PTT Sarı Basın Kartını tanımıyor

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Sarı Basın Kartı, Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Şubelerinde resmi belge niteliği taşımıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2014 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PTT Sarı Basın Kartını tanımıyor

Gazetecilere belirli bir hizmet süresinin ardından Başbakanlık BYEGM tarafından verilen Sarı Basın Kartı'nın resmi bir belge niteliği taşımadığı Konya'da bir gazetecinin PTT Şubesinden adına gelen ödemeyi almak için müracaat etmesiyle ortaya çıktı.

Kimliğini gösterir bir belge istenen gazeteci önce sürücü belgesini verdi. Gişe görevlisi sürücü belgesinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası olmadığı için başka resmi belge istedi. Bunun üzerine Sarı Basın Kartını ibraz eden gazeteciye gişe görevlisi bu kartın resmi bir belge niteliği taşımadığını söyledi. Gazetecinin ısrarı üzerine ilgili müdürüyle görüşen gişe görevlisi mevzuat gereği sadece nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport ve evlilik cüzdanı ile işlem yapılabileceğini bildirdi. Buna rağmen sorumluluk alarak işlemi gerçekleştiren gişe görevlisi, konu hakkında PTT Genel Müdürlüğü'nden detaylı bilgi alınabileceğini belirtti.

PTT Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği aracılığıyla PTT Bank Mevzuat Şubesi yetkilileri yaptıkları açıklamada, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından mevzuat gereği gişelerde nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, milletvekili kimliği ve avukat kimliği ile işlem yapılabildiği kaydedildi.

"RESMİ NİTELİKTE KİMLİK BELGESİDİR"

Başbakanlık BYEGM resmi internet sitesinde basın kartının resmi nitelikte bir belge olduğu duyuruldu. Basın Kartı'nın tanımında, "Basın kartı, yerli basın-yayın kuruluşlarının Türk uyruklu sahip ve mensuplarına, yabancı basın- yayın organlarının Türk uyruklu mensuplarına ve Basın Kartı Yönetmeliğinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarının devlet enformasyon hizmetlerinde çalışan personeline, gazetecilik dışında başka bir işinin bulunmaması şartıyla, yerli veya yabancı bir veya birkaç basın-yayın kuruluşu adına Türkiye'de mukim veya mukim olmamakla beraber görev alanı Türkiye'yi de kapsayan yabancı uyruklu gazetecilere verilen resmi nitelikte bir kimlik belgesidir" denildi.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 10 Temmuz 2008 yılında yayınlanan 2008/5 nolu genelgesinde kimlik kanıtlamada istenecek belgeler arasında Basın Kartı'da yer alıyor.

H.İBRAHİM PARLAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber