Konya'da, okuldaki şiddete ilişkin araştırmanın sonuçları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2006 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, "Okullarda Şiddeti Önlemeye Yönelik Çalışmalar" kapsamında, Konya merkez ve 31 ilçede bulunan ilk ve orta öğretim kurumlarında şiddete yönelik tarama yapıldı. Taramada; öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik anket düzenlendi.

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Konya Merkez Öğretmenevi'nde rehber öğretmenlerle birlikte anketin sonuçlarını açıkladı. Okullarda yaşanan baskı ortamının son zamanlarda giderek arttığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, bir meselenin önüne geçilmesi için sadece bahsetmenin yeterli olmadığını ve olumsuzluklar hakkında çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Konya'da okullardaki şiddet olaylarının üst seviyelerde olmadığını dile getiren Halil Şahin, "Seviyesi az olmasına rağmen yine de ortada bir sorun var. Bu sorunu çözmek için 2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılı'nda 32 bin 429 veli, 53 bin 669 öğrenci ve 5 bin 586 öğretmene rehberlik hizmeti verdik ancak sorunun tam anlaşılabilmesi için Konya'nın risk haritasını çıkardık. Bu haritayla, hangi alanda hangi çalışmanın ağırlıklı yapılacağını anlamaya çalışacağız" dedi.

Problemin anlaşılması için öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik anket çalışması düzenlediklerini ifade eden Şahin, "Yapılan ankete 133 bin 487 öğrenci, 15 bin 593 öğretmen ve 101 bin 545 veli katıldı. Her bir gruba farklı sorular yönelttik. Buna göre öğrenciler arasında 'İstediğim her türlü TV programını ailemin iznine gerek duymadan izleyebiliyorum' cevabı yüzde 31 ile ilk sırada yer alıyor. 'Öğretmenlerimin olumsuz davranışları benim de olumsuz davranışlar göstermeme neden oluyor' cevabı ise yüzde 29 ile ikinci sırada bulunuyor. 'Bilgisayarda şiddet ve dövüş oyunlarını oynarım' cevabı ise yüzde 27 oranında yanıtlanmış. Gerek veliler, gerek öğrenciler arasında maddi problemler nedeniyle yaşanan sorunlar üst sıralarda yer alıyor. Bunun önüne geçmek için sosyal hizmetler ile birlikte bir çalışma başlatacağız" şeklinde konuştu.

Risk haritasında ankete göre en çok sorunun Hadim İlçesi'nde görüldüğünün tespit edildiğini vurgulayan Halil Şahin, "Bu ilçemizin şehre uzaklığı, babaların uzakta olması ve maddi sorunlar nedeniyle problemler biraz fazla gibi görünüyor. Diğer ilçelerimizde de problemler çeşitlilik göstermekte. Bu problemlerin çözümü için bazı tedbir çalışmalarımız olacak. Buna göre televizyonlarda uygulanan akıllı işaret uygulaması rehberlik saatlerinde öğrencilere anlatılacak. Kitle iletişimi ve bilgisayar kullanımında öğrencilerde olumlu davranış oluşturacak programlar teşvik edilecek. Ayrıca okul ortamı ve öğretmenlerden kaynaklanan sorunlarda tespit edilip çözüm yolları aranacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber