Fast Food, kanser riskini arttırıyor
TÜRKİYE'nin bölgeleri arasında sadece iklimsel ve yapısal değişikler değil, sağlık açısından da farklılıklar bulunuyor. Kolorektal Kanser Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, "Kanser tipinin belirlenmesinde hayat tarzı, yeme-içme alışkanlıkları ve yaşanılan bölgenin çok önemli etkisi vardır" diyor.

BATI'DA REFLÜ YÜKSEK
Asoğlu, Van ve Erzurum gibi illerin bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde yemek
borusu ve mide kanserlerinin yaygınlığına dikkat çekiyor. Bu duruma bölge halkının
tütün alışkanlığının, sıcak çay tüketiminin ve peynir benzeri tuzlu gıdalara
olan ilgisinin yol açtığmı belirtiyor.
Batı'da ise alkol tüketimi ve fazla kiloya bağlı olarak reflü benzeri rahatsızlıklar
artış gösteriyor. Kanserlilerin sayısının ise reflüye bağlı olarak arttığına
dikkat çekiliyor.
Karadeniz'de Çernobil faciasından dolayı yayılan radyasyon ile akciğer kanseri vakalarının sayısı yüksek iken eski bir tütün bölgesi olan Ege'de akciğer kanseri görülüyor. Prof. Dr. Oktar Asoğlu, "Tütün tarımının Ege Bölgesi'nden kalkması nedeniyle gelecekte bu oranın azalmasını bekliyoruz" diyor.
Fast Food, Riski Arttırıyor
Hatalı beslenme alışkanlıklarının Oktar Asoğlu kanser oluşumunda önemli bir belirleyici olduğu belirtiliyor. Asoğlu, "Fast food gıdaların çok sık tüketimi, özellikle kalın bağırsak kanserinin oluşumuna yol açabilir" diyor. Büyük şehirlerde yanmış yağlarla yapılan gıdalarm tüketimi ile alkol, sigara ve radyasyona maruz kalma gibi etkenler de kanserli sayısını artırıyor. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenme ve düzenli egzersiz kadar mutluluğun da çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Vücudumuzda kanser yapan ve kanseri önleyen mekanizmalar bir denge halinde bulunuyor. Bu dengenin sağlanmasında ruhsal durumumuz çok önemli rol oynuyor.
Ceyda ERENOGLU