Kişi başına ev dışı tüketime yılda 650 lira

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği'nin araştırmasına göre, Türkiye'de ev dışı tüketim harcamaları 50 milyar lirayı bulurken, Türkiye'de kişi başına ev dışı tüketime yıllık 650 lira harcanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2015 23:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kişi başına ev dışı tüketime yılda 650 lira

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği'ne (ETÜDER) göre, Türkiye'de ev dışı yiyecek içecek tüketim harcamaları yılda 50 milyar lirayı bulurken, Türkiye'de kişi başına ev dışı tüketime yıllık 650 lira harcanıyor.

ETÜDER'den yapılan açıklamada, derneğin Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla gerçekleştirdiği ev dışı tüketim pazarı araştırmasının sonuçlarına yer verildi.

Türkiye'nin 7 büyük ilinin 81 ilçesindeki 2 bin 751 sokak ve 92 bin 743 ev dışı tüketim noktasında yapılan "Food Service Monitor 2014" başlıklı araştırmaya göre, 2014 yıl sonu itibariyle ev dışı tüketim harcaması 50 milyar liraya yükseldi.

Türkiye'de bir kişinin ev dışında yaptığı ortalama yıllık harcama 650 lira (250 dolar) olurken; bu rakamın Avrupa'da 2 bin 335 lira (890 dolar), ABD'de ise 5 bin 660 lira (2 bin 150 dolar) seviyesinde bulunduğu belirtildi.

Ev dışı toplam tüketim harcamasının yüzde 41'i İstanbul'da, yüzde 19'u Antalya'da, yüzde 13'ü İzmir'de, yüzde 11'i ise Ankara'da yapılıyor.

Araştırmanın yapıldığı Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Antalya, Adana'nın, ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yüzde 70'ini kapsadığı tahmin ediliyor.

- Ev dışında tüketilen suyun en ucuz olduğu şehir Adana

Food Service Monitor 2014 araştırmasının sonuçlarına göre, ev dışı tüketim harcamalarının yüzde 57'i gıda, yüzde 19'u alkollü içecek, yüzde 18'i alkolsüz içecek, yüzde 6'sı ise temizlik malzemelerinden oluşuyor.

Ev dışı tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast food mekanlarında yapılıyor. Tüketimin, yüzde 26'sı restoran, yüzde 22'si fast food, yüzde 17'si otel, yüzde 7'si cafe, yüzde 7'si eğlence, yüzde 5'i pastane, yüzde 4'ü eğitim kurumu, yüzde 4'ü büfe/kiosk, yüzde 8'i de diğer mekanlarda gerçekleştiriliyor.

Hafta içi yeme-içme mekanlarına günlük ortalama 140-150 kişi uğrarken, hafta sonları ise bu rakam yüzde 25 artıyor.

Türkiye'de insanların yüzde 65'i arkadaşlarıyla yeme-içme yerlerine gidiyor, yüzde 83'ü alışveriş merkezlerinde zaman geçiriyor, yüzde 21'i kahvehane-kıraathaneye gidiyor.

Araştırmada ev dışında tüketilen suyun en ucuz satıldığı şehrin Adana, en pahalı satıldığı şehrin Muğla, en pahalı satıldığı mekanların oteller, en ucuz satıldığı mekanların okullar olduğu belirlendi.

Araştırmaya göre, İstanbul'un Anadolu yakasında, Avrupa yakasına göre günde ortalama 70 bardak daha fazla çay tüketiliyor. Bir çay bahçesi-kahvehanede günde ortalama 302 bardak çay içiliyor.

Son yıllarda sayıları hızla artan çiğ köfteci sayısı ise 7 ilde 4 bin civarında. Çiğ köftecilerin üçte ikisi İstanbul'da, yüzde 41'i ise Avrupa yakasında bulunuyor.

Ev dışı tüketimde alkollü içecekler kategorisinde ise yüzde 40 ile bira birinci sırayı alırken, onu yüzde 29 ile rakı, yüzde 8 ile viski takip ediyor.

- "Sektörün daha çok gelişeceğini görüyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, Ipsos iş birliği ile gerçekleştirdikleri araştırmanın Türkiye ev dışı tüketim sektörünü inceleyen tek ve en kapsamlı çalışma olduğunu bildirdi.

Hayata geçirdikleri uygulamalarla kayıt dışının önüne geçtiklerini aktaran Şahinöz, önceliklerinin sektörel standartları yükseltmek ve denetlemek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek ve sektörün mevzuat oluşumuna aktif katılım sağlamak olduğunu dile getirdi.

Standartlarına uymayan kuruluşları üyelikten çıkarttıklarını vurgulayan Şahinöz, "Yola çıktığımız, 'Tarladan çatala güven köprüsü' sloganıyla insanların sağlıklı beslenmelerine katkı sağlamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de son yıllarda değişen yaşam tarzlarının ev dışı tüketim pazarını hızla büyüteceğine işaret Eden Şahinöz, şunları kaydetti:

"Sektör, her yıl yüzde 10-15 büyüyor. Dünyada sektörün büyüklüğü 2,58 trilyon avro, ABD'de 1,8 trilyon lira, Türkiye'nin 37 katı, Avrupa pazarı ise 1,4 trilyon lira ile Türkiye'nin 29 katı büyüklüğünde. Harcama oranlarına baktığımızda sektörün daha çok gelişeceğini görüyoruz."

- EDT EXPO, 25-28 Mart arasında CNR EXPO'da yapılacak

Bu arada, ETÜDER'in CNR Holding ile beraber düzenlediği Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Fuarı (EDT EXPO), 25-28 Mart tarihleri arasında, CNR EXPO İstanbul'da 45 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek.

ETÜDER Başkan Yardımcısı Murat Alıcılar, fuara ilişkin açıklamasında, geçen yıl 30 bin kişiyi ağırladıkları fuara bu yıl 50 bin kişiyi beklediklerini bildirdi.

Fuarda 400 markanın olacağını, EDT EXPO'nun her yıl yüzde 40 oranında büyüdüğünü, hedeflerinin birkaç yıl içinde Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Asya'yı kapsayan bölgede alanındaki en büyük fuarı gerçekleştirmek olduğunu vurgulayan Alıcılar, "Fuarda farklı konseptte dört yarışma gerçekleştirilecek. Osmanlı Mutfağı, Gastrobosphorus Patisserie, Black Box ve Üniversiteli Şeflerin Düellosu yarışmaları, göz alıcı bir jüri ekibinin katılımıyla hayata geçirilecek. Yarışmalara, Türkiye'nin seçkin otel, restoran ve pastanelerinin mutfak ekipleri ve üniversiteli şef adayları rekabet için katılacak" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber