Erdoğan'dan Diyanet'e: TV'deki dini tartışmalara müdahil olun

Haber Giriş : 09 Ağustos 2006 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlahiyatçı kimliğiyle ekrana çıkıp dinî konuları magazin düzeyinde tartışan bazı isimler önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme geldi.

Kabine üyeleri bu kişilere karşı önlem alınmasını isterken, Başbakan Tayyip Erdoğan da benzer bir yaklaşım sergiledi. Erdoğan, bu tür tartışmaların sakıncalarına temas etti ve ?Dinin magazinleştirilmesine izin vermeyin.? telkininde bulundu. Başbakan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ekranı bu tür isimlere bırakmamasını istedi.

Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, çalışmalarıyla ilgili bir sunumda bulundu. Bardakoğlu, Diyanet'in ihtiyaçlarına ilişkin talepleri de aktardı. Bu esnada televizyonlarda sık sık programa çıkıp dinî konularda tartışmaya yol açan ilahiyatçılardan söz açıldı. Toplantıda ?din tacirlerine prim verilmemesi' gerektiği üzerinde durulurken Diyanet'in bu tür ilahiyatçıların yaptığı açıklamalarla mücadele etmesi istendi. Erdoğan da rahatsızlığını dile getirdi. Ehil olmayan kişilerin televizyonlarda yaptıkları yorumlarla dinin magazinleştirildiğini savunan Başbakan, ?Bunlara prim vermeyin.? dedi. Bakanlar, Diyanet'in ?etkin bir çalışma yürütmesi'ni talep etti. Diyanet'in, başkalarına açıklama yapacak fırsat bırakmaması gerektiğine dikkat çekildi. Bu tablo karşısındaki rahatsızlık Bakanlar Kurulu sonrası yapılan açıklamalara da yansımıştı. Toplantı sonrası bilgilendirmede bulunan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek şunları söylemişti: ?Ehil olmayan insanların dinî konularda konuşması toplumda ayrışmalara neden oluyor. Dinî konularla ilgili açıklamaların anayasa çerçevesinde kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yapılması gerekiyor. Televizyon programlarına din ve diyanetle alakasız, ehil olmayan insanlar çıkıyor ve işi başka istikametlere götürebilecek bir kısım açıklamalar yapıyor. Toplum, bu tartışmalardan rahatsızlık duyuyor. Din birleştiricidir, kardeşliği esas alır; ancak bu tartışmalar kavgayla sonuçlanıyor.''

Bakanlar Kurulu'nda Bardakoğlu bazı taleplerini de aktardı. Bardakoğlu, yaklaşık 10 bin kadronun bir an önce yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan, camilerin kadrosuz bırakılmasının sakıncalarını anlattı. Bu arada Bardakoğlu'nun çıkışına Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız'dan destek geldi. Ancak Yıldız, din görevlisi ihtiyaçlarının 10 bin değil 16 bin olduğunu iddia etti. Yıldız, ?16 bin imam açığı var. Kadrolu olanların doldurulmasını öncelikli olarak istiyoruz. Cami yapılmış; oraya kadro verilmemesi büyük bir ihmaldir. Bu ihmal sadece bu hükümetin değil. 1990'dan beri doğru dürüst kadro verilmedi. Bu biriken bir yük. Hizbullah terörünü yaşamış bir Türkiye'nin camileri boş bırakması anlaşılabilir bir durum değil.? dedi. Yıldız, ehil olmayan kişilerin açıklama yapmaları konusunda ise Diyanet'in radyo ve TV kurması önerisinde bulundu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber