Oruç tutamayanların sığınağı: Fidye

Çok yaşlı yada hasta olduğu için oruç tutamayacak durumda olanlar günlük en az 11.5 lira fidye ödeyecek. Peki bu parayı ödeme gücü olmayanlar ne yapar?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Haziran 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Oruç tutamayanların sığınağı: Fidye

Cesur Çaça

Fidye, bazı ibadetlerin yapılamaması ve birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini-mali yükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hac da söz konusudur. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan ve daha sonra da kaza etmesi mümkün olmayan kimsenin, oruç tutamadığı her güne karşılık bir fidye ödemesi gerekiyor. Kuran-ı Kerim'de Bakara Suresi'nde, "Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder" denilirken, fidyenin bir kişiyi 1 gün için doyuracak yiyecek veya karşılığı para olan 'sadaka-i fıtır' miktarı olduğu hatırlatıldı. Bu yılki günlük fidye 11.5 lira olarak belirlendi.

Fidye veremeyenler...

Fidye vermek konumunda olan fakat buna ekonomik durumu uygun olmayanların Allah'tan af dilemesi önerilir. Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta ya da yaşlıların, kısa günlerde oruç tutabilirlerse tutamadıkları orucu kısa günlerde kaza etmeleri gerekiyor. Bu durumdaki kimselerin vermiş oldukları fidyeler sadaka yerine geçer. Oruç fidyeleri Ramazan ayının başı veya sonunda toptan, ayrıca bu kutsal ay içinde günlük olarak verilebilir.

Günlük en az 11.5 TL

Fidye ve fitre, yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunan, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarını pekiştiren mali bir ibadettir. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu Ramazan ayında zorunlu olarak oruç tutamayanların günlük oruç fidye miktarını günlük 11.5 TL olarak belirledi. Fidye ödeyen Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası (fitre) ve fidye, zekattan farklı olarak yerine getirilir. Fıtır sadakası Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından verilir. Ülkemizdeki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartlarını ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak; 2015 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede, sadaka-i fıtır ve günlük fidye miktarının 11.5 lira olarak belirlendi. Bu miktar en alt sınırdır. Güce yeten ve durumu iyi olan daha fazla verebilir. Yani üst sınırı yoktur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber