Öğretim üyesinin kopan parmak davası tüketici mahkemesinde

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Eylül 2006 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EGE Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Demet Gürüz'ün, gittiği restoranda sandalyenin arasına sıkıştırdığı parmağının ucunun kopması üzerine açtığı tazminat davasında görevsizlik kararı çıktı. 51 bin YTL'lik dava dosyası Tüketici Mahkemesi'ne gönderildi.

Kişilerarası İletişim Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Gürüz, geçen yıl 22 Şubat'ta, haftada bir gün ders verdiği İzmir'in Balçova İlçesi'ndeki İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden çıkıp, öğle yemeği için aynı ilçedeki bir alışveriş merkezine (Pamaş Palmiye) gitti. Prof. Gürüz, yanındaki arkadaşı Doç. Dr. Müge Elden ile birlikte birinci kattaki restoranlardan birine döner siparişi verip, alışveriş merkezinin ortak kullanım alanındaki masalara yöneldi.

Çantasını masaya bıraktıktan sonra iki eliyle tutup öne doğru çekerek düzelttiği sandalyeye oturan Prof. Dr. Gürüz, o anda büyük bir acı hissetti. Ayağa kalktığında, sandalyenin oturak bölümüyle, oturağın vidalandığı metal aksam arasına sıkışan sağ elinin işaret parmağının kanadığını farketti. Prof. Dr. Gürüz, dikkatli baktığında parmağının ucunun tırnağıyla birlikte koptuğunu gördü. Elini peçeteyle sararak kanamayı durdurmaya çalışan Prof. Dr. Gürüz, sandalyenin arasında kalan parmak ucunu da yanına alarak arkadaşı Müge Elden'in kullandığı otomobille İzmir El ve Mikro Cerrahi Hastanesi'ne geldi. Burada 3.5 saat süren bir operasyon sonucu Prof. Dr. Gürüz'ün parmağı dikildi.

Prof. Dr. Demet Gürüz yaşadığı bu olayın ardından, avukatı Özcan Türkoğlu aracılığıyla alışveriş merkezine karşı İzmir 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 1'i maddi, 50'si manevi, toplam 51 bin YTL tazminat istemiyle dava açtı. Dilekçede, ?Doktorlar, parmağımın diğer bölümünden doku ve deri alıp ucuna yamadılar. Tırnak kökünü de yerine diktiler. Bir ay elimi kullanamadım. Fizik tedavi gördüm. Parmağımı eskisi gibi kullanamıyorum. Ben bir öğretmenim. Bu kaza yazı yazmama engel oluşturdu. Mesleğimi yapmakta da zorluk çekiyorum. Her gün çok sayıda insanın girip çıktığı bir alışveriş merkezinde başıma gelene inanamıyorum. Arayıp ?geçmiş olsun' bile demediler. Bu duyarsız davrandıklarını gösteriyor'' dedi.

Bilirkişi Makine Yüksek Mühendisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Emekli İş Güvenliği Başmüfetişi ve İş Güvenliği Baş Uzmanı Orhan Çerik hazırladığı raporda alışveriş merkezinin sandalyeleri kontrol etmediği için tam kusurlu olduğunu belirtti. Davacı Prof. Dr. Gürüz'un olayda bir kusurunun bulunmadığını vurguladı.

Bugün görülen duruşmada hakim, olayın meydana geldiği yerin alışveriş merkezi olmasından dolayı yetkisizlik kararı verip, dosyayı Tüketici Mahkemesi'ne gönderdi. Prof. Dr. Demet Gürüz'ün avukatı Özcan Türkoğlu, bu karara itiraz etmeyeceklerini, davanın bir an önce bitmesini, müvekilinin mağduriyetinin giderilmesini beklediklerini söyledi.

Davanın önümüzdeki ay Tüketici Mahkemesi'nde görülmeye başlanacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber