Eski Muhafız Alay Komutanı 'Balyoz kumpası' şüphelisi

Balyoz davasında askerlere kumpas kurulduğu iddiasıyla yürütülen soruşturmada, Cumhurbaşkanlığı eski Muhafız Alay Komutanı emekli Albay M.T.P. şüpheliler arasına girdi. Albay T.P., davaya konu olan 1. Ordu Komutanlığı'ndaki seminerin koordinatörü olarak görev yaptı. T.P. Balyoz Davası'na dahil edilmemiş sadece 'tanık' olarak dinlenmişti.

Haber Giriş : 20 Kasım 2015 16:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Eski Muhafız Alay Komutanı 'Balyoz kumpası' şüphelisi

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma her geçen gün daha da derinleşiyor. Askeri İstihbarat ile koordineli çalışan soruşturma savcılığı, Balyoz davasına konu olan 1. Ordu Semineri'ne katılan ancak hakkında soruşturma açılmayan isimleri mercek altına aldı. Bu çalışma kapsamında o dönemin askerlerinin HTS kayıtları incelendi. Bu incelemelerde bir isim öne çıktı. Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 1. Ordu Komutanlığı döneminde 1. Ordu Plan Subayı olarak görev yapan T.P.'nin HTS kayıtları incelendi.

Balyoz davasına konu olan seminerin düzenlendiği dönemde seminer koordinatörü olarak görev yapan ve kurmay yüzbaşı olan T.P.'nin HTS kayıtları incelemesinde, şu an yurtdışında olan gazeteci Tuncay Opçin ile telefon trafiği tespit edildi. Bu tespitin ardından savcılık Tuncay Opçin hakkında yakalama kararı çıkarttı. Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, Balyoz belgelerini haber yapan Mehmet Baransu'ya bu belgeler Tuncay Opçin tarafından verildi. Mehmet Baransu soruşturma kapsamında tek tutuklu şüpheli.

Seminer kayıtlarını ve askeri planları ordu komutanlığı dışına çıkardığından şüphelenilen emekli albay T.P. hakkındaki incelemeler devam ediyor. T.P.'nin o dönemdeki görev süresince hangi evraka, hangi birimlere ve hangi odalara ulaşma yetkileri olduğu tespit ediliyor. Banka hesapları da incelemeye alındı.

Gül döneminde Cumhurbaşkanlığı Alay Komutanı oldu

Balyoz davasına konu olan 1. Ordu Komutanlığı'ndaki seminerde koordinatör olarak görev yapan T.P.'nin kariyer yükselişi de devam etti. 1. Ordu Komutanlığı'ndaki görevinin ardından farklı birliklerde görev yapan T.P. en son Temmuz 2013'te Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı'nda görev yaptı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde bu görevi yürüten T.P., Temmuz 2015 tarihinde bu görevini devretti.

Davada tanık olarak dinlenildi

Kumpas soruşturmasında şüpheli olan T.P.'nin adı Balyoz davasında da gündeme gelmişti. T.P. de dava kapsamında tanık olarak dinlenildi.

Plan semineri hazırlık aşamasında görev yaptığını belirten T.P., "Seminer icrasında salonda bulundum ve sonuç raporunu yazdım" dedi. T.P., seminerde Balyoz, Suga, Çarşaf, Oraj, Sakal,Tırpan, Testere gibi eylem planlarının da görüşülmediğini ifade etmişti.

"Emekli Tuğgeneral: T.P.'den bugün şüpheleniyorum"

Davanın sanıklarından emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, dava dosyasında yer alan ve kendisine ait bir bloknot defteri ile ilgili, "Bu def-ter be-nim se-mi-nerde not tut-tu-ğum blok-not-tur. Bu ya-zı-lar -da ba-na ait-tir. Bu blok-no-tu ben sak-la-mam. Se-mi-ner so-nun-da se-mi-ner ko-or-di-na-tö-rü olan kur-may yüz-ba-şı T.P.'-ye tes-lim et-ti-m. Yüz-ba-şı T.P., Ab-dul-lah Gü-l'-ün Cum-hur-baş-kan-lı-ğı dö-ne-min-de Cum-hur-baş-kan-lı-ğı Mu-ha-fız Alay Ko-mu-ta-nı ol-du ve ha-len de kur-may al-bay ola-rak bu gö-re-vi sür-dü-rü-yor. Da-va-ya hiç bu-laş-tı-rıl-ma-dı, sa-de-ce ta-nık ola-rak din-lenil-di. İl-ginç-tir, hü-kü-me-te kar-şı dar-be plan-la-nı-yor, 'Dar-be pla-nı-nın ko-or-di-na-tö-rü' olan su-bay ise mu-ha-fız alay ko-mu-ta-nı olu-yor. İs-ter is-te-mez Gül ve P. ara-sın-da ken-dim-ce bir bağ-lan-tı ku-ru-yo-rum. İs-ter is-te-mez T.P. ile evrakın çı-ka-rı-lı-şı hak-kın-da bağ-lan-tı ku-ru-yo-rum. Mu-ha-fız Alay Ko-mu-ta-nı olun-ca-ya ka-dar şüp-he-len-medi-ğim pro-je su-ba-yım-dan bu-gün şüp-he-le-ni-yorum" demişti.

Balyoz davası beraat ile sonuçlandı

Balyoz davası, 1. Ordu Komutanlığı'nda emekli orgeneral Çetin Doğan liderliğindeki bir grup askerin hükümeti devirmek için darbe planı yaptığı iddiasıyla açıldı.

Taraf

gazetesinde Balyoz haberlerinin yayımlanmasının ardından 2010 yılında emekli ve muvazzaf askerlerden oluşan 365 kişiye dava açıldı. 36 kişinin de beraat ettiği davada diğer sanıklar da 16 yılla 20 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı. Yargıtay da mahkemenin verdiği kararları büyük oranda onayladı.

Ancak sanıklar yargılama esnasında Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve hak ihlali olduğunu savundu. Yüksek Mahkeme, sanıkların haklarının ihlal edildiğini tespit etti. Bu karar üzerine sanıklar hakkında yeniden yargılama kararı verildi. Yeniden yargılanan sanıklar beraat etti.

Selahattin Günday / Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber