İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İmamlar, 'imam hatipli imam', 'uzman imam' ve 'baş imam' şeklinde kademelenecek

Haber Giriş : 19 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmamlar, 'imam hatipli imam', 'uzman imam' ve 'baş imam' şeklinde kademelenecek

Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı Taslağı, bakanlıkların görüşüne sunuldu.

ÜNİVERSİTELİ İMAM DÖNEMİ

Tasarıya göre, imamların yargılanması da zorlaşacak. Daha önce haklarında doğrudan dava açılabilen imamlar artık 'Memur Muhakemet Kanunu' kapsamında işlem görecek. Sözkonusu kanun kapsamına girmeyen imamlar hakkındaki adli takip, yeni tasarının yasalaşmasıyla birlikte güçleşecek. Düzenleme ile getirilen en önemli yeniliklerden birisi de imamlara artık İlahiyat Fakültesi mezunu olma şartı getirilecek. 'Rütbeli imam' döneminin başlamasına imkan sağlayan tasarı ile 'imam hatipli imam', 'uzman imam' ve 'baş imam' şeklinde rütbelere ayrılacak. Rütbeye göre maaşlar da değişim gösterecek. Tasarı kapsamında ayrıca, 'Diyanet Akademesi'nin kurulması öngörülüyor. İlahiyat Fakültesini bitirenler daha sonra akademiye de gitmek zorunda olacak

Taslağa göre, Diyanet İşleri Başkanı seçimle gelecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Genel Sekreter olacak. Başkan müsteşar, başkan yardımcıları genel müdür yetkisi ve özlük haklarına sahip olacak. Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından hazırlatılan Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı bakanlıkların görüşüne sunuldu. Tasarıya göre, TRT Genel Müdürü, YÖK Başkanı gibi Diyanet İşleri Başkanı da artık seçimle gelecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Genel Sekreteri olacak. Başkan müsteşar, başkan yardımcıları genel müdür yetkisi ve özlük haklarına sahip olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda da Cumhurbaşkanlığı'nda olduğu gibi 'genel sekreter' görev alacak. Tasarıda, Aleviler'in Diyanet'te temsil edilmesi konusunda herhangi bir birime yer verilmedi. Tasarının yürürlüğe girmesinin ardından bu göreve atanan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, seçimle gelme şartından bir defaya mahsus olarak muaf tutulacak.


BAŞKAN 5 YILLIĞINA SEÇİLECEK

Diyanet'te Anayasa değişikliğini gerekli kılmayacak düzenlemelerin yapılmasını öngören 23 maddelik yasa tasarısında, en önemli değişiklik Diyanet İşleri Başkanı'nın atama yerine, seçimle iş başına gelecek olması. Diyanet'in Başbakanlığa bağlı kalması öngörülen tasarıya göre, Arapça dışında yabancı dil bilen, din ve ilahiyat alanında eğitim almış kişiler Diyanet İşleri'ne başkan olmak için müracatta bulunacak. 24 ilahiyat fakültesinden seçimle belirlenen 2'şer kişi, müftülüklerden seçimle gelecek 40 kişi, Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinden oluşacak Seçici Kurul, Diyanet İşleri Başkanlığı için müracat edenler arasından 3 isim belirleyecek. Belirlenen 3 isim Başbakanlığa bildirilecek. Başbakan, bu isimlerden birisini seçerek Cumhurbaşkanlığı'na onay için gönderecek. Başkan 5 yıl süreyle görev yapacak. Mevcut sistemde başkan ilgili bakan tarafından belirlenerek Bakanlar Kurulu'na sunuluyor. Bakanlar Kurulu'nun uygun bulmasının ardından Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan kararnameyle başkan görevine başlayabiliyordu.


'GENEL SEKRETER' DÖNEMİ BAŞLIYOR

Tasarıda Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yapısı aynen korunması benimsendi. Kurul'da ilahiyat fakültesi ve müftülüklerden seçilecek kişilerle birlikte, atamaya belirlenecek kişilerin kurul üyesi olarak görev alması uygulamasına devam edecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nda başkandan sonra gelmek almak üzere 'genel sekreter' atanacak. Genel Sekreter'in altında Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları görev alacak. Diyanet İşleri Başkanı müsteşar, başkan yardımcıları genel müdür yetkisi ve özlük haklarına sahip olacak. Başkan Yardımcılarının statüsü ise diğer kamu kurumlarında olduğu gibi 'genel müdür' düzeyinde olacak.
Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber