Kamu-Sen, İFP'lere ilişkin 156 sayılı Tebliğin iptali için Danıştay'a başvurdu

Haber Giriş : 30 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki Açıklama Türkiye Kamu Sen tarafından sitemize gönderilmiştir. Aynen yayımlıyoruz.

Toplumumuzun büyük kesimince de bilindiği üzere; özelleştirme kapsamına alınan, özelleştirilen,faaliyeti durdurulan, küçültülen kapatılan veya tasfiye edilen kuruluşlarda çalışmakta iken başka kurum ve kuruluşlara nakledilen sözleşmeli personelin, özlük haklarına ilişkin; uygulamada sorunlarla karşılaşılmakta bu sorunlar çoğunlukla, Maliye Bakanlığı'nca açıklanan görüşler doğrultusunda çözüme ulaştırılmaktaydı.

15.08.2003 tarihli ve 25200 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe giren 01.08.2003 tarihli ve 4971 sayılı Bazı kanunlarda ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 6. maddesi ile 4046 sayılı kanunun 22. maddesi değiştirilmiştir. Bu değişiklikten sonra 22.12.2003 tarih ve 25324 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete ile 156 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği' yayımlanmış, ?III. Ortak Açıklamalar? kısmının 4. maddesinde yer alan ? Fark tazminatına yönelik eski kadro veya pozisyonun aylık veya diğer mali hakların belirlenmesine esas teşkil edecek atanma tarihinden; ilişik kesme, tebligat veya göreve başlama tarihi ile ilgi kurulmaksızın, 4046 sayılı kanunun 22. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen süreç uyarınca ilgililerin yeni kurumlarına atanmalarına ilişkin onay tarihi anlaşılacaktır.?ibaresine yer verilmiştir.

Bu ibare söz konusu tebliğin dayanağı olan 4046 sayılı yasaya ve 399 sayılı KHK' ye açıkça aykırılık içermektedir.

Sendikamızın girişimleri sonucu; özelleştirmeler nedeniyle, mağdur edilmekte olan tüm çalışanların haklarını korumak amacıyla, 19.02.2004 tarihinde Türkiye Kamu-Sen, Yürütmeyi Durdurma istemli olarak DANIŞTAY' da dava açmıştır.



DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA
YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ VARDIR

DAVACI : TÜRKİYE KAMU-SEN (4688 SY.19/F)
VEKİLİ : Av. İlhan KARA
Dr. Mediha Eldem Sokak No: 85 Kocatepe /ANKARA
DAVALI : MALİYE BAKANLIĞI/ ANKARA
TEBLİĞ TARİHİ: 22.12.2003 ( Tarihli ve 25324 sayılı Resmi Gazete)
DAVA KONUSU : Maliye Bakanlığının 22.12.2003 tarih ve 25324 sayılı Resmi Gazetede (Mükerrer) yayımlanarak yürürlüğe giren 156 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nin ?III. Ortak Açıklamalar? kısmının 4. maddesinde yer alan ? Fark tazminatına yönelik eski kadro veya pozisyonun aylık veya diğer mali hakların belirlenmesine esas teşkil edecek atanma tarihinden; ilişik kesme, tebligat veya göreve başlama tarihi ile ilgi kurulmaksızın, 4046 sayılı kanunun 22. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen süreç uyarınca, ilgililerin yeni kurumlarına atanmalarına ilişkin onay tarihi anlaşılacaktır.?İbaresi 4046 sayılı yasa 22. maddesine, 657 sayılı yasaya ve 399 sayılı KHK'ye açıkça aykırılık içermesi ve müvekkil konfederasyon üyelerinin giderilmesi güç zararları doğacağından öncelikli olarak yürütmenin durdurulması, yapılacak yargılama sonucunda iptali talebinden ibarettir.

KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR:
1- Yüksek mahkemenizce de bilindiği üzere; özelleştirme kapsamına alınan, özeleştirilen,faaliyeti durdurulan, küçültülen kapatılan veya tasfiye edilen kuruluşlarda çalışmakta iken başka kurum ve kuruluşlara nakledilen sözleşmeli personelin özlük haklarına ilişkin; uygulamada sorunlarla karşılaşılmakta bu sorunlar çoğunlukla, Maliye Bakanlığı'nca açıklanan görüşler doğrultusunda çözüme ulaştırılmaktadır.
2- 15.08.2003 tarihli ve 25200 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı tarih itibariyle yürürlüğe giren 01.08.2003 tarihli ve 4971 sayılı Bazı kanunlarda ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 6. maddesi ile 4046 sayılı kanunun 22. maddesi değiştirilmiştir. Bu değişiklikten sonra 22.12.2003 tarih ve 25324 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete ile 156 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği' yayımlanmış, ?III. Ortak Açıklamalar? kısmının 4. maddesinde yer alan ? Fark tazminatına yönelik eski kadro veya pozisyonun aylık veya diğer mali hakların belirlenmesine esas teşkil edecek atanma tarihinden; ilişik kesme, tebligat veya göreve başlama tarihi ile ilgi kurulmaksızın, 4046 sayılı kanunun 22. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen süreç uyarınca ilgililerin yeni kurumlarına atanmalarına ilişkin onay tarihi anlaşılacaktır.?ibaresine yer verilmiştir. Bu ibare söz konusu tebliğin dayanağı olan 4046 sayılı yasaya ve 399 sayılı KHK' ye açıkça ayıkırlık içermektedir.

-4046 sayılı yasanın 22/3, fıkrası; Kuruluşun satılması veya devredilmesi halinde bu kuruluşta çalışan nakle tabi personelin ataması yukarıdaki hükümlere göre yapıldıktan sonra atama emri, ilgili personele atamayı yapan kurum veya kuruluş tarafından, istihdam fazlası personel için yapılacak atama emri ise kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Personelin işe başlama sürelerine ve işe başlamama halinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluşu sorumludur. Hükmüne yer vermiştir.

- 4046 sayılı yasanın 22/4. fıkrasında ise; ?Bu maddenin birinci fıkrasına göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelin, eski kurumları ile ilişkilerinin kesilip yeni kurumlarında göreve başlayacakları tarihe kadar geçecek nakil sürecinde eski kadro veya pozisyonlarına ilişkin aylık ücret, varsa ikramiye, ücrete bağlı diğer mali haklar, sosyal hak ve yardımlar (harcırah, sağlık giderleri, cenaze giderleri ve ölüm yardımı) Özelleştirme Fonundan ödenir ve bunlardan T.C. Emekli Sandığına tabi olanların bu süre içinde Sandıkla olan ilgileri devam eder. Bu personelden nakil sürecinde emekli olanlara T.C. Emekli Sandığınca ödenen emekli ikramiyeleri, makam, görev ve temsil tazminatları ile ölüm yardımı ödenmesini takiben iki ay içerisinde faturası karşılığında Hazine tarafından T.C. Emekli Sandığına ödenir. Nakle tabi personelin nakil sürecinde hak kazanması halinde alacağı kıdem tazminatı özelleştirilen kuruluş tarafından ödenir.Ancak, özelleştirilen kuruluşun işletme veya işletme birimi olması halinde bu kuruluşta çalışan nakle tabi personelin nakil sürecinde hak kazanacağı kıdem tazminatı, işletme veya işletme biriminin bağlı olduğu kuruluş tarafından ödenir. Hükmüne yer vermektedir.

3- Yine aynı konuyu düzenleyen 399 sayılı KHK'nin 3. maddesinin (b) bendinin ikinci paragrafında; kadro unvanları ekli(I) sayılı cetvelde gösterilen personel hakkında anılan KHK' de belirtilen hükümler dışında,657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.Hükmüne yer verilmiş, 657 sayılı kanunun 169. maddesinde de bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 657 sayılı kanunun 62. maddesinde belirtilen süre içerisinde yeni görevinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirmek sureti ile başka kurumlara atanan memurların, aylıklarının işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren, yeni görev yerinde ödeneceği ve eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlara arasında herhangi bir hesaplaşama yapılmayacağı hükme bağlanmıştır.

Yaptığımız tüm izahlardan anlaşılacağı üzere; davalı bakanlık, yasayı yanlış yorumlayarak, iptali istenen genel tebliğe bu ibareyi eklemiştir. Kanunun uygulanmasında birliği sağlamak üzere çıkarılan bir tebliğin dayanağı olan yasaya aykırılık içermesi iptalini gerektirmektedir.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİNİN AÇIKLAMASI:

Dava konusu genel tebliğ açıkça hukuka aykırıdır. Müvekkil Konfederasyon, ülke genelinde çalışan 520.000 kamu görevlisinin bağlı olduğu bir kuruluştur.Müvekkil üyelerinin binlercesi bu işlemde dolayı zarar görmektedir.Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda çalışan binlerce personel, fark tazminatına; atanmalarına ilişkin onay tarihi esas alındığı için, yeni kurumlarında işe başlayacakları tarihe kadar, özlük haklarında meydana gelen değişikliklerden yararlanamamaktadırlar.Bu durum ise sürekli özelleştirmenin yaşandığı ve binlerce kamu çalışanının nakle tabi tutulduğu ülkemizde, telafisi imkansız zararın sürekli tekrarına yol açmaktadır. Kanaatimizce, yasanın aradığı iki koşul birlikte gerçekleşmiştir. Yüksek Mahkemenizin bu konuda vereceği kararla bu konudaki belirsizlik ortadan kaldırılacaktır.

HUKUKİ NEDENLER: 4046 sayılı yasa, 657 sayılı yasa ve 399 sayılı KHK, ilgili diğer yasal mevzuat

DELİLLER : 156 seri nolu Devlet Memurları Genel Tebliği, diğer tüm yasal deliller

SONUÇ :

Yukarıda izah edildiği üzere; Maliye Bakanlığının 22.12.2003 tarih ve 25324 sayılı Resmi Gazetede (Mükerrer) yayımlanarak yürürlüğe giren 156 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nin ?III. Ortak Açıklamalar? kısmının 4. maddesinde yer alan ? Fark tazminatına yönelik eski kadro veya pozisyonun aylık veya diğer mali hakların belirlenmesine esas teşkil edecek atanma tarihinden; ilişik kesme, tebligat veya göreve başlama tarihi ile ilgi kurulmaksızın, 4046 sayılı kanunun 22. maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen süreç uyarınca ilgililerin yeni kurumlarına atanmalarına ilişkin onay tarihi anlaşılacaktır.?İbaresi 4046 sayılı yasa 22. maddesine, 657 sayılı yasaya, 399 sayılı KHK'ye açıkça aykırı olması ve müvekkil konfederasyon üyelerinin giderilmesi güç zararları doğacağından öncelikli olarak yürütmenin durdurulması yapılacak yargılama sonucunda iptaline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yüklenmesine karar verilmesini saygılarımla vekaleten dilerim.

Türkiye Kamu-Sen Vekili
Av. İlhan KARA

EKLER:
1-Vekaletname
2-İptali istenen Genel Tebliğ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber