2017 yılı bütçe tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Meclisin 15 Temmuz'daki bombalanması sırasında Meclis çalışmalarının yapılabileceği bir sığınak olmadığı gerçeğiyle karşılaştıklarını belirterek, Eski Halkla İlişkiler binasının yerine yapılacak yeni binada Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekanın planlandığını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2016 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2017 yılı bütçe tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM'nin 2017 yılı bütçesi üzerinde sunumu, Meclis Başkanvekili Aydın yaptı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sabah kendisini aradığını, ağır bir gribal enfeksiyon geçirdiği için hazırladığı sunumu kendisinin yapacağını belirten Aydın, Kahraman'ın, "Katılma arzusunda olmama rağmen ağır gribal enfeksiyon nedeniye aranızda bulunamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Bütçe görüşmelerinin hayırlı geçmesini diliyorum" mesajını ilettiğini aktardı.

Türkiye'nin, bu yasama yılında büyük bir badire atlattığını, melun ve menhus darbe girişimine maruz kaldığını anımsatan Aydın, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'nin, FETÖ'cü teröristler tarafından bombalandığını ve silahla tarandığını bildirdi.

Kahraman'ın "Genel Kurulun çalışma günü olmamasına rağmen, 15 Temmuz Cuma gecesi girişilen darbeye karşı, herhangi bir teklif veya telkin olmadan kendi iradem ve kararımla darbe teşebbüsünün ilk saatlerinde TBMM'yi açtım. Yedi değerli milletvekili ile başladığımız oturum gece boyu sürdü. Toplantıya katılan milletvekili sayısı 106'yı buldu." sözlerini aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Divan Heyeti olarak toplantıda hazır bulunan üç siyasi partinin grup başkanvekilleri ile Divanı oluşturduk. Genel Kurulu açtıktan sonra, milletimizin darbecilere geçit vermeyeceğini, ülkemizin her yerinde darbeye karşı durarak örnek bir davranış sergilendiğini, demokrasi tecrübemizin eski ve kökleşmiş olduğunu, milletçe demokrasiyi özümsediğimizi ve bu isyan teşebbüsünün başarısız kalacağını ifade ettim. Akabinde toplantıda hazır bulunan üç siyasi partinin temsilcileri, milletvekilleri ve bakanlar, darbe girişimi karşısında kararlı duruşlarını sergilediler.

TBMM Genel Kurulunda toplantımız devam ederken, saat 23.05'te Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım bir televizyon kanalına telefonla bağlanarak darbe teşebbüsünün FETÖ'cü bir isyan olduğunu belirtti. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bir TV kanalına

bağlanarak saat 00.26'da darbeye karşı milletimizin meydanlara çıkmasını istedi. Bütün illerde milletimiz bu çağrıya uydu. Meydanlar ve caddeler darbeye karşı koyan ve önleyen halkımızla doldu.

Genel Kurulda konuşmalar sürerken, asker kıyafeti giymiş terörist darbecilerin kumandasındaki F-16'lar Meclisi bombalamaya başladılar.

Dikmen Kapısı girişine saat 02.42'de düşen ilk bomba yaklaşık iki metrelik bir çukur oluşturdu. Kısa bir süre sonra da, saat 02.51'de Genel Kurul Salonuna çok yakın bir noktaya, dış kulis ve Başbakanlık makam odasının bulunduğu yere ikinci bomba atıldı. Üçüncü bomba ise Genel Kurulun arka bahçesine isabet etti. Gece boyunca F-16'larla Meclisi bombalayan darbeciler helikopterle Meclisi

taradılar. Saldırılar sırasında TBMM'yi savunan polislerimizden 14'ü yaralandı. Ayrıca o gece Hatay Milletvekilimiz Sayın Hacı Bayram Türkoğlu ve eşi de yaralandılar. Genel Kurulun çalışma günü olmaması sebebiyle o menhus gece birçok milletvekili arkadaşımız, seçim bölgelerinde idiler. Gönülleri bizimle olan bu arkadaşlarımız da seçim bölgelerinde meydanlara çıkarak halkımızla birlikte

hainlere karşı durdular, demokrasi nöbeti tuttular."

-"2. defa Gazi unvanını hak etti"

16 Temmuz 2016 Cumartesi günü yapılan toplantıyla ilgili bilgi veren Aydın, "İstiklal Harbini bizzat yöneterek 'Gazi'lik unvanı alan Meclisimiz, 26. Dönemde gösterdiği kararlılıkla ikinci defa Gazi unvanını hak etti." dedi.

Devleti parçalamak, milli hakimiyeti ve demokrasiyi yok etmek gayesiyle girişilen bu isyan hareketinin, çok kısa bir zamanda bertaraf edildiğini belirten Aydın, "Milli birlik ve bütünlüğün sergilenmesinde büyük hassasiyet gösteren siyasi partilerimizin sayın genel başkanlarına ve saygıdeğer milletvekillerimize teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Aydın, demokrasi imtihanını başarıyla veren basını da tebrik ettiğini vurgulayarak, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine meydanlara çıkarak tanklara ve asker elbisesi giymiş silahlı teröristlere karşı duran; bir ay boyunca bütün illerde meydanları doldurarak tuttuğu demokrasi nöbetiyle darbeye karşı demokrasiyi galip kılan milletimize, yüce Meclisimiz

adına şükranlarımı arz ediyorum. Başta 246 şehidimiz olmak üzere bütün şühedayı rahmet ve minnetle yad ediyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum." diye konuştu.

Meclisin, uğradığı melun saldırı sonrasında yalnız bırakılmadığını belirten Aydın, FETÖ'nün darbe girişimine tepkilerini dile getirmek ve desteklerini ifade etmek için TBMM'yi yurt içi ve yurt dışından ziyarete gelen çok sayıda heyeti ve şahısları misafir ettiklerini, ortak toplantı yaptıklarını ve Meclisi gezdirdiklerini anımsattı.

-"Sığınak olmadığı gerçeğiyle karşılaştık"

15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla TBMM Ana Binasında ve Ziyaretçi Kabul Binasında büyük hasar meydana geldiğini dile getiren Aydın, toplam hasar tutarının 11 Milyon 818 bin 370 TL olduğuna dikkati çekti.

Aydın, yapılacak işlerin projesi, ihalesi, yapımı ve ödemesi gibi tüm işlemlerinin Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından yürütüleceğinden, kuruma herhangi bir ek yükümlülük getirmediğine işaret ederek, GYODER yöneticilerine ve üyelerine teşekkür etti.

Mecliste yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Aydın, demokrasiye karşı yapılan saldırıda parlamentonun aldığı yarayı hiçbir zaman unutturmamak adına hasarlı bölgeye "Demokrasi Müzesi" yapılacağını hatırlattı.

Aydın, "Meclisimizin 15 Temmuz'daki bombalanması sırasında ne yazık ki Meclis çalışmalarının yapılabileceği bir sığınak olmadığı gerçeğiyle karşılaştık." dedi.

Binanın altında olduğu bildirilen ve sığınak olarak ayrılan yerin de sığınak olmadığını ve günümüz sivil savunma normlarına göre yetersiz ve uygun olmadığının yakinen görüldüğünü vurulayan Aydın, "Bu durumda; Meclis çalışmalarının her halükarda yapılabileceği, günümüz şartlarına uygun, deprem, sel, nükleer saldırı ve benzeri her türlü afet ve saldırıya karşı donanımlı ve fonksiyonel bir sığınak ihtiyacı elzem hale gelmiştir." ifadesini kullandı.

Eski Halkla İlişkiler Binasının kat yüksekliğinin çok düşük olduğunu, binada havalandırma tesisatının bulunmadığını belirten Aydın, "Günümüz şartlarına elverişli bir sığınak bulunmamaktaydı. Benzer birçok eksiklik vardı. Kaldı ki bina; 2007 Yılı Deprem Yönetmeliğine uygun olmayıp güçlendirme tadilatı yapıldığında büyük bir maliyet gerektirmekte, iç mekanlarda oluşacak daralma sebebiyle binanın kullanım fonksiyonu ve konforu azalmaktaydı. Bu blokların, kültür varlığı olarak tescili bulunmamaktadır. Söz konusu bina belirtilen gerekçeler ve Başkanlık Divanı kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerince hazırlanan teknik rapora istinaden yıkılmış ve yeni bir bina yapılması kararı alınmıştır." dedi.

Aydın, yeni binanın; ana binanın mimarisi, görünümü ve üst kot yüksekliği ile uyumlu olarak inşa edileceğine değinerek, yeni yapılacak binaların kat yüksekliklerinin ferah olacağını bildirdi.

Binanın altında otopark alanları bulunacağını, Genel Kurulun acil durumlarda güvenli bir şekilde toplanabileceği yeni bir mekanın planlandığını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

Sivil Savunma Yönetmeliği şartlarında en son normlara göre inşası tamamlanacaktır. Netice olarak sığınak; içerisinde su deposu, sağlık odası, jeneratör, kesintisiz güç kaynağı (UPS), soğuk hava ve kuru erzak depoları, mutfak, acil iletişim ve basın odası, toplantı salonları, yaşam alanları olacak şekilde projelendirilecektir. Münferit havalandırma, mescit ve lavabo ve benzeri

müştemilatlar tasarlanacaktır. Yapılacak binada; kulislerdeki yoğunluğu azaltmak ve girişi sınırlandırmak

için fonksiyonel ve çok gayeli komisyon toplantı salonları, okuma salonları,

bahçeli restoran ile Yasama Organı Eski Üyeleri ve misafirler için uygun

mekanlar oluşturulacaktır."

Aydın, İdari Teşkilat hizmet birimleri ile milletvekillerine sunulacak yeni lojistik hizmetler için fiziki mekanların meydana getirileceğini belirterek, "Yeni Binadan; Ana Bina (Genel Kurul), Yeni Halkla İlişkiler Binası ve otoparklara tünelle geçişler sağlanacaktır. Değişik mimarlık bürolarınca Yeni Binanın etüt çalışmaları devam etmektedir." dedi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "2017 yılı bütçe teklifimiz 981 milyon 589 bin lira olarak Komisyon'a sunulmuştur. Ayrıca TBMM'ye bağlı olan Kamu Denetçiliği Kurumuna Hazine yardımı olarak, 20 milyon 72 bin lira pay ayrılmıştır. Bu tutar, toplam bütçemizin yaklaşık yüzde 2'sini oluşturmaktadır. Sonuç olarak, 2017-2019 dönemi bütçe teklifimiz hazırlanmış ve 2017 yılı için 981 milyon 589 bin lira, 2018 yılı için 1 milyar 6 milyon 911 bin lira, 2019 yılı için de 1 milyar 81 milyon 670 bin lira olarak öngörülmüştür." dedi.

Aydın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, TBMM'nin 2017 bütçesinin sunumunu yaptı.

TBMM'nin millet adına yasama ve denetim faaliyetlerini yürüttüğünü hatırlatan Aydın, bu doğrultuda 26'ncı Dönem Birinci Yasama Yılında en önemli faaliyetlerinden birinin Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmalarını yeniden başlatmak olduğunu belirtti.

1982 Anayasası'nda 18 ayrı tarihte değişiklikler yapıldığını, geçici 19 maddeyle 196 maddeden oluşan anayasanın 114 ayrı değişikliğe uğradığını ve yüzde 58'inin yeniden düzenlendiğini anlatan Aydın, "Böylesi insicamını ve bütünlüğünü kaybetmiş bir anayasa Türkiye'yi taşıyacak durumda değildir." diye konuştu.

Yeni bir anayasa hazırlanabilmesi 19 Ekim 2011 tarihinde başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının 25 ay sürdüğünü, ancak herhangi bir uzlaşma sağlanamadan sona erdiğini aktaran Aydın, bu dönem de 4 siyasi partinin katılımıyla Anayasa Mutabakat Komisyonu oluşturulduğunu anımsattı.

Bu komisyonda da mutabakat sağlanamadığı için 16 Şubat'ta çalışmanın sona erdiğini vurgulayan Aydın, "İnancım ve temennim odur ki Meclisimiz bu dönemde yeni bir Anayasa yapacak ve siyasi tarihimizde mümtaz bir yer edinecektir. Böylece siyasi partilerimiz, seçim çalışmalarında en önemli vaatlerinden olan yeni bir anayasa yapma taahhütlerini yerine getirmiş olacaklardır." değerlendirmesinde bulundu.

26'ncı Dönem Birinci Yasama Yılının yasama ve denetim çalışmaları hakkında da bilgi veren Aydın, başkanlığa 483 kanun tasarısı sunulduğunu, 409 kanun tasarısının Genel Kurul gündemine girdiğini, 88 kanun tasarısının kanunlaştığını belirtti.

Bu dönemde bin 345 kanun teklifi verildiğini, 30'unun Genel Kurul gündemine girdiğini ve 25'inin kanunlaştığını anlatan Ahmet Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"25'inci Dönemden intikal eden 268 ve 26'ncı Dönem Birinci Yasama Yılında TBMM Başkanlığına sunulan 5 Kanun Hükmünde Kararname olmak üzere toplam 273 Kanun Hükmünde Kararnameden ikisi TBMM İçtüzüğünün 128'inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, doğrudan Genel Kurulun gündemine girmiştir. 271 KHK, ilgili komisyonlarda bulunmaktadır. Denetim faaliyetleri kapsamında, 570 sözlü soru önergesi verilmiştir. Bu önergelerden 8'i mükerrer olduğundan işleme konulmamış, 17'si gelen kağıtlara girmeden önce geri alınmış, 28'i ise Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı oldukları gerekçesiyle iade edilmiştir. İşleme alınan 517 sözlü soru önergesinin biri gelen kağıtlara girdikten sonra geri alınmış ve 51'i cevaplandırılmış, 458 önerge Genel Kurul gündeminde yer almaktadır. 7 önerge ise Genel Kurul gündemine girmeyi beklemektedir."

TBMM Başkanlığına 8 bin 527 yazılı soru önergesi verildiğini aktaran Ahmet Aydın, bunlardan 17'sinin mükerrer olduğundan işleme konulmadığını, 48'inin gelen kağıtlara girmeden geri alındığını, 929'unun ise Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildiğini bildirdi.

Bin 309 Meclis araştırması önergesinden 87'sinin Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildiğini belirten Aydın, işleme alınan bin 222 önergeden birinin işlemden kaldırıldığını, 284'ünün Genel Kurul gündeminde yer aldığını ve 916 önergenin Genel Kurul gündemine alınmayı beklediğini vurguladı.

Aydın, 15 genel görüşme önergesi verildiğini, bunlardan ikisinin Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildiğini, işleme alınan 13 önergeden 6'sının Genel Kurul gündeminde yer aldığını kaydetti.

14 gensoru önergesi verildiğini, bu önergelerden üçünün Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildiğini işaret eden Aydın, ikisinin gelen kağıtlara girdikten sonra geri alındığını, 9 önergenin ise gündeme alınmasının Genel Kurul tarafından reddedildiğini belirtti.

Sunulan iki Meclis soruşturması önergesinin Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildiğini anlatan Aydın, 2015 yılı denetim raporları kapsamında Sayıştay tarafından eylül ayında 216 Sayıştay raporunun başkanlığa sunulduğunu ifade etti.

Ahmet Aydın, geçen yasama yılında TBMM Genel Kurulu'nun 128 birleşim ve 742 oturumunda bin 107 saat 52 dakika çalıştığını, çalışmalara ilişkin 53 bin 902 sayfa tutanak tutulduğuna işaret etti.

- "243 uluslararası faaliyete iştirak edildi"

Ülkeler arası ilişkilerin gelişiminde parlamenter diplomasinin önemli rolü olduğuna vurgu yapan Aydın, bu doğrultuda TBMM'nin, geçen yasama yılında da diğer ülke parlamentoları, parlamenter asambleler ve uluslararası kuruluşlarla temaslarını yoğun biçimde sürdürmeye devam ettiğini anlattı.

TBMM'nin üye olduğu 12 parlamenter asamble ile bölgesel ilişkilerin, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu ile de AB nezdindeki ilişkilerin yeni bir hız ve ivme kazandığına işaret eden Aydın, "Daha önceki dönemlerde kurulmuş olan 129 dostluk grubu, parlamenter diplomasi ilişkilerini zenginleştirmiş ve Türkiye'nin etkinlik coğrafyasının genişlemesine katkı sağlamıştır. Bu çerçevede Birinci Yasama Yılında toplam 243 uluslararası faaliyete iştirak edilmiştir." açıklamasında bulundu.

- "Tarihi mekanlar korunmaya devam edilecek"

Başkanvekili Aydın, tarihi mirasın korunması, yaşatılması ve tanıtılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Geçen yasama yılında saray, müze, köşk ve kasırları yurt içi ve yurt dışından 899 bin 258 kişinin ziyaret ettiğini anlatan Aydın, başta Dolmabahçe Sarayı olmak üzere tarihi mekanları 12 ülkeden önemli sayıda devlet başkanı, parlamento başkanı, başbakan ve bakanlardan oluşan heyetlerin ziyaret ettiğini kaydetti.

TBMM olarak kültür-sanat faaliyetlerinin hayata geçirilmesine de büyük önem verdiklerine dikkati çeken Aydın, şunları söyledi:

"TBMM başkan vekillerimizden birinin başkanlığında yürütülen Kültür Sanat Yayın Kurulu eliyle düzenlenen etkinliklerimizi bu yıl daha da geliştireceğiz. Fikirlerin serbest bir ortamda teati edilebileceği, alanında önde gelen fikir adamlarının dinleneceği programları, İstanbul'da 'Dolmabahçe Sohbetleri' adıyla, Ankara'da ise 'Meclis Sohbetleri' başlığı altında hayata geçireceğiz. Tarihi mirasımızın korunup yaşatılması kapsamında, Milli Saraylar bünyesinde yer alan tarihi Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası'nın restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bu tarihi mekan, 2017 yılı Ocak ayında yeniden ziyarete açılacaktır. Beykoz Kasrı'nın restorasyon, peyzaj düzenleme ve tefriş çalışmaları tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde ziyarete açılacaktır."

- 3 yıllık bütçe teklifi

2015 yılı kesin hesap sonuçları ile 2016 yılı bütçesine ilişkin bilgiler de veren Aydın, 2015 yılı bütçesinin 763 milyon 216 bin lira olarak kanunlaştığını, bütçenin yıl içinde yapılan aktarmalarla 800 milyon 466 bin lira olduğunu ve yıl sonu itibarıyla bunun 725 milyon 757 bin lirasının harcandığını aktardı.

2016 yılı bütçesinin ise 840 milyon 29 bin lira olarak kanunlaştığını, yıl içinde yapılan aktarmalar ve ödenek ilaveleriyle eylül sonu itibarıyla toplam ödeneğin 889 milyon 808 bin 869 lira olduğunu belirten Aydın, bu ödenekten eylül sonu itibarıyla 589 milyon 982 bin 189 liranın harcandığını kaydetti.

2017 yılı bütçe teklifine ilişkin açıklamada bulunan Aydın, şu ifadeleri kullandı:

"2017 yılı bütçe teklifimiz 981 milyon 589 bin lira olarak Komisyon'a sunulmuştur. Ayrıca TBMM'ye bağlı olan Kamu Denetçiliği Kurumuna Hazine yardımı olarak, 20 milyon 72 bin lira pay ayrılmıştır. Bu tutar, toplam bütçemizin yaklaşık yüzde 2'sini oluşturmaktadır. Sonuç olarak, 2017-2019 dönemi bütçe teklifimiz hazırlanmış ve 2017 yılı için 981 milyon 589 bin lira, 2018 yılı için 1 milyar 6 milyon 911 bin lira, 2019 yılı için de 1 milyar 81 milyon 670 bin lira olarak öngörülmüştür."

Başkanvekili Aydın, 15 Temmuz'da yaşanan olağanüstü olayın ülke olarak demokrasi, bağımsızlık ve hürriyetin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması temennisinde bulunan Aydın, 2017 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber