Maliye Bakanlığı sabit telefonda Özel İletişim Vergisi alacak

Haber Giriş : 20 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı cep telefonlarında olduğu gibi sabit telefonlardan da Özel İletişim Vergisi alacak. Cep telefonunda yüzde 25 oranında uygulanan Özel İletişim Vergisi sabit hatlarda yüzde 15 olacak.

Buna göre özel şirketlerin 160 bin lira olarak açıkladığı şehirlerarası görüşmelerin dakikası 24 bin lira daha artacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, yeni verginin gerekçesini, ?Sabit hatlardaki özelleşmeden sonra Telekom'daki yüzde 15'lik Hazine payı kadar bir gelirin azalmaması gerekiyordu.? sözleriyle açıkladı. Türk Telekom'un ses tekelinin 1 Ocak'ta kalkmasından sonra sektörde rol almak için başvuran 80 şirketten 27'si lisanslarını 17 Mayıs'ta almıştı. Tasarı yasalaştıktan sonra özel şirketler Katma Değer Vergisi dahil diye açıkladıkları konuşturma ücreti- ni Özel İletişim Vergisi ekleyerek yeniden düzenlemek zorunda kalacak.

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan konuyla ilgili tasarı birkaç gün içinde Başbakanlık'a sevk edilecek. Tasarının Meclis'ten geçmesi halinde sabit telefona Özel İletişim Vergisi getirilirken KDV'de ise indirim yapılmayacağı belirtildi. 40 maddelik tasarıda yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesi gibi bazı düzenlemelerin de yer alması bekleniyor.

Türk Telekom halen Telsim ve Türkcell'den altyapısını kullandıkları için alan içinde 52 bin, alan dışında 72 bin lira vergiler hariç sabit ücret alıyor. Aynı tarife sabit telefondan görüşme yaptıracak şirketlere de uygulanırsa yurtiçinde şehirlerarası görüşmelerin en ucuzunun dakikası KDV dahil 160 bin lira olacak. Buna yüzde 15 Özel İletişim Vergisi olan 24 bin lira eklendiğinde tarifeler 184 bin liraya yükselecek. Türk Telekom şehirlerarası telefon görüşmelerinin dakikasını halen 288 bin lira üzerinden ücretlendiriyor. Sabit hatla da hizmet verecek özel telefon şirketleri Türk Telekom'un belirleyeceği sabit ücret ve maliyetlerinin yanı sıra Türk Telekom'un uygulayacağı tarifeye göre bir şehirlerarası konuşma ücreti belirleyecek. Bu da şirketlerin şu andaki hesaplarına göre 200 bin lira civarında olacak. Milletlerarası görüşmelerde ise internet üzerinden yapıldığında Türk Telekom'un tarifelerine göre çok ucuz olacak. İnternet üzerinden yapılan milletlerarası görüşmelerde hiçbir zaman sabit hata girilmeyeceği için o anda internete bağlanma ücreti, interneti kullanma ücreti ve görüştürmeyi yaptıracak şirketin alacağı ücret kadar bir fatura kullanıcıya gelecek. Milletlerarası görüşmelerde de 200 bin liradan başlayan bir fiyat faturaya yansıyacak. Telekom şirketlerinin 100 bin lira civarında açıkladıkları milletlerarası görüştürme ücretleri 200 bin lira civarında bir bedelle tüketiciye hizmet verecek. Türk Telekom halen Almanya Frankfurt'u dakikası 1 milyon 200 bin, Rusya Moskova'yı 1 milyon 800 bin ve Çin Pekin'i 3 milyon 85 bin liradan ücretlendiriyor. Yeni lisans sahipleri yurtiçi operatörlerin rakiplerinin aynı zamanda yurtdışındaki operatörler olduğunu belirterek, hükümetin tüketiciyi yurtdışındaki abonelere yönlendirecek bir fiyat tarifesine zorlamamasını istiyor. İnternet üzerinden yurtdışındaki bir operatörden kredi kartıyla görüşme yapılabileceğini hatırlatan operatörler, bunun da yurtdışına kaynak çıkışı anlamına geleceğini öne sürüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber