İHL'leri budamak için çıkarılan 8 yıllık eğitim sanat ve sanayi eğitimini de budadı

Haber Giriş : 22 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ve Galatasaray Üniversitesi (GÜ) tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan "Eğitimde laikliğin iki yüzü: Fransa-Türkiye, Bir yüzyılın bilançosu" konulu sempozyum başladı. "Özgürlük" konulu ilk oturumda konuşan Tarihçi Yazar İlber Ortaylı, Türkiye'deki laiklik anlayışının dünü ve bugününü değerlendirerek, Türkiye'de uygulanan laikliğin dünyada benzerinin olmadığını söyledi. Ortaylı, "İmam Hatip Liselerini budamak için çıkarılan 8 yıllık kesintisiz eğitimle, sanat ve sanayi eğitimi de budandı" dedi. GÜ Kampüsü'nde gerçekleştirilen sempozyumun "Özgürleşme" başlıklı ilk oturumunda söz alan Ortaylı, bugün laiklik alanında yaşanan gerilimin köklerinin iki asır öncesine dayandığını ve problemin pratik diyalog eksikliği olduğunu kaydetti.

Öğrenciye 15 yaşından sonra hiçbir sanat dalı öğretilemez

Türkiye'de uygulanan laikliğin dünyada bir benzerinin bulunmadığını söyleyen Ortaylı, ülkemizde ilginç uygulamalara da tanık olunduğunu anlattı. 8 yıllık kesintisiz eğitimin İmam Hatip Liselerini budamak için uygulamaya konulduğuna vurgu yapan Ortaylı, "İHL'leri budayalım derken, bale, konservatuar, sanayi eğitimi de budanıyor. 15 yaşından sonra insanlara hangi sanat dalını öğretebilirsiniz? Yabancı dil eğitim bile veremiyorsunuz" şeklinde konuştu.

Ortaylı, Türkiye'de eğitim alanında reform yapılırken tarihi irdelemenin gerçekleştirilmediğini belirterek "Örneğin 1900'lü yıllarda Bitlis'te Bingöl'de nasıl bir eğitim verildiğini bilmiyoruz. Türkiye'de bu alanda yapılan reformlar oportünist bir amaç taşıyor" dedi. Osmanlı'da eğitimin laik bir temele dayanmadığının altını çizen Ortaylı, Enderun Mektebi'nde ya da medreselerde yetişen insanların bürokrasi ya da hukuk gibi alanlarda tam donanımlı olarak yetiştiklerine dikkat çekti. Osmanlı'nın son dönemlerinde askeri alanda yapılan modernleşmelerin de laisizmle alakası olmadığını dile getiren Ortaylı, bu yenileşmelerin askeri alanda güçlü olma amacını taşıdığını ve savaş kazanma hedefine hizmet ettiğini ifade etti.

Toplantıda söz alan Prof. Dr. Michel Winock da Fransa'da ortaöğretimde uygulamaya konulan başörtüsü yasağını hatırlatarak, bu yasanın tartışmaları sırasında Fransa ile dünya arasında laiklik yorumu arasında fark olduğunun görüldüğünü anlattı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber