SSK'lı doktorları da Sağlık Bakanlığı atayacak

Haber Giriş : 29 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de kamu sağlık hizmeti sunan Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hekim atamalarında ortak hareket etme kararı aldı.

Buna göre SSK'nın alacağı doktorların atamalarını, objektif kriterlere dayalı yeni bir atama ve nakil yönetmeliği çıkaran Sağlık Bakanlığı gerçekleştirecek.

Devlet hastaneleri ve SSK hastanelerine yapılacak tüm hekim ve eczacı atamaları için kura çekimi yetkisi Sağlık Bakanlığı'na verildi. Atamalarda sağlanan ?strateji birlikteliğine' göre artık SSK hastanelerine ilk kez atanacak uzman hekim, hekim, eczacı ve dişhekimi kuralarını Sağlık Bakanlığı çekecek. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın, ?kontenjan dolu' gerekçesiyle atama yapmadığı illere SSK da atama yapmayacak. Böylece mesleğe yeni başlayan uzman hekim, hekim, eczacı ve dişhekimleri hangi kurumda çalışırsa çalışsın tespit edilen öncelikli 24 ilden herhangi birinde göreve başlamak zorunda kalacak. Sağlık Bakanlığı'nın ihtiyaç olmadığı için kadro açmadığı illere gitmek isteyen hekim ve eczacılara SSK kucak açmayacak. Radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp gibi istisna branşlar dışında devlet hastaneleri ve SSK hastanelerine yapılacak tüm atamalar tespit edilen öncelikli 24 ilden başlatılacak.

Her iki kurum arasında yapılan anlaşmaya göre Sağlık Bakanlığı, 8 Ağustos 2004 tarihinde SSK hastaneleri için ilk kura çekimini gerçekleştirecek. Kura çekimi öncesi SSK ihtiyaç duyduğu branşları ve illerin listesini Sağlık Bakanlığı'na bildirecek. Bakanlık ilan edeceği branş ve illere göre atamaları yapmak için kura çekimini yapacak. Yeni uygulama ile Sağlık Bakanlığı ile SSK, artık eskisi gibi birbirlerini ?rakip iki kuruluş' gibi görmeyecek. Uzman hekim, hekim, eczacı ve dişhekimi atama ve nakillerinde sevk ve organizasyon, sağlanacak mutabakatla hayata geçirilecek. Türkiye'deki hekimlerin yüzde 75'ini Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istihdam ediyor. Doğu illerine gitmek istemeyen hekimler bugüne kadar her iki bakanlık arasında yaşanan personel kapma rekabetinden yararlanıyordu. Artık kurumlar arasında atama ve nakiller konusunda varılan uzlaşmayla, Türkiye genelinde sağlık personeli dağılımı daha dengeli ve planlı bir biçimde yapılabilecek. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ?strateji birlikteliği' ile her iki kurumun hekim istihdamı konusunda ?varlık içinde yokluk çekmeyeceğini' belirtiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber