MEB'den üniversiteye Formasyon ilanına çıkmayın uyarısı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Ekim 2019 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB'den üniversiteye Formasyon ilanına çıkmayın uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Medeniyet Üniversitesine Bakan Yardımcısı düzeyinde verdiği bilgiye göre Pedagojik Formasyon Uygulamasının yasal düzenleme yapılarak kısa bir süre içerisinde kaldırılacağını ifade etti.

Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır. Bu program mesleki gelişim çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlik hakkı kazanan adaylara uygulanmaya başlayacaktır." hedefi kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Ancak, aradan geçen neredeyse bir yıllık süre zarfında gerek Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya SELÇUK gerekse Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa SAFRAN, muhtelif tarihlerde pedagojik formasyon yakın bir süre sonra kaldırılacak yönündeki açıklamalarının arkası gelmemişti.

Bunun üzerine, "Pedagojik Formasyon Gerçekten Kalkacak mı?" başlıklı 17 Temmuz 2019 tarihli haberimizde; üst düzey yetkililerden kaldırılacağına yönelik açıklamalar yapılmasına rağmen; bazı üniversiteler formasyon eğitimi kaldırılacağı için yeni program açmaz iken, bazıları ise öğrenci ve mezunlarına avantaj sağlayarak eğitimlere aynen devam ettiğini, bu açıdan gerek öğrenciler/mezunlar gerekse üniversitelerin önümüzdeki belirsiz süreci netleştirmeye ihtiyacı olduğunu, konunun yetkilileri tarafından Pedagojik Formasyon Eğitiminin ne zaman kaldırılacağının resmi olarak ilan edilmesi gerektiğini gündeme getirmiştik.

Bu süre zarfında konu hakkında yasal bir düzenleme yapılmadığı gibi resmi düzeyde yazılı bir açıklama da yapılmamıştır.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi tarafından 07 Ekim 2019 günü yapılan duyuruda; "Bilindiği üzere, öğretmen eğitimi konusunda yapılacak olan yenilikler, 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi ile açıklanmıştır. 2023 Eğitim Vizyonu Belgesine göre;

  1. Sertifikaya dayalı pedagojik formasyon yerine, lisansüstü düzeyde "Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı" açılacaktır. (Sayfa 41)
  1. Sertifikaya dayalı "Pedagojik Formasyon" uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde "Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı" açılacaktır. Bu program mesleki gelişim çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlik hakkı kazanan adaylara uygulanmaya başlayacaktır. (Sayfa 42) (http://2023vizyonu.meb.gov.tr/doc/2023_EGITIM_VIZYONU.pdf)

Mevcut durumda üniversitemizce yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Sertifika Programına öğrenci alınıp alınmaması konusunda tereddüt oluşmuştur. Bu teredddütü gidermek için, Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakan Yardımcısı düzeyinde yapılan görüşmede, yasal düzenlemenin kısa bir süre içinde yapılarak Pedagojik Formasyon uygulamasının kaldırılacağı ve bunun sonucunda öğrenci almış olan programların sonlandırılarak programa katılan öğrencilerin ücretlerinin iade edileceği şeklinde bilgi alınmıştır. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk da, 25 Ağustos 2019 tarihinde yaptığı açıklamada "Pedagojik formasyonu kaldırıyoruz. Hiç kimsenin formasyon alması gerekmiyor." şeklinde bir açıklama yaparak, sunulan bilgileri teyit etmiştir. (https://www.memurlar.net/haber/850985/selcuk-kimsenin-pedagojik-formasyon-almasina-gerek-yok.html)

Planlanan yasal düzenlemenin en kısa sürede kamuoyuna duyurulması ile bu konuda oluşan tereddütlerin tamamen ortadan kalkacağına inanmaktayız. 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde sunulan bilgilere göre; mevcut öğrencilerimiz, öğretmen ataması için yapılan merkezi sınavlardaki puanlarına göre öğretmen olarak atanabilecek ve atandıktan sonra formasyon eğitimini Yüksek Lisans düzeyinde gerçekleştirebileceklerdir.

Bu bilgiler ışığında; öğrencilerimizin maddi ve manevi bir külfetle karşılaşmamaları için üniversitemizce yürütülmekte olan Pedagojik Formasyon Sertifika Programına 2019 - 2020 Akademik Yılı için öğrenci alımı yapılmamıştır. Halen devam eden öğrencilerimizin bir kısmı da yukarıda sunulan gerekçelere bağlı olarak kayıtlarını sildirmişlerdir.

Öğrencilerimize saygıyla duyurulur." ifadeleri yer almıştır.

Yukarıda yer alan duyurudaki açıklamalar çerçevesinde, formasyon eğitimi veren üniversiteler ile bu süreçte öğretmen ataması için formasyon eğitimi almayı düşünen adayların tereddütlerinin bir an evvel giderilmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürekli sözlü olarak yapılan açıklamaların artık icraata geçerek pedagojik formasyonun yerine gelecek Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık programı detaylarının kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber