AİHM'ye sunulacak yeni yargıç adayları belirlendi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Kasım 2007 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki görev süresi dolacak olan Rıza Türmen'in yerine daha önce önerdiği isimler reddedilen Türkiye, yeni yargıç adaylarını belirledi

Utku Çakırözer - Ankara

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıçlığı görev süresi 1 Mayıs'ta dolacak Rıza Türmen'in yerine önerdiği isimler Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından reddedilen Türkiye, yeni adaylarını belirledi.

Dışişleri Bakanlığı'nca Avrupa Konseyi'ne iletilecek yeni listede, ilk listede de yer alan Brüksel Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ruşen Ergeç yerini korudu.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Işıl Karakaş ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Ulusoy da diğer iki aday olarak önerildi.

Ulusoy, AİHM'nin üniversitelerde türban yasağını onaylayan kararını "hukuktan ve bilimsel temelden uzak" bularak ağır biçimde eleştirmişti.

Türkiye'nin önerdiği ilk listede Ergeç'in yanı sıra Hacettepe Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ile Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Arzu Oğuz yer aldı.

Adaylarla yapılan mülakatların ardından Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlık Bürosu, 1 Ekim'de Türkiye'nin listesini reddederek yeni liste verilmesi talebinde bulundu. Başkanlık Bürosu'nun ret gerekçeleri arasında "Türkiye'nin önerdiği bir adayla diğer iki aday arasında çok farklılık olduğu, bu nedenle seçicilere seçim hakkı verilmediği, aday belirleme sürecinin saydam yapılması gerektiği" eleştirileri yer almıştı.

Ergeç yerini korudu

Hükümetçe belirlenen yeni listede, ilk listede de yer alan ve iptal gerekçesinde "diğer iki adaydan çok üstün olduğu" ileri sürülen Ergeç yerini korudu.

Diğer iki isimden biri olan Ulusoy, lisansını Ankara, yüksek lisans ve doktorasını Bordeaux Montesquieu Üniversitesi'nden aldı.

Devletler Hukuku uzmanı Karakaş da, İstanbul Üniversitesi'nden siyasal bilgiler, Marmara Üniversitesi'nden de hukuk alanında aldığı lisans derecelerinden sonra İstanbul Üniversitesi'nden kamu hukuku yüksek lisansı ve doktora derecelerini aldı.

Yargıçlar nasıl seçiliyor?

9 yıldır AİHM'de yargıçlık yapan Türmen'in görev süresi 1 Şubat 2008'de dolacaktı. AKP, RP'nin kapatılmasına ilişkin davada, kapatma yönünde oy veren, Leyla Şahin davasında türban yasağının sürmesini savunan Türmen'in süresinin uzatılmasını istemeyerek, kontenjanını doldurmak üzere üç aday önermişti. Önerilen isimlerin reddedilmesi ve yeni aday istenmesi üzerine Türmen'in süresi 1 Mayıs'a kadar uzadı. Avrupa Konseyi üyesi her ülke, AİHM'de bir yargıç bulunduruyor. Bu kontenjan boşaldığında o ülke, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi'ne üç adaydan oluşan liste gönderiyor. Alt komite, 3 adayla mülakat yapıyor. Adaylar uygun bulunmazsa listenin yenilenmesi isteniyor. Kriterleri sağlarlarsa, üç adayın adı Parlamenter Asamble'ye iletiliyor. Buradaki oylamada çoğunluğu sağlayan aday yargıç seçiliyor.

Aday Ulusoy AİHM'yi eleştirmişti

Kamu hukuku ve idare hukuku uzmanı Ulusoy'un, AİHM'nin türbanı yasaklayan kararını eleştirdiği makalesinin özeti Yeni Şafak'ta yayımlanmıştı. Makalede şöyle denilmişti: "Üniversitelerde bazı öğrencilerin türban takmasının, türban takmayanlar için psikolojik baskı oluşturacağı düşüncesi bazı durumlarda doğru olabilmekle beraber, bu olguyu hukuksal bir sonuca bağlamak olanaksızdır. AİHM'nin tespiti tartışmaya açık ve bilimsel zeminden yoksundur. Örneğin ezan okunması ve camilerin varlığı bile namaz kılmayan Müslümanlar üzerinde psikolojik baskı oluşturabilir. O halde namaz kılmayan Müslümanları psikolojik baskıdan korumak için ezan okunması ve hatta camileri de mi yasaklamak gerekir?" Prof.Dr.Işıl Karakaş da, geçen hafta Kocaeli Kartepe'deki Green Park Otel'de yeni anayasa taslağının tartışıldığı Abant Platformu'nda bir sunum yapmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber