Sağlık Bakanlığı'nın 2 yıl önceki şef atamalarına yargı iptali

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 13 Şubat 2008 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın 2 yıl önce 47 eğitim hastanesine yaptığı sınavsız 175 şef ve şef yardımcısı ataması yılan hikayesine döndü.

- Eğitim hastanelerine 2 yıl önce sınavsız yapılan 175 şef ve şef yardımcısı ataması sağlık meslek örgütleri ve sendikalarla Sağlık Bakanlığı'nı bir kez daha karşı karşıya getirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın ?Siyasi kadrolaşma iddiasıyla? açtığı davada 175 atamanın tümü iptal edildi. Yargının bu kararı Sağlık Bakanlığı'nı yeni formül arayışına yöneltti. Bakanlık yeni bir yasa teklifiyle 175 kişiyi yerinde tutmanın yollarını arıyor.

Bu süreçte önce Anayasa Mahkemesi bakanlığın atamalarıyla ilgili ?yürütmeyi? durdurdu. Ardından Danıştay 5. Dairesi TTB'nin başvurusu üzerine atamayı hukuka aykırı buldu.

Bakanlığın iki mahkemenin kararına rağmen atamalarındaki ısrarı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne tekrar dava açmasına yol açtı. Bu davada ise 175 atamanın tümü iptal edildi.

SES Başkanı Köksal Aydın, ?AKP, sağlıkta kadrolaşmayı baş hekimler aracılılığıyla başlattı en yıkıcı ise eğitim hastanelerine yaptığı sınavsız atamalarla gerçekleştirdi. Keyfi olarak Güneydoğu'dan bilinen isimleri atadı? diye süreci değerlendirdi.

BAKANLIK YASA HAZIRLATARAK SORUNA ÇÖZÜM ARIYOR

Ancak sorun çözülmüş değil. Sağlık Bakanlığı yargı kararına rağmen şimdi de 175 şef ve yardımcısını yerinde tutmak için AK Parti milletvekilleri Cevdet Erdöl ve Necdet Ünüvar'ı yasa taslağı hazırlamakla görevlendirdi. TTB Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel hükümetin yargı kararlarına rağmen 175 kişiyi yerinde tutmak için yaptığı bu girişimi eleştirerek, ?Şef ve şef yardımcıları mutlaka bağımsız jürilerin yaptığı sınavla seçilmelidir? diye konuşuyor ve ekliyor:

?Yasa teklifinde açık bulunan şef ve şef yardımcılıklarının ilan edileceği, ilan edilen kadrolara tıp alanında uzmanlık kazanmış doçent ve profesörlerin müracaat edebileceği, müracaatların bakanlık tarafından oluşturulacak 3 kişilik jüri tarafından değerlendirileceği ve sonucunda da bakanlık tarafından atanacakları belirtiliyor. Ayrıca bu yolla yapılacak atamaların toplam kadronun yüzde 35'ini geçemeyeceği ifade ediliyor.?

?Bu teklif yasalaştığı takdirde yargı kararları ile atamaları iptal edilen klinik şef ve şef yardımcıları görevlerine devam edecek ve yeni kadrolara atamalar yapılabilecektir. Bu yasa teklifi ile yanlışta ısrar etmenin yanı sıra hukuka da meydan okunmakta, yargı kararları boşa çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu durum Anayasanın 2. Maddesindeki Türkiye Cumhuriyeti'nin, bir hukuk devleti olduğu ve Anayasa'nın 138. Maddesindeki ?Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez' hükümlerinin açık ihlalidir.?

SES Başkanı Köksal Aydın ise ?Hukuk dışı olan 175 atama geri alınmalı, açıkça anayasaya aykırı olan hileli yasa arayışları geri çekilmeli ve yeniden sınav açılmalıdır? diyerek şöyle devam ediyor:

?Eğitim ve araştırma hastaneleri ülkemizin uzman hekimlerinin yüzde 50'sini yetiştirmekte ve yoğun bir şekilde sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu hastanelerdeki eğitici kadrolar şef, şef yardımcıları ve başasistanlardır. Dünyada uzmanlık eğitimi veren kuruluşlara eğiticilerin nesnel ölçütlere göre sınavla seçilmediği ve Sağlık Bakanlığı tarafından direkt atama yapıldığı başka bir ülke yoktur. Biz sağlık örgütleri olarak; siyasi kadrolaşmaya açık ve hukuka açıkça aykırı bu sorunun biran önce bilimsel, objektif, adaletli ve eğitimin gerektirdiği niteliklere uygun biçimde çözümlenmesini istiyoruz. Bu doğrultuda;

Siyasi kadrolaşma doğrultusunda atamalarının yapıldığı mahkeme kararlarınca tescillenmiş olan klinik şef ve şef yardımcısı atamaları derhal geri alınmalıdır.

TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen yasa teklifi geri çekilmelidir.

Klinik şef, şef yardımcılığı atamalarının nesnel ölçütlere göre yapılması için en kısa sürede sınav açılmalıdır. Esas atama yönteminin sınav olması gerektiği, sınavsız atamanın ancak istisnai durumlarda ve çok sınırlı sayıda kadro için kullanılması gerektiği yönündeki yargı kararlarına hürmet edilmelidir.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA GÖRE İDDİALAR MANTIK DIŞI

Sağlık Bakanlığı'na göre ise siyasi kadrolaşma iddialarının mantıklı bir yanı bulunmuyor. Eğitim hastanelerinde ciddi şef ve şef yardımcısı açığı olduğuna işaret eden Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof Dr Sabahattin Aydın, yargının atamaları iptaliyle açığın daha da büyüyeceğini belirterek, şöyle konuşuyor:

?En kötü çözüm, çözümsüzlükten iyidir. Türkiye'nin iyi hekimlere ihtiyacı var. Ama bu hekimleri yetiştirecek kadrolarda boşluklar söz konusu. Açığı kapamak için Sağlık Bakanlığı bu atamaları yaptı. Siyasi kadrolaşma iddiaları ise tamamen akıl ve mantık dışıdır. Bakanlık Üniversitelerarası Kurul'un doçent ve profesörlük kadrosu verdiği kişilerden bu atamaları yapmıştır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber