Meclisin bu haftaki gündemi

Haber Giriş : 11 Mayıs 2008 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yoğun bir haftaya daha hazırlanan Meclis'in bu haftaki en önemli gündem maddeleri görüşmelerine Cuma günü başlanan TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ile kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören tasarı olacak. Meclis'in bu hafta da gece mesaisi yapması bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta ilk olarak, görüşmelerine 9 Mayıs Cuma günü başlanan TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ele alınacak. Muhalefetin tasarının tümü üzerindeki görüşmelerinde ?kadrolaşma? ve ?TRT tarikat televizyonuna dönüştü? eleştirilerine konu olan tasarıya göre, Türkiye sınırları içinde yayın yapan radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları ile sözleşme, anlaşma ve protokol yapılabilecek. Bu sözleşme kapsamında TRT, yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlara haber ve görüntü satabilecek, onlardan da hizmet alabilecek. Uluslararası radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarıyla anlaşma, sözleşme ve protokollerde ise Başbakan'ın onayı alınacak.

TRT Yönetim Kurulu; Genel Müdür, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak genel müdür yardımcıları arasından 2 üye ile elektronik veya kitle iletişim araçlarından bir; hukuk alanından bir; işletme, iktisat veya maliye alanlarından bir; satan veya kültür alanlarından bir kişi olmak üzere seçilen ve atanan 4 üyeden oluşacak. Dışarıdan seçilen yönetim kurulu üyeleri, RTÜK tarafından her bir alandan teklif edilen 2 kat aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak. Genel Müdür yardımcılarının atanmasında, 15 yıllık devlet memurluğu yapması şartı aranmayacak. Genel müdür yardımcısı, kamu kurum ve kuruluşlarında veya televizyon, radyo, haberleşme, bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik, kitle iletişimi, hukuk, işletme, iktisat, maliye, ekonomi, sanat veya kültür alanlarında en az 12 yıl hizmeti bulunanlardan atanabilecek.

TRT Kurumu teşkilatı; Genel Müdür, dört Genel Müdür Yardımcısı, Hukuk Müşavirliği, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı ve Genel Sekreterlik ve Özel Kalem Müdürlüğü ile Televizyon, Radyo, Haber, Dış Yayınlar, Dış ilişkiler, Müzik, Arşiv, Strateji Geliştirme, Bilgi Teknolojileri, Stüdyolar ve Program İletim Sistemleri, Teknik Hizmetler, Verici İşletmeleri, Muhasebe ve Finansman, Satınalma, İnsan Kaynakları, Eğitim, Reklam-Tasarım-Tanıtım ve Destekleme Hizmetleri daire başkanlıklarından oluşacak. Daha önce Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılan dairelerin Genel Müdür Yardımcılarına olan bağlantıları, bundan böyle Genel Müdür tarafından belirlenecek. Bu değişikliğe göre, daha önce bulunan Savunma Sekreterliği, Satın Alma Komisyonu Başkanlığı, İnceleme Araştırma Kurulu Başkanlığı, Yayın Planlama, Koordinasyon ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Araştırma ve İmalat Dairesi Başkanlığı, Etüt Proje ve Tesis Dairesi Başkanlığı, Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, Hasılat Dairesi Başkanlığı, Alım-İkmal Dairesi Başkanlığı ve Reklam Dairesi Başkanlığı kaldırılacak. TRT Kurumunun taşra teşkilatı, Genel Müdürlüğe bağlı müdürlükler ve haber bürolarından oluşturulacak. Kurum, yurt dışında büro açabilecek, bu bürolarda personel çalıştırabilecek. Böylece TRT'nin 7 bölge müdürlüğü kapatılmış olacak. Özel bilgi ve ihtisasından yararlanmak üzere en fazla 10 Genel Müdür Müşaviri istihdam edilebilecek. Yayın, yapım, teknik ve bilişim hizmetlerini yürütmek ve sayısı 300'ü geçmemek üzere kurumca yapılacak sınavla personel alınabilecek. Yabancı uyruklular da sözleşmeli olarak istihdam edilebilecek. Bu personelin sözleşme usul ve esaslarıyla ücretleri, Yönetim Kurulu tarafından tespit edilecek.

-İSTİHDAM PAKETİ DE GENEL KURUL GÜNDEMİNDE -

Bu hafta da gece mesaisi yapması planlanan Meclis Genel Kurulu'nun, TRT Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının yanı sıra bir başka önemli gündem maddesinin de istihdam paketi olması bekleniyor. İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik öngören tasarıya göre, iş alan alt işveren, kendi iş yerinin tescili için asıl işverenden aldığı yazılı işverenlik sözleşmesini, gerekli belgelerle, çalışma bölge müdürlüklerine bildirecek. 50'den fazla işçi çalıştıranlar yüzde 3 oranında özürlü, kamu kurumları ise yüzde 4 oranında özürlü ve yüzde 2 oranında eski hükümlü çalıştıracak. Mesleki eğitim almamış işçiler de 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ile çocuklar gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. İş yerini muvazaalı olarak bildiren asıl işveren ile alt işverene ayrı ayrı 10 bin YTL ceza verilecek. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemi almayan işverenlere, işletme belgesi almadan iş yeri açanlara, 1000 YTL ceza uygulanacak. Sanayiden, ticaretten, tarım ve orman işlerinden sayılacak işlerin esasları yeniden düzenleniyor. Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puan hazinece karşılanacak. İşsizlik Sigortası Fonunun 2008'e ait 1 milyar 300 milyon YTL'lik neması ile gelecek 3 yıllık 2.5 milyar YTL'lik özelleştirme geliri GAP için kullanılacak. İşe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki gençlerin SSK primleri, 5 yıl boyunca işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Sigortalı işsizlerin aldıkları işsizlik ödeneğinde yaklaşık yüzde 40 artış sağlanacak. Deniz İş Kanunu ile Basın İş Kanununa tabi olarak çalışanlardan, işsizlik sigortası kanunu kapsamına girenler, ücret garanti fonu ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.

-KOMİSYONLARIN GÜNDEMİ-

Meclis Genel Kurulu'nun yanı sıra komisyonların gündemi de yoğun olacak. Buna göre Plan ve Bütçe Komisyonu 14 Mayıs Perşembe günü toplanarak İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Hakkındaki Kanun tasarısını ele alacak. Aynı gün toplanacak olan Meclis Adalet Komisyonu'nun gündeminde ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı ile Ticari Sır, Banka Sırrı ve Müşteri Sırrı tasarısı ve Devlet Sırrı tasarısı bulunuyor. Meclis Uyuşturucu ve Uyuşturucu Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu da hafta boyunca çalışmalarını sürdürecek. Komisyon 13 Mayıs'ta Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Rüstem Aşkın'ı, 14 Mayıs'ta Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Turan Buzgan'ı, 15 Mayıs'ta ise Emniyet Genel Müdürlüğü'nden uzmanları dinleyecek. Meclis KİT Komisyonu ise bu hafta denetimlerini, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlama ve Düzenleme Kurulu Başkanlığı ile Sümer Halıcılık'ın hesaplarını inceleyerek sürdürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber