Gürültü kirliliği yapanlara ceza geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2009 22:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, gürültünün ihmal edilen en büyük sıkıntılardan biri olduğunu belirterek, gürültü yayarak çevreyi rahatsız edenlere ceza verme konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Eroğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga'nın başkanlığında toplanan TBMM Çevre Komisyonundaki istişare toplantısına katıldı. Veysel Eroğlu, komisyon üyelerine, yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Çevreyle ilgili her konuda eylem planı hazırladıklarını ve kendilerine hedef belirlediklerini bildiren Eroğlu, katı atıkların bertaraf edilmesi, su kalite yönetimi, hava kirliliğiyle mücadele ve çevre denetimi gibi konularda faaliyetleri hakkında sunum yaptı.

Veysel Eroğlu, en fazla ihmal edilen konuların başında gürültü kirliliğinin geldiğine dikkati çekerek, bu konuda sıkıntı yaşandığını kaydetti.

Vatandaşların, gürültü kirliliğinin önemini henüz kavrayamadığını ifade eden Eroğlu, ''Gürültü, ihmal edilen en büyük sıkıntılardan biri. Gece yarılarında eğlence merkezleri, kendilerinde gürültü yapma hakkı görüyor. Kesin kararlıyız... Gürültü kirliliğini yapanlara ceza vermeye kararlıyız'' diye konuştu.

Gürültü kirliliğine neden olanlara ilk olarak 15 bin TL ceza verildiğini belirten Eroğlu, gürültü yapmakta ısrar edenlere 30 bin, 45 bin TL para cezası, daha sonrasında da işletmeleri kapatma cezası uyguladıklarını kaydetti.

Eroğlu, ''Özellikle İstanbul Boğazı'nda denetimlerimiz aralıksız sürüyor. Boğazda gürültü yapan işletmeleri kapatmaya başladık. Boğazdan geçerken gürültü yapan tekneler var; onlara da ceza vermeye başladık'' dedi.

-KATI ATIK BERTARAF TESİSLERİ...-

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, katı atık bertaraf tesisi sayısının 15'ten 53'e çıkarıldığını kaydederek, 40 milyon nüfusun katı atığının toplanarak bertaraf edildiğini kaydetti.

Eroğlu, 57 milyon nüfusun atıklarının bertaraf edilmesinin hedeflendiğine dikkati çekerek, katı atık dışında yılda 1.5 milyon ton atığın geri dönüşümünün sağlandığını, 1.5 ton tıbbi atığın bertaraf edildiğini bildirdi.

Katı atık bertaraf tesislerinin kurulduğu alanlarda sıkıntı yaşandığını kaydeden Eroğlu, ''Katı atık bertaraf tesisi alanı bulamıyoruz, en büyük sıkıntımız bu. Kurulan her tesis için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Planı hazırlanıyor. Şikayet olması halinde mahkeme, tesisin çalışmasının durdurulmasına karar veriyor. Dünyada böyle bir şey yok. Yeni bir yer belirlenmeden katı atık bertaraf tesisi durdurulursa, vahşi depolama yapılmak zorunda kalınıyor. Bu da insan sağlığı için çok zararlı. Dünyada, katı atık tesisinin durdurulması yönünde bir karar verilemiyor'' diye konuştu.

-DENİZLERDEKİ ATIKLAR...-

Eroğlu, Türkiye'deki deniz ve körfezlerin de en iyi şekilde korunduğunu, Dalyan'daki kumsalın Avrupa'nın en iyi korunan kumsalı seçildiğini anımsattı. Eroğlu, 198 istasyon aracılığıyla denizlerdeki su kalitesinin sistemli olarak izlenmesinin sağlandığını söyledi.

Denize dökülen atıkların deniz yüzeyinde ince bir tabaka oluşturduğunu, bunun da oksijeni engellediğini söyleyen Eroğlu, bu sorunun giderilmesi için denizlerde atık hizmeti veren tesisler kurulduğunu kaydetti.

Veysel Eroğlu, 165 limanda atık kabul tesisi bulunduğunu belirterek, yatlardaki atıkların toplanması için seyyar tekneler oluşturulduğunu, bu teknelerin atıkları yatlardan alarak limanlardaki atık kabul tesislerine aktardıklarını bildirdi.

TBMM Çevre Komisyonundaki toplantı, Eroğlu'nun sunumunun ardından basına kapalı sürdürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber