Yargıtay'da daire başkanlığı seçimi yine tıkandı

Haber Giriş : 14 Şubat 2005 06:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nde geçen yıl 259 tur süren seçimin benzeri şimdi 1. Daire'de yaşanıyor. Adayların başa baş çekişmesi üzerine yeni bir seçim maratonu başlarken, 50. tur oylamada da sonuç çıkmadı.

Adam öldürme suçlarıyla ilgili davalarda yerel mahkemelerin verdiği kararların temyiz incelemesini yapan 1. Daire'nin başkanlığını Sadık Mollamahmutoğlu yürütüyordu. Yaş haddinden emekliye ayrılınca yerine aynı daireden üç üye; Seydi Yetkin, Muammer Ünsoy ve Ramazan Yaman Taşan aday oldu. Başkan seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 126 oy alınması gerekiyor; ancak adaylardan hiçbiri bu sayıya ulaşamadı. Şimdiye kadar yapılan oylamalarda adayların oy sayıları 70 ile 110 arasında değişti. Üç haftadan bu yana süren seçim 51. turla devam edecek. Adaylardan birinin en az 126 oya ulaşamaması ya da seçimden çekilmemesi durumunda seçimin geçen yıl 8. Ceza Dairesi'nde olduğu gibi uzamasından endişe ediliyor. Üyeler yoğun olan işlerine ara vererek her gün 3-4 kez sandık başına giderek oy kullanmak zorunda kalıyor.

Yargıtay, 2002 ve 2003 yılında tarihinin en uzun seçim yarışına sahne olmuştu. Siyasi davalara bakması sebebiyle kamuoyu tarafında yakından izlenen 8. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimi yaklaşık 1 yıl sürmüştü. 3 adayın yarıştığı seçimin 259. turunda Zeki Aslan daire başkanlığına seçilmişti. Yargıtay tarihinde seçimin ilk defa bu kadar uzaması üzerine Yargıtay Kanunu'nda değişiklik yapılarak seçimlerin 5'er tur halinde yenilenmesi ve her 5 turdan sonra yeni adayların da seçime katılması sağlandı. Ancak Anayasa'da 126 oy şartı yer aldığı için yapılan değişikliğin seçimlerin sonuçlanmasına etkisi olmadı. Seçimlerin uzaması üzerine adayları protesto eden bazı üyeler oy pusulalarına; ?Keto'yu size tercih ederim?, ?Başkan Fatih Ürek olsun?, ?Bıktık artık, çekilin?, ?Oyum Ajda Pekkan'a? gibi yazılar yazarak yaşanan seçim krizini alay konusu yapmışlar, dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, üyelere yazılı bir uyarı yaparak Yargıtay'ı yıpratacak davranışlardan kaçınılmasını istemişti. Özkaya'nın, adayların çekilmesi ve başka bir üyenin seçilmesi yönündeki çağrısı da sonuçsuz kalmıştı. Yargıtay üyeleri, seçimlerin bu şekilde uzamasına Anayasa'da yer alan salt çoğunluk, yani 126 oy şartının aranmasının sebep olduğunu belirtiyor. Yargıtay'da büyük sıkıntı oluşturan bu sorunun çözülmesi için en geç 7 turda adaylardan hiçbirinin salt çoğunluğun oyunu alamaması halinde 8. turda en çok oy alan adayın seçilmesine imkan sağlayacak bir düzenlemenin yapılması isteniyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber