Trafik Sicil'in sıfır rakamı ve O harfi karmaşası vatandaşa pahalıya patlıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Temmuz 2010 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok araç sahibinin korkulu rüyası haline gelen araç muayenesinde şimdi de sıfır (0) rakamı ve O harfi karmaşası vatandaşın canını sıkıyor. Araç muayene için önceden far ayarı, egzoz pulu, balata kontrolü gibi ekstra masraf yapan sürücülere bir de trafik sicil memurlarının sıfır ve O harflerini yanlış yazmaları 108 liralık ek maliyet çıkarıyor. Bu işi fırsata çevirmek isteyenler de araç muayene istasyonlarının karşısına kabinler kurarak 2 liraya çıkarılan Ek-1 belgesini 15 liraya düzenliyor.

Otomobil satışlarının rekor kırdığı, 2. el otomobillerin yok sattığı şu günlerde tüketicinin moralini sıfır (0) ve (O) harfi karmaşası bozuyor. Araç alımı, satışı, devir sözleşmesi ve noter işlemleri ile uğraşan araç sahipleri, araç muayenesinde trafik tescil memurlarının hatasından kaynaklanan bir sorun ile karşılaşıyor. TÜVTURK'ün araç muayene işlemlerini devralmasının ardından ortaya çıkan fark edilmemiş birçok kusur, tüketiciyi çileden çıkarıyor. Özellikle Opel, Ford ve Renault marka araç sahipleri, araçlarının mekanik kısmında kusur olmasına rağmen şase numarası ile ruhsattaki şase numarasının birbirini tutmadığını öğreniyor. Bu durumda eksikler giderildikten sonra baştan tekrarlaması gerekiyor. Şase numaralarının farklılığı ise araca kayıtlı şase numarasındaki sıfır (0) rakamını trafik tescil memurlarının 'O' harfi şeklinde algılayıp ruhsata bu şekilde işlemesinden kaynaklanıyor.

Biz de, tüketicinin araç muayene esnasında karşılaştığı sıkıntıları yerinde tespit etmek için TÜVTURK müşteri hizmetlerinden randevu aldık. Muayeneye egzoz emisyon ölçümü hazır şekilde gitmek zorunlu olduğu için Yenibosna'da bir firmaya egzoz muayenesine gittik. Ancak belge alamadık. Firma yetkilileri hava filtresi ve bujilerin değişmesi, carbon clean'in de temizlenmesi gerektiğini söylediler. Bunun için 170 ila 200 lira arasında ücret istendi. Başka bir firmaya gittiğimizde bu sefer sadece carbon clean yapılırsa emisyon muayenesinden geçebileceğimiz söylendi. Aracı servisten yeni çıkardığımız halde iki yerden de egzoz pulu alamadığımızı anlatınca birçok araç sahibi aynı durumun kendi başlarına da geldiğini dile getirdi. Bu sefer bir oto tamircisiyle birlikte Esenyurt'taki Evrenoto Sanayi'de bir istasyona gittik. Araca 5 dakika içinde egzoz emisyon pulu verildi. Daha önce iki yerden belge alamadığımızı anlattığımız tamirci, "Yanınızda ben olmasaydım yine alamazdınız. Şirketler 22 liralık egzoz pulu vermeden önce carbon clean, buji ve hava filtresi gibi değişik isimler altında vatandaştan haksız para kazanıyor. Araç sahibi 'muayeneden geçemem' korkusuyla bu şirketlere para kaptırıyor." diye konuştu.

İşlemlerimizi tamamladıktan sonra randevu saatinde Hadımköy'deki Araç Muayene İstasyonu'na gittik. Sıra fişi makinesinden numaramızı aldık. Araç muayeneye girdikten 20 dakika sonra istasyon yetkilisi aracın temiz olduğunu ancak araç şase numarası ile ruhsattaki şase numarasının birbirini tutmadığını, bu sebeple 'geçer' not veremeyeceklerini söyledi. Opel, Ford ve Renault markalı birçok araçta bu sorunla karşılaşıldığını belirten yetkililer, Ek-1 belgesi ile yeniden istasyona gelmemiz gerektiğini aktardı. Opel Astra'sı bulunan Selçuk Bilir adlı vatandaş da aynı durumdan muzdarip idi. İstasyon görevlileri Ek-1 belgesi için Trafik Tescil'e gitmemiz gerektiğini söylediler.

'İSTASYONLARDA MESCİDİN OLMAMASI BÜYÜK SIKINTI'

İstasyondan çıkarken, aracımızın Opel markalı olduğunu fark eden bir şahsın 'Abi Ek-1 belgesi lazımsa 5 dakikada halledelim' demesi, sorunun ne denli büyük olduğunu özetliyordu. İstasyonun karşısında bir kabinde 5 dakika içerisinde 15 lira karşılığında (normalde 2 lira) Ek-1 belgesi aldık. 'Tekrar sırası' alıp 1 saat içerisinde işlemlerimizi bitirdik. Problemi ilettiğimiz Opel yetkilileri bu tür tüketici şikayetlerinin zaman zaman kendilerine de geldiğini ancak sorunun daha çok Trafik Tescil ile ilgili olması sebebiyle vatandaşların şikayetlerini bu merciye bildirdiğini aktardılar. Araç muayenesini tamamladığımız halde sıfır ve O harfi karmaşasından tamamen kurtulmak için Trafik Tescil'e gittik. 108 lira karşılığında yeni ruhsatımızı aldık.

Birçok oto tamircisi ön muayene işinin yanı sıra takipçiliği de meslek edinmiş. Ali Doğanay ve Nuri Şenkaraköse de her hafta ortalama 5 aracı muayene ettirmek için istasyonlara götürüyor. Muayeneyi kendilerine iş edindikleri için günlerinin çoğunu istasyonlarda geçirdiklerini anlatan Şenkaraköse, "Randevulu sistemden dolayı geleceğiniz saati siz seçemiyorsunuz. İstasyonlarda mescit yok. Birçok araç sahibi sırf bu yüzden namazlarını eda etmekte sıkıntı çekiyor." diye şikayet ediyor. Aracıların bu işten haftada 400-500 lira kazandıkları belirtiliyor.

Muayene öncesi masraflar

İlkyardım ve trafik seti çantası 40-60 lira.

Fren balataları işlemez halde ise 100 lira.

Diskler de incelenecekse 200 lira.

Mekanik, öntakım ve fren hortumu bakımı 300 lira.

Egzoz pulu 22-28 lira.

Lastikler eski ise 250-500 lira.

Far ayarı kontrolü 10-30 lira.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber