Yönetici atamaya Eğitim Sen tepkisi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Şubat 2011 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Bir Sen tarafından açılan bir davanın sonuçlanması sonucu 15.05.2010-19.12.2010 tarihleri arasında özellikle Anadolu Liselerine yapılan atamalarla ilgili yeniden değerlendirme yapılması gerektiği halde Bakanlıkça sadece Adana ilinde uygulanması ve sadece Müdür başyardımcılığını kapsaması emri yayımlanmıştır. Bunun üzerine ele aldığımız ?MEB yine Mahkemeyi Gösterdi? başlıklı yazıda;

?MEB mahkeme yolu göstermiştir çünkü; Mağdur olan bir eğitimci bu atamaların geri alınmasını talep ettiği taktirde bu işlemi gerçekleştirebilir. Ayrıca davayı açan ve kazanan Eğitim Bir Sen Sendikası önce idareye başvurur ve ülke genelinde atamaların geri alınmasını talep eder. Reddedilmesi halinde yargıya taşırsa tüm atamaları geri aldırması muhtemeledir.

?

Geçen hafta yazdığımız yazıda; ?MEB Personel Genel Müdürlüğü ve diğer birimlerinin gerekli çalışmaları yaparak tatmin edici bir açıklama yapmaları ümidiyle, Eğitim Bir Sen Sendikasının konunun arkasında durmaya devam edip etmeyeceğini de merak ettiğimizi bildirmek istiyoruz.?

Cümlelerini kullanmıştık.

Bugüne kadar Eğitim Bir Sen'den olumlu ya da olumsuz bir açıklama gelmemiştir.

Aynı konuda başka da dava açanlar olduğunu belirtmiştik Bu davalardan bir tanesi de Eğitim-Sen'e aitti.

Eğitim Sen yaptığı açıklama ile konuya el attı ve bakanlığı ağır bir dille, hukuk tanımamazlıkla suçladı. Eğitim Sen'in yakında MEB'e atamaların ülke genelinde tamamının yeniden değerlendirilmesi talebiyle başvuru yapmasının beklendiği açıklamayı yayımlıyoruz?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Milli Eğitim Bakanlığı ve Valilikleri Uyarıyoruz!..

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE VALİLİKLERİ UYARIYORUZ: ANADOLU LİSELERİ YÖNETİCİ ATAMALARINDA DANIŞTAY KARARINI UYGULAMAYA ÇAĞIRIYORUZ.

10.02.2011

Bilindiği gibi 15.5.2010 günlü, 27582 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlamıştır. Bu değişiklikle her türdeki Anadolu liselerine ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanların fen, sosyal bilimler, spor liseleri ve her türdeki Anadolu liselerine öncelikli atanma hakkı kaldırılmıştır. Aynı şekilde söz konusu yönetmelik değişikliğiyle Anadolu imam hatip lisesi/imam hatip lisesi müdürlüklerine meslek dersleri ya da din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak koşulu ile ?mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak? koşulu getirilmiştir. Sendikamız anılan yönetmelik değişiklerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmış, Danıştay 2.Dairesi başka birinin açtığı 2010/3883 esas sayılı dosyasından her türdeki Anadolu liselerine ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanların fen, sosyal bilimler, spor liseleri ve her türdeki Anadolu liselerine öncelikli atanma hakkı kaldırılan yönetmelik hükmü konusunda yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Sendikamızın haklılığının kanıtlayan bu karara eğitim emekçilerinin kazanımı olarak bakmak gerekir.

Bu karar hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ilkin kararı uygulama konusunda somut ve açık yöntem önermeyerek belirsizliğe ve farklı uygulamalara yol açacak sorumluluktan kaçan bir tutum almıştır. Ardından bakanlık anılan Danıştay kararının Adana iliyle sınırlı uygulanması talimatı veren 7.2.2011 gün ve 8356 sayılı yazıyı 81 il valiliğine göndermiştir. Bu yazı anılan Danıştay kararıyla hiçbir şekilde bağdaşmayan, bu kararı etkisiz hale getirmeye yönelik ?kanunsuz emir? niteliğindedir. Anayasanın 137/2 maddesinde konusu suç teşkil eden emrin hiçbir şekilde yerine getirilmeyeceği, yerine getiren kimsenin sorumluluktan kurtulamayacağı kurala bağlanmıştır. Bu nedenle söz konusu yazıyı bir tarafa bırakarak valilikleri anılan Danıştay kararını uygulama konusunda görevlerini yerine getirmelerini hatırlatıyoruz. Bu kararın nasıl uygulanacağı da bellidir. 15 Mayıs 2010 tarihinden sonra söz konusu öncelik hakkının uygulanmadığı fen, sosyal bilimler, her türdeki Anadolu liselerine, spor liselerine(beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar/resim öğretmenleri hariç) yapılan tüm yönetici atamalarının geri alınması ve her türdeki Anadolu liselerine ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olanların fen, sosyal bilimler, spor liseleri ve her türdeki Anadolu liselerine öncelikli atanma hakkı doğrultusunda başvuran adayların yeniden atanmasıdır. Her türdeki Anadolu liselerine ilgili mevzuatına göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilecek nitelikte olup öncelik hakkı tanınmayanlar Danıştay kararını gerekçe göstererek valiliklerden başvurularının tekrar değerlendirilmesini isteyebilirler. Bu isteklerinin reddine karar verilenlerin yargıya başvurma hakları vardır.

Bu bağlamda anılan Danıştay kararının uygulanması konusunda taraf olan sendikamız Milli Eğitim Bakanlığının yargıyla inatlaşan ve hukuk devletiyle açıkça çelişen tutumuna karşı tüm hukuksal girişimleri başlatacak, mağdur olan üyelerine hukuksal yardım sunacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber