Mücadele ve azim timsali bir hayat/ Video

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Şubat 2011 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sol ayak damarlarındaki iltihaplanma nedeniyle kalp ve solunum yetmezliğinden hayatını kaybeden Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Türk siyaset hayatının en önemli isimlerinden biri oldu. 1969 seçimlerinde Bağımsız Konya Milletvekili olarak siyasete giren Erbakan, üniversiteye ikin

KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA

Necmettin Erbakan, aslen Adanalı olan Sinop Kadı Vekili Mehmet Sabri Erbakan ile Kamer Hanım'ın oğlu olarak 29 Ekim 1926'da Sinop'ta dünyaya geldi. Ağır ceza reisi olan babasının görevi nedeniyle çocukluğu farklı şehirlerde geçti.

İlköğrenimine Kayseri'de başladı, Trabzon'da bitirdi. İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitiren Erbakan, sınavsız üniversiteye girişe hak kazanmasına rağmen sınava girerek İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'ni kazandı ve birinci sınıftan değil ikinci sınıftan öğrenime başladı.

SÜLEYMAN DEMİREL VE TURGUT ÖZAL SINIF ARKADAŞIYDI

1948 yılında fakülteden mezun olan Erbakan, Süleyman Demirel ve Turgut Özal ile aynı sınıfta okudu. "Motorlar Kürsüsü"nde asistan olan Erbakan, üniversite tarafından 1951 yılında Almanya'ya gönderildi. Almanya'da Aachen Teknik Üniversitesi'nde doktorasını yapan Erbakan, Alman Ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi'nde çalışmalar yaptı. Erbakan, 1953'de doçentlik sınavını vermek üzere İstanbul'a döndü. 27 yaşında 1954'de İTÜ'de Doçent olan Erbakan, araştırma çalışmalarını yürütmek üzere Almanya'nın Deutz fabrikalarına gitti. 1951-54 yılları arasında araştırma mühendisi olarak Leopard tanklarını geliştirme çalışmasında görev alan Erbakan, 1954-55 yılları arasında askerlik görevini yerine getirdi.

İLK PARTİYİ 1970'TE KURDU

Süleyman Demirel tarafından 1969'da Adalet Partisi'nden milletvekili aday adaylığı veto edilince, Konya'dan bağımsız aday oldu ve seçildi.

Erbakan, 1970 yılında Milli Nizam Partisi'ni (MNP) 17 arkadaşıyla birlikte kurdu. Milli ve manevi kalkınmaya önem veren parti, ahlak ve fazilet kavramlarını ön plana çıkardı. MNP'nin bu düşünceleri, Erbakan'ın kurduğu ve kuracağı bütün partilerin programlarında "Milli Görüş" adı altında yer aldı. 5 Mart 1971'de Cumhuriyet Başsavcılığı her zamanki gibi "laikliğe karşı çalışmalar yürüttüğü" gerekçesiyle Milli Nizam Partisi hakkında dava açtı. Anayasa Mahkemesi 20 Mayıs 1971 tarihinde "laik devlet niteliğinin ve Atatürk devrimciliğinin korunması prensiplerine aykırı olduğu" gerekçesiyle Milli Nizam Partisi'ni kapattı. Partisi kapatıldıktan sonra İsviçre'ye gitti ve bir süre orada kaldı.

MİLLİ SELAMET YILLARI

Erbakan, kapatılan MNP'nin kadrosuyla birlikte 11 Ekim 1972'de Milli Selamet Partisi'ni kurdu. Süleyman Arif Emre'nin genel başkanlığını yaptığı Milli Selamet Partisi'ne Erbakan, Mayıs 1973'te resmen katıldı. 20 Ekim 1973'te genel başkanlığına Erbakan'ın geldiği Milli Selamet Partisi, 14 Ekim 1973 seçimlerinde 48 milletvekiliyle Meclis'e girdi.

KIBRIS HAREKATI'NIN MİMARI

26 Ocak 1974'te CHP-MSP koalisyonu kuruldu. Bu hükümet döneminde 20 Temuz 1974 tarihinde Kıbrıs Harekatı gerçekleşti-rildi. Koalisyon hükümetinin başbakanı Bülent Ecevit olsa da, Kıbrıs Harekatı'nın asıl savunusucu ve mimarı Necmettin Erbakan oldu.

ASKERİN ÖNE SÜRDÜĞÜ GEREKÇE: KUDÜS MİTİNGİ

1974 yılında bu koalisyon hükümet dağıldı ve Milli Selamet Partisi soldan sonra sağ ile koalisyona girdi. 1975'te "Milliyetçi Cephe" kuruldu. 1977 yılında seçimlere gidildi ve ikinci milliyetçi cephe kuruldu. Bu seçimlerde oy kaybettiği gözlenen Milli Selamet Partisi 24 milletvekili çıkarabildi. Türkiye Cumhuriyeti'ne askerin üçüncü kez müdahale ettiği 12 Eylül Askeri Darbesi'ni gerçekleştiren generallerin bir sebep olarak öne sürdükleri Konya'daki Kudüs Mitingi'ni 6 Eylül 1980'de düzenledi.

1982'DE SİYASET YASAĞI ALDI

12 Eylül darbesinin ardından Genelkurmay Başkanı Kenan Evren Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'a birer tebliğ göndererek "TSK yönetime el koymuştur. Hükümetiniz feshedilmiş, parlamento üyeliğiniz düşmüştür. Talimatı getiren subayın ikazlarına uyunuz" denildi. Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel için Hamzaköy Gelibolu adresi belirtilirken, Necmettin Erbakan'a ise Uzunada İzmir adres olarak verildi. İzmir Uzunada'da gözaltında tutulan Erbakan, 15 Ekim 1980'de 21 MSP yöneticisiyle birlikte "MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak" şeklindeki suçlamalar öne sürülerek tutuklandı. 24 Temmuz 1981 yılında serbest bırakılan Erbakan, 1982 anayasası gereği siyaset yapma yasağı aldı. 1987 yılında yapılan halk oylaması sonucu tekrar siyasete döndü.

BİR YILDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜYÜK BAŞARI

1983'te kurulan Refah Partisi'ne 1987'de siyaset yasağının kalkmasından sonra Genel Başkan oldu. 1991 seçimlerinde Meclis'e girmeyi başaran Refah Partisi, 1995 seçimlerinde birinci parti oldu. 1996 yılında "Refahyol" hükümetini kurdu. Erbakan koalisyon hükümetinin başbakanı olduğu 1996-97 yılı arası bir yıllık dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 7.5 oranında büyümesini ve Türkiye'nin GSMH'sinin dünya toplamının binde 11.96'sından binde 12.37'sine yükselmesini sağladı. Büyük reformlara da imza atmayı başaran Erbakan, kamu kuruluşları arasında "havuz sistemi"nin kurulmasını sağladı. Ayrıca 8 Müslüman ülkeyi biraraya getirmeyi başaran Erbakan, D8 oluşumunu kurdu.

28 ŞUBAT SÜRECİ "REFAHYOL" HÜKÜMETİNİN SONU OLDU

Bu hükümet döneminde yaşanan "28 Şubat süreci" bu hükümetin sonunu getirdi. Başbakan Necmettin Erbakan, 28 Şubat'ta yapılan ve 9 saat süren MGK toplantısı sonrası alınan kararlar yumuşatılmazsa imzalamayacağını söyledi. Daha sonra önyazıyı imzaladığını, ancak kararları imzalamadığını açıkladı. Erbakan 18 Haziran'da Başbakanlık görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin ülkeyi iç savaşa sürüklediğini ileri sürerek kapatılması için dava açtı. Refah Partisi, 1998 yılında yine "laikliğe aykırı eylemler" nedeniyle kapatıldı.

SAADET PARTİSİ YILLARI

Milli Görüşçü kanat Recai Kutan başkanlığında 20 Temmuz 2001'de Saadet Partisi kuruldu. 2002 genel seçimlerinde Meclis dışında kalan Saadet Partisi Genel Başkanlığı'na 2003 yılında yapılan 1. Olağan Kongre sonrası Erbakan geldi. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle Erbakan'ın parti genel başkanlığından ayrılmasını istedi. Görevi bırakmak zorunda kalan Erbakan'ın hakkında açılan kayıp trilyon davası nedeniyle ev hapsiyle cezalandırıldı. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından cezası sağlık sorunları nedeniyle affedildi. Erbakan, Saadet Partisi'nin Genel Başkanlığı yürüten Numan Kurtulmuş'un olaylı bir kongre sonrasında partiden ayrılmasının ardından 17 Ekim 2010'da tekrar Saadet Partisi Genel Başkanı oldu

ci sınıftan itibaren başladı. Erbakan, eğitim hayatındaki başarısını siyasete de taşıdı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber