Türkiye patent artış hızında dünya ikinciliği yakaladı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Kasım 2011 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk sanayisi Ar-Ge teşviklerini de arkasına alarak sessiz bir devrime imza attı. Patent artış hızında dünya ikinciliği yakalanırken, üretimde buluş kovalayan Ar-Ge personelinin sayısı yüz bini aştı. Yıllık harcama 10 milyar TL'yi buldu

2005'te çıkarılan Ar-Ge Yasası ile hız kazanan araştırma ruhu Türk sanayisinde yeni bir dönem başlattı. Öyle ki patent liginde cumhuriyet tarihi boyunca alt sıralarda yer alan Türk firmaları bugün patent artış hızında dünya ikincisi. Bu alanda üniversitelerde ve özel sektörde istihdam edilen Ar-Ge personeli sayısı ise son beş yılda 30 binden 110 bin sınırına dayandı. Yıllık 10 milyar TL'yi bulan yeni icat arayışları sayesinde 2011'de telekomünikasyondan, savunma sanayisine, sağlıktan enerjiye 13 bin patentli buluşa imza atıldı. Geliştirilen yeni teknolojiler, Türk sanayisini dış pazarlarda bir üst lige taşıdı.

MUCİT KOBİ'LER DEVREDE

Ar-Ge istihdamının artışında KOBİ'ler de önemli rol oynadı. Geçmişte bu alana tek kuruş ödenek ayırmayan binlerce işletme, şimdi milyonlarca dolara Ar-Ge merkezi kurup binlerce yetenekli beyni istihdam ediyor. KOBİ'ler özellikle savunma sanayisi, bilişim ve enerji alanlarında Ar-Ge yapıyor. Sadece Ankara Ostim ve İstanbul İkitelli'de bine yakın KOBİ savunma sanayisi üzerine Ar-Ge yaparak 3 bine yakın araştırmacı istihdam ediyor.

YABANCILAR AR-GE'YE GELDİ

Ar-Ge yatırımlarında ve istihdam artışında yabancı devler de önemli rol oynadı. Pfizer, Ericsson, Microsoft, Hewlett Packard, BSH, Vision, Oschatz, Gates, Novartis ve Areva gibi dünya devleri Ar-Ge yatırım tercihlerini Türkiye'den ve Türk iş gücünden yana kullandı. Öte yandan Türk firmaları da Ar-Ge personeli sayısını katladı. Şirketlerin yüzde 47'si 2010'da Ar-Ge bölümlerine eleman aldı.

Enerjide 15 bin kişi Ar-Ge yapıyor

Yerli ve yenilenebilir enerjiye yoğunlaşan Türkiye, bu alanda da önemli kazanımlar elde etti. Sadece ilk 9 ayda 2 bine yakın patentli ürün geliştirildi ve bu alanda 2.7 milyar TL'lik harcama yapıldı. Bugüne kadar dışarıdan ithal ettiğimiz rüzgâr türbin teknolojilerini KOBİ'ler dahi yapar hale geldi.

Özel sektör başı çekiyor

Sektörler itibarı ile dağılıma bakıldığında toplam Ar-Ge personelinin 2010'da yüzde 45.9'u ticari kesimde, yüzde 40.2'si yükseköğretim kesiminde ve yüzde 13.9'u ise kamuda yer aldı.

Sağlıkta ithalata yerli formülü

Türkiye tıbbi cihaz konusunda dışa bağımlılığını kırmayı amaçlıyor. Bu alanda 2011'de 170 patent başvurusu yapıldı. Sadece Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile BB Ar-Ge Medikal'in geliştirdiği biyokimya oto analizörü 500 milyon dolarlık açığı kapatacak.

Yüzde 14 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2010 yılı Ar-Ge Faaliyetleri Araştırması'na göre, Türkiye'de Gayri Safi Yurtiçi Ar-Ge Harcaması 2010'da bir önceki yıla göre yüzde 14.6 artarak 9 milyar 268 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen yıl Gayri Safi Yurtiçi Ar-Ge harcamalarının yüzde 46'sı yükseköğretim, yüzde 42.5'i ticari kesim ve yüzde 11.4'ü kamu kesimi tarafından gerçekleştirildi.

Anka herkesi şaşırttı

Türkiye yerli savunma sanayisinde de sessiz sedasız devrim yaptı. Yerli üretimin payı ilk kez % 55'e çıktı. Özel sektörden bine yakın şirket, yılda 3 milyar doları bulan dev projeleri üstlendi. Milli Piyade Tüfeği, Milli Tank, MİLGEM Korvet, Göktürk Gözlem Uydusu, Milli Torpido ve Türk İnsansız Hava Araçları öne çıktı. Özellikle Anka adı verilen insansız hava aracı ulaştığı teknoloji ile herkesi şaşırttı.

METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber