Sağlık Bakanlğı, diyaliz programı mezunlarının, sertifika almadan diyaliz merkezlerinde çalışabilmesine ilişkin düzenlemeyi bir an önce yapmalıdır

Haber Giriş : 11 Kasım 2003 05:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyaliz programı mezunları, sertifika almadan, diyaliz merkezlerinde çalışabilmelidir.

SAĞLIK BAKANLIĞI DEĞİŞİME DİRENİYOR!

Sağlık Bakanlığı tarafından, resmi ve özel kuruluşlarca işletilecek Diyaliz merkezlerinin kuruluş ve işleyişine ilişkin olarak 1993 yılında yayınlanan Diyaliz Merkezleri Yönetmeliği, personel rejimi düzenleyen hükümlerinin değişen şartların gerisinde kalması, burada çalışacak bir kısım personelin mağduriyetine sebep olmaktadır. Yayınlandığı 1993 yılı ile değişikliğe uğradığı 1995 yıllarında, diyaliz merkezlerinde çalışacak hemşirelerin,diyaliz bilim kurulunca yeterli görülen merkezlerde eğitim görmesi ve yapılacak sınavda başarılı olması şartı düzenlenmiştir. Ancak yönetmeliğin yayınlanmasından birkaç yıl sonra, diyaliz merkezlerinde görev yapabilecek personel yetiştirmek için başta Ege ve Akdeniz üniversiteleri olmak üzere "Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu" bünyesinde "Diyaliz Programına" yer vermeye başlanmış, bu programlardan eğitim süresi sonunda diyaliz konusunda oldukça yetkin kişiler mezun olmaya başlamıştır.

Diyaliz merkezlerinde çalışabilmek için 3 aylık eğitim alarak, sınavda başarırlı olarak, sertifika almaları öngörülen personel ile (hemşireler), 2 yıl gibi oldukça uzun sayılabilecek bir süre eğitim gören diyaliz programı mezunları karşılaştırıldığında "Böbrek Yetmezliği" gibi çok ciddi bir sağlık sorununa çözüm sunmaya çalışılan "Diyaliz" işleminin, "Diyaliz programı" mezunlarınca çok daha sağlıklı ve etkin yerine getirileceği açıktır.

Ancak, mevcut "Diyaliz Merkezleri Yönetmeliği" üniversitelerin, henüz "Diyaliz Programları" açılmadan önce yayınlanmış olduğundan ve bu haliyle diyaliz merkezlerinde çalışmak için "Periton Diyaliz Sertifikası" sahibi "Hemşire" olma şartını arandığından;
- Diyaliz Programı mezunları, diyaliz merkezlerinde çalışabilmek için 2 yıl eğitim görmüş olmalarına rağmen, tekrar 3 aylık sertifika eğitim programına katılmak ve eğitim sonucu yapılacak sınavda başarılı olmak şartı ile karşı karşıya bırakılmaktadırlar.
- Diyaliz programı mezunlarına "Diyaliz Teknikeri" unvanı verilmektedir.Oysa verilen eğitim, dersler ve ders içerikleri incelendiğinde programın hemşirelik programı ile çok benzer olduğu görülecektir. Bu durum, diyaliz merkezlerinin teknik donanım ve sorunlarından ziyade, hastaların diyaliz işlemine tabi tutulmasına ilişkin yoğun bir eğitim almış olan diyaliz programı mezunlarının, aldıkları unvan ile verilen eğitim arasında bir çelişki olduğunu göstermektedir. Bu da hemşire kökenli olmayan, ( Sağlık Meslek Liselerinin Hemşirelik Bölümü Mezunu) diyaliz program mezunları için oldukça önemli bir sorundur.

Yukarıda belirtilen nedenlerle, hem hasta hakları sözleşmesine imza atmış olan bakanlığın bu sözleşmeye uygun davranmasının bir gereği olarak, diyaliz hastalarına verilen hizmetin etkinliğini ve kalitesini artırmak, hem de eğitim görmüş oldukları 2 yıllık eğitim süresi içerisinde teorik ve pratik uygulamalarla "Diyaliz işlemini" iyice öğrenmiş olan "Diyaliz Programı" mezunlarının rahat çalışmalarına imkan sağlamak amacıyla eski tarihli yönetmeliğin, değişen şartlar dikkate alınarak, Sağlık Bakanlığınca yeniden düzenlenmesi bir zorunluluk olmuştur. Oysa Sağlık bakanlığı değişen şartları dikkate alarak buna uygun mevzuat değişikliğini yapması gerekirken, eski ve eksik düzenlemeyle devam etme kararlığında görünüyor.

Bu durum idari yapılanmanın, değişimi takip etmekten uzak,hantal bir yapı arz eden konumu için belirgin bir örnek olmaya devam etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber