YÖK taslağında, devlet üniversitelerine, bünyelerindeki vakıflar aracılığıyla özel üniversite kurma imkanı getiriliyor.

Haber Giriş : 24 Aralık 2003 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK taslağında, devlet üniversitelerine, bünyelerindeki vakıflar aracılığıyla özel üniversite kurma imkanı getiriliyor.

Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK) hazırlayıp, yeni YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e emanet ettiği yasa taslağında reform niteliği taşıyan bir düzenlemeye yer veriliyor. Taslağa göre, devlet üniversitelerinin vakıfları da, vakıf üniversitesi ve meslek yüksek okulu kurabilecek.

Hükümet ile YÖK arasında daha çok rejim tartışmaları boyutunda gündeme gelen yeni üniversite yasa taslağı, yükseköğretim sistemi için dönüm noktası olan düzenlemeleri de içeriyor. Bunların başında devlet üniversitelerinin, kamuoyunda 'paralı yükseköğretim' olarak bilinen vakıf üniversitesine dönüştürülmesi geliyor. 9 kişilik alt komisyonca 2 ayda hazırlanan taslağın 33'üncü maddesinde, devlet üniversitelerine yeni bir hak tanınarak, bünyelerinde özel üniversite kurma yolu açılıyor.

Yeni düzenleme

Vakıflara tanınan üniversite kurma olanağı, taslağın 'Devlet Yükseköğretim Kurumlarının Vakıf Yükseköğretim Kurma veya Meslek Yüksekokulu Kurması' başlıklı maddesiyle şöyle düzenlendi: 'Devlet yükseköğretim kurumları, adlarını taşıyan vakıfları aracılığıyla bu kanundaki hükümlere tabi olmak üzere vakıf yükseköğretim kurumu veya Meslek Yüksekokulları kurabilir.'

YÖK'ün koordinasyon kuruluna dönüştürüldüğü taslağa göre, üniversite bütçeleri 3 yıl için hazırlanacak ve katma bütçeden çıkarılacak. Her üniversitenin bir hesabı olacak. Ancak harcamalar açık, şeffaf hale getirilecek. Üniversitelerin yarattığı gelirlerle özel sektörün aktardığı kaynak vergiden muaf tutulacak. Vakıf üniversitelerine devlet yardımı, öğrenci başına harcamanın yüzde 30'unu geçemeyecek. ÖSYM'nin yine YÖK'e bağlı kalacağı taslakta, merkezin 6-7 kişilik bir yürütme kurulu olacak ve bilançosundaki nakit fazlasını üniversitelerin araştırma fonlarına aktaracak.

ÖSYM'nin geliri

Taslakla getirilen bir diğer değişiklik ÖSYM'nin çeşitli sınavlarla elde ettiği trilyonluk gelirin paylaşımı konusunda oldu. Taslağın ÖSYM'nin görevlerine ilişkin bölümünde, merkezin nakit fazlalıkları YÖK'ün belirleyeceği esaslara göre üniversitelerin araştırma fonlarına aktarılacak. Üniversitelerarası Kurul'un hazırladığı yükseköğretim yasa taslağının yarın YÖK Genel Kurulu'nda, cuma günü ise Rektörler Komitesi'nde ele alınacağı bildirildi. YÖK Genel Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, bu çalışmanın 'bilimi metalaştırma, yükseköğretimi piyasa mantığına görü düzenlemeyi hedeflediğini' söyledi. YÖK yönetimini de eleştiren Işıklı, 'Türk yükseköğretimi yıllardır bu zemine çekilmek isteniyor. ÜAK'ın yaptığı düzenlemeyle paraya endeksli yükseköğretim haklı hale getirilecek' dedi

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber