Hastaneler alarm veriyor

Haber Giriş : 13 Temmuz 2006 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta dönüşüm projesi adı altında sunulan yeni sağlık politikaları, sağlık harcamalarını artırırken kamu sağlık kurumlarına çökmenin eşiğine getirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından yapılan çalışmada İstanbul'da bulunan 51 kamu hastanesinin eksik sağlık personeli ile zor şartlarda hizmet vermeye çalıştığını gözler önüne seriyor.

Türkiye'nin 2000 yılında sağlığa ayırdığı kamusal kaynakların yüzde 24'ü ilaç, teknoloji ve hizmet satın alma yoluyla özel sektöre aktarılırken 2004 yılında bu pay yüzde 47'ye yükseldi. Bunun rakamsal karşılığı ise 8.9 milyar dolar olarak bütçede yer aldı. Araştırmada koruyucu sağlık hizmetlerine toplam sağlık harcamaları içinde ayrılan payın son beş yılda yüzde 5'ten yüzde 2.6'ya düştüğü hatırlatıldı.

SES'in araştırmasında, hekimle hemşire arasında 25 kata, hekimle hekim arasında da 10 kata varan maaş farklarının da, sağlıkta ekip anlayışını yok ettiği belirtiliyor.

HEMŞİRELER MUTSUZ

SES'in İstanbul'da bulunan kamu kuruluşlarında yürüttüğü araştırmaya göre hemşirelerin yüzde 6'sının kadrosuz olarak çalıştırıldığı, yüzde 31'inin ayda 40 ile 80 saat fazla çalışmaya zorlandığı, yüzde ıo'unun çalışma süresi içinde hiç dinlenemediği, yüzde 67'sinin de çalıştıkları birimlerdeki görev, yetki ve sorumluluklarının belirsiz olmasından yakındığını gösteriyor.

Çalışmada kamu hastanelerinin yetersiz sayıda, büyük bölümü eğitimsiz ve iş güvencesinden yoksun geçici personelle hizmet vermeye mahkum edildiği dile getiriliyor.

İSTANBUL'DA DURUM İÇLER ACISI

İstanbul'da 6 önemli hastanenin içine düşürüldüğü durum araştırmada şöyle anlatılıyor:

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Beyin cerrahi yoğun bakım ünitesinde 6 hasta yatarken gece nöbet tutan 1 hemşire hem yoğun bakım hastalarına hem de serviste yatan 20 hastaya hizmet veriyor.

Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi: Yenidoğan Bakım ünitesinde 60 kuvözde, 15 suni solunum cihazına bağlı 75 bebek bulunurken gece ve hafta sonu nöbetlerinde 5, gündüzleri ise 8 hemşire hizmet veriyor.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Acile günlük ortalama 950 ile bin arasında başvururken hastalara müdahale, 2-3 hemşire, 4 doktor, ile 2 hizmetli personel tarafından veriliyor. Çocuk acilde ise yine 2 hemşire ile 4 doktor polikliniğin yükünü omuzlarında taşıyor.

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Acile günlük oratalama 300 hasta başvuru-ken vardiya başına 2 hemşire, 3 doktor ve 4 taşeron personel düşüyor.

Şişli Etfal Hastanesi: Acile günlük ortalama 800 hasta başvuruyor. Vardiya başına 2-3 hemşire çalışıyor.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Yoğun bakımda ortalama 4-6 hastaya bir hemşire düşüyor. Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber