Çekirdek enflasyon düşüyor

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Tokalı: - "İkinci çeyrekten itibaren yıllık enflasyonun yüzde 6'lı seviyelere inmesini ve yılı yüzde 6,8 seviyesinde tamamlamasını bekliyorum"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2015 13:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Çekirdek enflasyon düşüyor

ANALİZ HABER - Mart ayında manşet enflasyon yüzde 7,61 ile piyasa beklentilerinin üzerinde seyretse de özel kapsamlı TÜFE "I endeksi" yıllık yüzde 7,10 ile 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mart ayında aylık enflasyon yüzde 1,19 ile piyasa beklentisi olan yüzde 0,86'nın üzerinde gerçekleşti. Mart ayında enflasyonun beklentilerden yüksek gelmesi neticesinde yıllık enflasyon da yüzde 7,61'e yükseldi.

Enflasyonun beklentilerden yüksek gelmesinde yılbaşından bu yana gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin sürmesi etkili oldu. Gıda fiyatları yılın ilk çeyreğinde geçmiş yıl ortalamalarının üzerinde artış gösterdi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun mart ayındaki yıllık artışı yüzde 14,12 düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak ayı Enflasyon Raporu'nda yıl sonu gıda enflasyon varsayımını yüzde 9 olarak belirlemişti. Gıda fiyatlarının yıllar itibarıyla ortalaması yıllık yüzde 9,2 seviyesinde bulunuyor. Gıda fiyatlarının seyri TCMB'nin yıl sonu yüzde 5,5 olan yıl sonu enflasyon tahmini üzerine önem taşımaya devam ediyor.

Temel eğilim açısından izlenen özel kapsamlı TÜFE "I endeksi" yıllık bazda 0,63 puanlık düşüşle yüzde 7,10'a gerileyerek, son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Son iki aylık dönemde, "I" göstergesinin yıllık oranında 1,5 puanlık bir düşüş gerçekleşti.

Ekonomistler, bu gelişmenin, manşet enflasyon rakamı beklentilerin üzerinde kalsa da çekirdek enflasyondaki düşüşün devamının enflasyon görünümü açısından olumlu bir gelişmeye işaret ettiğini belirterek, ikinci çeyrekten itibaren enflasyonda gerilemenin görülebileceğini dile getiriyor.

Ekonomistler, TCMB'nin 22 Nisan'da gerçekleştireceği toplantıda para politikası duruşunda TL'nin ve enflasyon beklenti anketindeki sonuçların etkili olacağını vurguluyor.

- "Çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devam etmesi dezenflasyon sürecine güven açısından oldukça önemli"

Halk Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, konuya ilişkin değerlendirmesinde, manşet enflasyondaki yükselişin mart ayında da beklediği gibi devam ettiğini ancak, nisandan itibaren dezenflasyon sürecinin tekrar başlayabileceğini söyledi.

Kurda istikrar kazanma çabasının, başta enerji enflasyonunun yansımaları ve enflasyon beklentileri olmak üzere temel dinamikler açısından olumlu olduğunu aktaran Tokalı, ayrıca, işlenmemiş gıda fiyatlarının, gerek tarım üretimi açısından daha elverişli hava koşulları gerekse de Gıda Komitesi'nin son önlem kararları doğrultusunda, gelecek dönemde daha ılımlı görünüm vermesinin olası olduğunu dile getirdi.

Petrol fiyatlarının ılımlı seyrinin süreceğini kaydeden Tokalı, kurun seyrinin ılımlı dış fiyatların içeriye yansımasına izin verebileceğini belirtti.

Tokalı, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devam etmesinin dezenflasyon sürecine güven açısından oldukça önemli olduğuna dikkati çekerek, ikinci çeyrekten itibaren yıllık enflasyonun yüzde 6'lı seviyelere inmesini ve yılı yüzde 6,8 seviyesinde tamamlamasını beklediğini ifade etti.

- "Çekirdek göstergelerdeki düşüşün sürmesi olumlu"

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise çekirdek göstergelere göre yıllık enflasyonun düşme eğilimini koruduğu ancak gıda fiyatlarının manşet enflasyonu yukarıda tutmaya devam ettiğini söyledi.

Yüksek gıda enflasyonunun aynı zamanda lokanta ve oteller alt kaleminde de enflasyonun yüksek kalmasına yol açtığı bilgisini veren Kanlı, nitekim, bir süredir düşüş eğiliminde olan bu alt kalemin yıllık enflasyonunda da bu ay ilk defa artış gözlemlediklerini belirtti.

Diğer taraftan giyim ve ayakkabı ile mobilya ve ev aletleri enflasyonundaki düşüşün ilk çeyrekte zayıflayan iç talebin bir göstergesi ve sonucu olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Kanlı, şunları ifade etti:

"Çekirdek göstergelerdeki (H ve I endeksleri) düşüşün sürmesi olumlu, ancak burada da yıllık enflasyonun hala yüzde 7'nin üzerinde olduğunu belirtmek gerek. Önümüzdeki dönemde enflasyonun temel dinamiği gıda fiyatları olacak gibi duruyor. Son aylarda yağış rejimi, geçtiğimiz yılın aksine, oldukça iyiydi. Bunun etkilerini bahar-yaz aylarında gıda fiyatları üzerinde görebiliriz diye düşünüyorum.

Ancak gıda enflasyonunda çok da iyimser değiliz, yıl sonu yıllık gıda enflasyonu tahminimiz yüzde 8,7. Peki para politikası bakımından bu ne demek? Ben TCMB'nin faiz kararlarında enflasyondan ziyade küresel risk iştahının ve kurun etkili olduğu düşüncesindeyim. Ancak, elbette, manşet enflasyonda düşüş olmaması TCMB'nin de gevşeme için alanını kısıtlıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber