İhracat düşüşü frene bastı

Türkiye'nin nisan ayı ihracatı 11.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Birkaç aydan bu yana yüzde 10'un üzerinde eksi yazan ihracat rakamları, nisan ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8'lik bir düşüş yaşadı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Mayıs 2015 19:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İhracat düşüşü frene bastı

Türkiye'de, Ocak 2015'ten beri düşüş gösteren ihracat rakamlarına az da olsa fren geldi. Ocak ayında yüzde 9.8, şubatta yüzde 13, martta yüzde 13.4 oranında düşen ihracatta, nisan ayında da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.8'lik gerileme yaşandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Bayburt'ta açıkladığı rakamlara göre, nisan ayı ihracatı 11 milyar 823 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 4 ayında toplam ihracat yüzde 8.1 gerilemeyle 48 milyar 951 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 azalarak 153 milyar 66 milyon doları gördü.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın bu yıla maalesef arzu ettikleri şekilde başlayamadığını belirterek, "Dünyada doların değer kazanması ve paritedeki düşüş, ihracatımıza baskı yapıyor. Geçen yılın nisan ayına göre ortalama 1.38 seviyesinden yüzde 22 düşüşle 1.08 seviyelerine inen paritenin negatif etkisi aylık 1.5 milyar doları buldu" dedi.

Öngörülebilir bir kur...

Büyükekşi, Türkiye ekonomisinde yılın ilk 4 ayında iktisadi faaliyetlerde durağan bir eğilim yaşandığını da anımsatarak, şöyle konuştu: "Özellikle yaklaşan genel seçimler dolayısıyla tüm kesimlerde bir bekle-gör eğilimi öne çıkıyor. İhracatta da ciddi bir parite etkisi ve sorunlu pazarın varlığıyla zorlu bir dönemden geçiyoruz. Çevre ülkelerde gerginlikler var. İhracatçılar olarak ana beklentimiz rekabetçi ve öngörülebilir bir kur seviyesi. Bu yüzden Merkez Bankası'nın öngörülebilir kur seviyelerinin oluşması konusunda daha proaktif davranması gerektiğini özellikle belirtmek istiyoruz."

Nisan ayı lideri otomotiv

- TİM verilerine göre, sektörel bazda nisan ayında en fazla ihracatı 1 milyar 843 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı.

Bu sektörü, kimyevi maddeler ve hazır giyim sektörleri takip etti.

- Verilere göre, nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 64.6 ile fındık sektörü yakaladı. Bu sektörü, yüzde 49.6 ile tütün ve yüzde 35.9 ile gemi ve yat sektörü takip etti.

- En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran şehir yüzde 12 artış ile Hatay oldu.

- Nisan ayında Kocaeli'nin ihracatı yüzde 3.7, Ankara'nın yüzde 6.9, İstanbul'un yüzde 8.1, Gaziantep'in yüzde 9.2, İzmir'in yüzde 12.5, Bursa'nın yüzde 13.1, Denizli'nin yüzde 15.2, Manisa'nın yüzde 21.1, Sakarya'nın yüzde 35.1 oranında geriledi.

IRAK'a ihracatta yüzde 23 düşüş var

Nisan ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler ise şöyle sıralanıyor:

- Umman'a ihracatımız yüzde 181, Singapur'a yüzde 127, Kuveyt'e yüzde 94, Güney Kore'ye yüzde 56 arttı.

- AB'ye ihracatımız yüzde 10.4, Afrika'ya ihracatımız yüzde 2.4, Ortadoğu'ya yüzde 5.1 gerilerken, Kuzey Amerika'ya yüzde 6.2 artış gösterdi.

- Nisan ayında en fazla ihracat yaptığımız 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya'ya olan ihracatımız yüzde 9.6, İngiltere'ye yüzde 8.1, Irak'a yüzde 23.4, İtalya'ya yüzde 12.4 oranında düştü. ABD'ye ise yüzde 1.8 arttı.

- Nisan ayında en fazla ihracat yaptığımız 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışını yüzde 35.9 ile Mısır'la yakaladık.

AB'NİN EKONOMİSİ TOPARLANIYOR...

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa Birliği'ndeki toparlanmaya da dikkat çekerek, burada büyüme ile birlikte bu bölgede ithalat artış beklentilerinin arttığını kaydetti. Büyükekşi, "AB ithalatındaki artış Türkiye'nin ihracatına da olumlu katkı sağlayacak.

Kesinleşen Eurostat verilerine göre, Türkiye'nin AB'ye euro cinsi ihracatı ilk iki ayda tam yüzde 12 arttı. Aynı dönemde ise AB'nin birlik dışı ithalatı euro bazda yüzde 1 geriledi. Türkiye ilk 2 ayda AB'ye ihracatını en fazla arttıran dördüncü ülke oldu. Buna göre Türkiye AB-28'de güçlü bir pazar payı artışı yakaladı" diye konuştu.

Büyükekşi, diğer yandan İran'a ihracatın olumlu bir tempoda ilerlerken bu ülke ile müzakerelerde ulaşılan aşamanın ümit vadettiğine de işaret ederek, Rusya'da da göreceli bir istikrar görüldüğünü ve rublenin değeri ile fiyatların daha istikrarlı ve öngörülebilir hale geldiğini ve bu gelişmelerin de önümüzdeki dönemde ihracatımıza pozitif yansıyacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber