Bursları Yurt-Kur çatısı altında toplanması YÖK Yasası'na aykırı.

Haber Giriş : 18 Mart 2004 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursları Yurt-Kur çatısı altında toplanmasının YÖK Yasası'na aykırı olduğu iddia edildi.

Milli Eğitim'in üniversite öğrencilerine verilecek bursları Yurt-Kur çatısı altında toplamasının YÖK Yasası'na aykırı olduğu ortaya çıktı. Rektörler 'Böyle bir uygulama ancak aşiretlerde olur' diyor

Öğrenim bursu, kredi ve nakdi yardımı adı altındaki ödemelerin Yurt-Kur çatısında toplanmasına ilişkin yasal düzenlemenin mevcut YÖK Yasası'na aykırı olduğu ortaya çıktı. Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak, üniversitelerin parasını almayacaklarını savundu. Rektörler ise yasayı iptal ettirmenin hukuki yolunu arıyor.

Yetki Yurt-Kur'a verildi
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 5102 sayılı 'Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs ve Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'da 'tartışmalı' bir boyut ortaya çıktı. Yasa 2547 sayılı mevcut YÖK Yasası'yla çelişiyor. 5102 sayılı yasa, devlet kurumlarınca öğrencilere yapılan burs, kredi ve nakdi yardımların YurtKur çatısı altında toplanmasını öngörüyor. Yasanın 2. maddesine göre, kurum ve kuruluşlar bursları kime vermek istediğini YurtKur'a bildirecek. Dağıtım yetkisi ise Yurt-Kur'da olacak. Ancak Mevcut YÖK Yasası'nın 47. maddesinin(d)bendinde, kamu kuruluşları adına üniversite öğrencilerine verilecek bursların hangi bilim dallarına göre dağı-lacağına ve sayısına YÖK'ün karar vereceği belirtiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, aynı öğrenciye birden fazla burs verilmesinin önüne geçilmesi için böyle bir düzenlemeye gidildiğini belirtiyor. ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut ise, hiçbir ülkede üniversitelerin burs vermesinin yasak olmadığını hatırlatarak, "Biz bu uygulamayı Avrupa'da, Amerika'da anlatsak adamlar çılgına dönerler. 'Siz nasıl ülkesiniz' derler. Böyle bir uygulama ancak aşiretlerde olabilir. Türkiye'de aşiret yönetimi mi var. Üniversite burs vermeyecek de kim verecek? Yasa değişmeli" dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran da yeni yasayı 'bir felaket' olarak yorumladı. Mustafa Yurtkuran, "Önce vakıflar, sonra burslar üst üste gidiyor. Bu bilgi eksikliğinden çıkarılmış bir kanundur. İyi niyetli olarak böyle bir kanun çıkarılması mümkün değil. Üniversitelerin bünyesinde toplanan paraları toplayarak, Yurt-Kur çalışanlarına mı dağıtacaklar?" diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ise yeni çıkan kanunu savunarak, "Kanun tam okunmadan tepki konuldu. Paralara el konulacak diye düşünüyorlar. Ancak böyle bir şey yok" dedi.

Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak da yeni uygulamanın rektörler tarafından yanlış anlaşıldığını öne sürdü. Albayrak, "Biz üniversitelerin parasını ellerinden almayacağız" dedi. Bu yıl 225 bin öğrenciye 550 trilyon lira öğrenim kredisi, 100 trilyon lira da başbakanlık bursu olmak üzere toplam 650 trilyon lira para dağıtılacağını açıklayan Albayrak, daha önce yasa taslağına ilişkin üniversitelerden görüş istediklerini, ancak üniversitelerin zamanında konuya eğilmediğini öne sürdü.

Dava hazırlığı
Hasan Albayrak, üniversitelerin dağıttığı ayni yardımlara ise karışmayacaklarını ifade etti. Bu konular üzerinde çalışma yaptıklarını da açıklayan Albayrak, yeni bir yönetmelikle ayni yardımları düzenleyeceklerini söyledi. Yasanın iptali için hukuki yollar arayan rektörler ise idare mahkemesine dava açmaya hazırlanıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber