'5 dakikada Beta mikrobu testi' nasıl yapılıyor?

Antibiyotik tedavisinin en sık uygulandığı beta mikrobu kaynaklı üst solunum yolu hastalıklarında, uygun tedavi artık 5 dakikada sonuç verebilen tanı kitleriyle belirlenecek.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ocak 2017 01:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'5 dakikada Beta mikrobu testi' nasıl yapılıyor?

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri CEYHAN , yaptığı açıklamada, gereksiz antibiyotik kullanımının tüm dünyada ciddi tehlike oluşturduğunu, mikroplar var olan ilaçlara karşı direnç gösterdiğinden hastalıkların tedavisinde başarı oranlarının düştüğünü söyledi.

CEYHAN, bakanlığımız ve Türk Halk Sağlığı Kurumumuz olarak gereksiz antibiyotik kullanımının önlenebilmesi amacıyla Türkiye'de ciddi bir farkındalık çalışmasına imza atılacağını dile getirdi.

"Hastalıkların yüzde 6'sı beta kaynaklı"

Üst solunum yolu hastalıkları ve boğaz enfeksiyonlarında, beta mikrobunun etkili olup olmadığının tespitinin mevcut testlerle 3-4 günü bulduğunu anlatan CEYHAN, hem hekimler hem de ailelerin, beta mikrobunun olması halinde hastalığın ilerleyerek ciddi bir boyuta gelmesinden endişe ettiklerini belirtti.

Bu durumun yaşanmaması için kimi zaman doğrudan antibiyotik tedavisine başlanabildiğini ancak bunun uygun bir metot olmadığını dile getiren CEYHAN, "Bunun önlenebilmesi için beta mikrobunun olup olmadığını 5 dakika içinde tespit edebilecek yeni bir testi bakanlığımız uygulamaya soktu." diye konuştu.

Uygulamanın şu anda bazı bölgelerde başladığını ifade eden CEYHAN, şunları kaydetti:

"Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, tonsilitlerde tedaviyi garantiye almak açısından antibiyotik kullanımı söz konusu olabiliyor. Hastalar da 'Antibiyotiksiz iyileşemeyiz' inancıyla hareket ederek, hekime baskı yapabiliyor. Verilere göre, hastalıkların yüzde 94'ü viral, yüzde 6'sı beta mikrobu kaynaklı ve antibiyotik de bu yüzde 6'lık kısma gerekiyor.

Bu mikrobu belirleyebilmek için test yapılıyordu ancak sonucu uzun sürede çıkıyordu. Şimdi yeni hızlı tanı kitleri alındı. Bunlar, yaklaşık 5 dakika içinde sonuçlanıyor.

Test nasıl yapılıyor.

Test, muayene esnasında hastanın boğazından alınan sürüntüyle yapılıyor ardından iki tip test karışımı temiz küçük bir şişeye konuyor ve hastanın boğazından alınan sürüntüyle bu karışım karıştırılıyor daha sonra test kiti kutusundan çıkartılarak sürüntülü sıvı test kitinin sıvı haznesine koyularak tesk kitinin sonuç ekranın izleniyor, Test kitinin iki kademeli bir yüzü var, Test Bölümü, Testin Sonuçlarının gösterildiği C Bölümü var, C Bölümü bizim için önemli bir bölüm, burada ekranda hiçbir şey görmüyorsak Test başarısız, bir çizgi görüyorsak Test başarılı "negatif", iki çizgi görüyorsak Test başarılı "Pozitif" olarak yargılıyoruz ve Hastamızın antibiyotik kullanımını netleştirmiş oluyoruz. Sonuç olarak Test laboratuvara götürülmüyor. 5 dakikada yapılıyor ve Hastanın yanında sonuç alınıyor ve tedavi planlaması ona göre yapılıyor. Böylece hasta da kendisinde beta mikrobu olmadığına ikna oluyor."

Hızlı tanı kitlerinin şu an üniversite hastanelerinde de bulunmadığını belirten CEYHAN, ancak bakanlığımızın üniversitelerin bu kitleri kullanmalarını istediklerini söyledi.

CEYHAN, "Türkiye'de ilk defa Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından alımı yapıldı. Bu kitlerin, öncelikle aile sağlığı merkezlerindeki Aile Hekimlerine dağıtımına başlandı.

"Önemle vurgulamak istiyorum; Vatandaşlarımızın Aile Hekimlerine rahatsızlıkları nedeniyle başvurdukları taktirde hekimleri tarafından gerekli görüldüğü şartlarda Hızlı Tanı Testi ve Kiti uygulaması yapılacak ve BETA Virüsü varlığı tespit edilecektir. Vatandaşlarımızın Akılcı ilaç kullanmayı ve Antibiyotikleri bilinçsiz ve gereksiz kullanmamayı bir sorumluluk olarak kabul etmelerini istiyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber