Ekonomide yükseliş rüzgarı

Dünya Bankası ve Morgan Stanley Türkiye'nin büyüme beklen-tisini yukarı yönlü revize etti. Fed'in faizleri arka arkaya artırmayacağı sinyali ve küresel piyasalarda açıklanan ekonomik veriler, yatırımcıyı Türkiye piyasalarına yönlendirdi. Borsa sabah saatlerinde 99 bini aşarak gün içi yeni bir rekor kırdı. Dolar/TL'de ise aynı dakikalarda 3,50'nin altı görüldü.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Haziran 2017 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomide yükseliş rüzgarı

Piyasalar haftaya olumlu veriler ve yurtdışından Türkiye'ye yönelik gelen güzel haberlerle moralli başladı. Dünya Bankası ve Morgan Stanley Türkiye'nin büyüme rakamı tahminlerini yukarı yönlü revize etti. ABD'de geçen hafta açıklanan ekonomik veriler de Fed'in faizleri arka arkaya artırmayacağı sinyalini kuvvetlendirdi. Bu gelişmeler Türk para ve sermaye piyasalarına yerli ve yabancı yatırımcı ilgisini artırdı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,29 yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 99.150,46 puandan başladı. Açılışın ardından hemen kar satışları geldi. Satışlar ilk bir saatte endeksi 98 bin 721 seviyelerine kadar geriletti. Ardından yeni alımlarla endeks seans içi yeni tarihi zirvesi olan 99 bin 275'e ulaştı. Saatler 15'i gösterdiğinde ise ikinci kar satışları gözlendi. Endeks bu kez 97 bin 859 puana kadar geriledi.

DOLAR 3,49'A KADAR DÜŞTÜ

Benzer tablo döviz cephesinde de gözlendi. Gerek borsadaki yükseliş gerekse cuma günü beklentiden düşük gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle dolar sabah saatlerinde 3,49 lira seviyesine kadar geriledi. Önceki kapanışı 3,9570 lira seviyesinde olan avro da haftaya düşüşle başladı. Sabah saatlerinde avro, 3,9428 lira seviyesine kadar geriledi. Ancak borsadaki düşüşle birlikte döviz cephesinde de yeniden ufak çaplı yüseliş gözlendi. Gün sonu kapanışında artış dolarda yüzde 0,47, avroda yüzde 0,22 oldu. Gün sonunda altın fiyatları da 6 haftanın zirvesine çıktı.

KATAR GERGİNLİĞİ SATIŞ FIRSATI OLDU

Yönünü yukarı çeviren piyasalarda gün içi alım-satımlarla zikzaklar da arttı. Hızlı çıkışta karlarını realize etmek isteyen yatırımcılar endeksin her yukarı seviyesinde kar elde ettiği hisseleri elden çıkardı. Daha sonra ise karını katlamak için fiyatı düşük kalmış ama bilancosu sağlam hisse senetleri satın alındı. Bu alım-satımlar endeks grafiğinde zikzaklar oluşmasına neden oldu.

Satışlarda en büyük gerekçe Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmesi etkili oldu. Enflasyon verilerindeki düşüşün beklentilerin altında gelmesi ve Suriye'de Rakka operasyonunun başlaması da kar satışlarında dile getirilen diğer gerekçeler olarak sıralandı.

En kötüsü geride kaldı

Uluslararası piyasalara yön veren yatırım fonlarının ekonomistleri de Türkiye ekonomisi için en kötüsünün geride kaldığını söyledi. Ağızbirliği etmiş gibi birbiri ardına yapılan açıklamalarda ekonomistler, "Nisan'daki referandumdan sonra en kötünün geride kaldığını düşünebiliriz, Türkiye ekonomisi en kötüsünü atlattı" söylemlerine yer verdi. Türk analistler de, AB ve ABD'de açıklanan verilerin Türkiye lehine olduğunu ve gelecek dönemde Türkiye'ye gerek doğrudan gerekse para ve sermaye piyasaları aracılığı para akışının hızlanacağını söyledi. Tüm bu gelişmelerle yönünü yukarı çeviren borsada yeni tarihi rekorlar kırılacağı, dolar ve avroda ise düşüşün hızlanacağına belirtildi. Analistler bu hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) toplantısı ve İngiltere'de yapılacak genel seçimlerin de piyasaların radarında olacağını söyledi.

Arka arkaya revize geldi

Morgan Stanley, 4 Haziran tarihli Merkez ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) raporunda Türkiye'ye ilişkin 2017 yılı büyüme beklentisini 1 puan artırarak yüzde 3.3'e çekti. Ardından Dünya Bankası'ndan da bir revize geldi. Dünya Bankası, "Küresel Ekonomik Beklentiler (GEP)" raporunun Haziran 2017 sayısında Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini 0,5 puanlık artışla yüzde 3,5'e yükseltildi. Türkiye, yapılan yukarı yönlü revizyonlarla raporda büyüme beklentileri en fazla yükseltilen ülke oldu. Türkiye'nin küresel ekonomideki rolünün arttığına vurgu yapılan GEP raporunda, Çin, Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Türkiye'den oluşan en büyük 7 gelişen ülkenin toplam büyümesinin 2018 itibarıyla uzun vadeli ortalamasını aşacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber