IMF Türkiye'ye şaşı bakıyor

Türkiye başta olmak üzere 1990'lı yıllarda gelişmekte olan ülkelere dayattığı mali programlarıyla her defasında çuvallayan ve büyüme tahminleri bir türlü tutmayan IMF yeni raporunda da şaşırtmadı. Bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini duyuran kuruluş, ilk çeyrekte yüzde 5 büyüme ile beklentileri aşan Türkiye ekonomisini adeta görmezden geldi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Temmuz 2017 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
IMF Türkiye'ye şaşı bakıyor

Küresel ekonomiyi, hizmet ettiği güç odaklarına göre yorumlamaya bayılan Uluslararası Para Fonu (IMF) son raporunda büyüme beklentilerini yenilerken Türkiye ekonomisini adeta es geçti. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu (DEG) güncelleyen IMF, 2017 ve 2018 yıllarına yönelik küresel büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 3,5 ve 3,6'da sabit tuttu. Raporun büyüme beklentilerine ilişkin bölümünde sınırlı sayıda ülkeye yer verilirken, Türkiye bunlar arasında yer almadı. İlk çeyrekte yüzde 5 oranı beklentileri aşan bir performans sergileyen Türk ekonomisi için birçok kurum yıl sonu beklentilerini yukarı yönlü revize etmişti. Keza, haziran ayında Dünya Bankası, Türkiye'nin 2017, 2018 ve 2019'a yönelik büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 3.5, yüzde 3.9 ve yüzde 4.1 olara belirlemiş hatta bu oran diğer ülkeler arasında en büyük yukarı yönlü revizyon olmuştu.

BÜYÜME RAKAMINA YER VERMEDİ

ABD, Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan'a yönelik büyüme beklentilerini aşağı çeken IMF, Avro Bölgesi, Japonya ve Çin'e ilişkin büyüme tahminlerini ise yükselten IMF'nin Türkiye'ye yönelik kayıtsız tavrı şaşkınlığa neden oldu. IMF'nin raporunda Türkiye'ye ilişkin tek değerlendirmeye ise "Yükselen ve Gelişen Avrupa" başlığı altında yer verildi. Söz konusu ülke grubundaki büyümenin, Türkiye'ye ilişkin artı beklentilere paralel olarak hızlanacağı belirtilen raporda, "Türkiye'nin ihracatı 2017'nin ilk çeyreğinde güçlü toparlandı" ifadesi kullanıldı. Raporda ayrıca Türk mallarına yönelik dış talebin Avro Bölgesi ülkelerine yönelik olumlu beklentilerle artabileceğine işaret edildi. Sınırlı sayıda ülkenin yer aldığı büyüme beklentileri tablosunda Türkiye'ye yer vermeyen IMF, nisandaki raporda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 3,3 genişleyeceği öngörüsünde bulunmuştu. Diğer taraftan, yer alan Avro Bölgesi, Japonya ve Kanada'nın 2017 beklentilerini yukarı yönlü güncellenmesi dikkat çekti.

En yüksek revizyon Kanada'ya

Raporda, Japonya'ya yönelik 2017 beklentisi 0,1 puan artışla yüzde 1,3'e güncellenirken, 2018 beklentisi yüzde 0,6 sabit tutuldu. Kanada ise bu yılki büyüme beklentisinin 0,6 puan artışla 2,5'e güncellenmesiyle, raporda en yüksek artıyı gören ülke niteliğini kazandı. Öte yandan, ülkenin 2018 büyüme beklentisi ise yüzde 2,0'den yüzde 1,9'a çekildi. IMF, gelişmiş ülkelere yönelik beklentilerini bu güncellemeler çerçevesinde bu yıl için yüzde 2,0'de tutarken, 2018 için yüzde 2'den yüzde 1,9'a indirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber