Twitter kuşu yalan haber uçuruyor

Yalan haber, doğru içeriklere oranla yüzde 70 daha hızlı yayılıyor. MIT'den Türk Prof. Sinan Aral öncülüğünde bir grup 4.5 milyon Twitter gönderisini inceledi. Doğru ve yanlışı ayıran bir algoritma yazmalarına rağmen yalan haberin yayılmasını önleyemediklerini tespit ettiler

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 10 Mart 2018 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Twitter kuşu yalan haber uçuruyor

Twitter'da yapılan yalan paylaşımların doğru paylaşımlara göre çok daha hızlı ve yoğun bir şekilde yayıldığı tespit edildi.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) bilim insanları, Türk Profesör Sinan Aral liderliğinde geçtiğimiz 12 ay içinde yapılan 4.5 milyon Twitter paylaşımını yapay zeka yardımıyla inceledi.

Bu zamana kadarki en kapsamlı araştırmada siyasetten bilime, terörizmden afetlere kadar 7 farklı kategoride paylaşımlar mercek altına alındı.

Haberlerin gerçekliğini tespit edebilmek için 6 maddelik doğruluk kontrolü yapıldı.

Spiegel Online'da yayımlanan habere göre, yüzbinlerce paylaşımı inceleyen uzmanlar yalan haberlere yönellik önemli bir özellik tespit etti: Yanlış haberler daha yeni ve kullanıcılar daha çok yeni bilgileri paylaşıyor.

Araştırma sonuçlarına göre yalan haberler yüzde 70'i daha hızlı yayılıyor.

Prof. Aral "Bunun toplum için hissedilir ve dramatik sonuçları var. Örneğin Baracak Obama'nın başkanlığı döneminde kendisine yönelik bir saldırı yapıldığı yönündeki bir yalan haber, borsayı o kadar sarstı ki 130 milyar dolarlık zarar ortaya çıktı. Bu sadece insanların şaşırtıcı haber yayınlama isteğinden kaynaklandı'' dedi.

Sosyal medyadaki 'ödüllendirme mekanizmaları'nın da yalan haberin yayılmasına büyük katkı sağladığını söyleyen Aral, "Yeni bilgi paylaşanların sosyal statüleri de artıyor. Birçok kullanıcı için gerçeği yayıp yaymadıkların önemli değil'' dedi.

Aral yalan haberlerin daha çok siyasi içerikli olduğunu ve bir amaca hizmet etmek ya da bir bir kişiye bilinçli zarar vermek üzere sistematik olarak da yapıldığını sözlerine ekledi. MIT grubundan Sorush Vosough tarafından geliştirilen yazılımla paylaşımların doğruluğu yüzde 70 oranında tespit edilebiliyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber