Mevzuat değişti; ama banka ipotek için noterde ısrar ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, banka kredisiyle araç alanların, rehin kaldırma yazısına noter onayı zorunluluğunu bir yıl önce yayınladığı genelgeyle kaldırdı.

Ancak birçok banka, verdikleri kredinin son taksidi ödendikten sonra verecekleri rehin kaldırma yazılarını notere onaylattırarak müşterilerine ek maliyet yüklemeye devam ediyor. Vatandaşlar, bankaların haksız yere kendilerinden para aldığını ve noter harcaması yapmaya zorladıklarını ifade ederken, bankalar uygulamayı trafik tescil şubelerinin istediğini savunuyor. Trafik şubeleri ise bankalardan posta yolu ile gelen haciz kaldırma yazılarında noter şartı aramadıklarını, elden gelen evraklarda ise noter onayı istediklerini kaydediyor. Bazı banka yetkilileri de Mayıs 2006'da yayınlanan genelgenin bir hafta önce geldiğini, bu süreçten yeni haberdar olduklarını iddia ediyor.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alim Barutçu imzasıyla Mayıs 2006'da 81 il valiliği ve Türkiye Bankalar Birliği'ne gönderilen yazıda haciz kaldırma yazılarında noter onayının kanuni bir zorunluluk olmadığı ve noter masrafının vatandaşın üzerine haksız bir külfet yüklediği belirtilerek uygulamaya son verildiği belirtilmişti. Genelgede, "Araç kredisi borcunun bitmesi ile birlikte, noter tasdiki aramaksızın, bankaca düzenlenen rehin kaldırma yazısının aracın tescilli olduğu trafik kuruluşuna iadeli taahhütlü posta kanalıyla gönderilmesi veya banka görevlisinin bizzat elden getirmesi yoluyla rehin şerhinin kaldırılması şeklinde tescil kuruluşlarımıza yapılacaktır." ifadeleri kullanılmıştı. Genelgenin yayınlanması bir yılını doldurmasına rağmen birçok banka eski uygulamayı sürdürüyor. Vatandaşlar, bankaların anlaştığı noterlere 35-40 YTL arası para ödemek zorunda kalıyor. Aldığı 8 bin YTL'lik oto kredisini ödeyen Harun Yılmaz'ın, rehin yazısı için noterin ayrıca ücret talep etmesine itirazı dikkate alınmamış. Hem bankaya hem de notere ücret ödeyen Yılmaz, "Bankaya bu parayı ne için aldıklarını sorduğumda 'masraf' dediler. Aldığım dekontta paranın ne için ödendiği yazmıyor." diyor. Avukat Evran Kırmızı ise uygulamanın yasal olmadığını belirterek, "Bankaların belirlediği ödeme takvimi dışında bir ücret talebi kanuni değildir." ifadelerini kullanıyor.

Genelgenin aksine iş yapan bankalar ise kendini savunuyor. Noter onayı talebinin trafik tescil bürolarından geldiğini vurgulayan yetkililer, "Bizim için noter tasdiki olmuş olmamış önemli değil. Zaten kredi borcunu kapatıyoruz. Fakat aracın tescilli olduğu trafik kuruluşları bunu kesinlikle istiyor. Biz de talep etmek zorunda kalıyoruz." diye konuşuyor. Bu arada bazı bankaların genelgeden haberlerinin bulunmadığı da ortaya çıktı. Bir banka görevlisi, Mayıs 2006'da yayınlanan genelgenin bir hafta önce geldiğini, bundan yeni haberdar olduklarını aktarıyor. Trafik Tescil Müdürlüğü yetkilileri ise bankanın belgeyi postayla göndermesi durumunda noter tasdiki istemediklerini, elden getirildiğinde tasdik istediklerini kaydediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber