Gümrükçülerle çetenin rüşvet pazarlığı

Haber Giriş : 12 Haziran 2007 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Organize suç örgütü lideri Drej Ali lakaplı Ali Yasak'ın yargılandığı davada tutuksuz sanık olarak yargılanan Mustafa Atmacagil'in elebaşılığını yaptığı çete, gümrüklerden geçmesi sorunlu eşyaları gümrük memurlarına rüşvet vererek yurda soktu. Memurlar, çetenin kendilerine verdiği rüşvetten memnun kalmadı. Atmacagil ve 15 kişilik çetesi hakkında 24 yıla kadar hapis cezası istendi

Aktif Gümrükleme Müşavirlik adlı firmanın sahibi olan Mustafa Atmacagil, oluşturduğu organizasyonla gümrüklerden kaçak eşyaları yurda soktu. Organize suç örgütü lideri Drej Ali lakaplı Ali Yasak'ın yargılandığı davada tutuksuz sanık olarak yargılanan Mustafa Atmacagil'in elebaşılığını yaptığı çete, gümrük memurlarına yüklü miktarda rüşvet vererek, kaçak malların ticareteni yaptı. Atmacagil ve 15 kişilik çetesi hakkında Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve TCK'nın ilgili maddeleri uyarınca 8 yıldan 24 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. Atmacagil ve çetesi ceza almaları halinde cezaları tamamlanıncaya kadar kamu görevinde bulunma ile seçme ve seçilme hakkından men edilecekler. Çete, toplantı yaptığı sırada polis tarafından baskına uğramıştı. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Sarısoy tarafından hazırlanan 23 sayfalık iddianamede kaçakçılığın perde arkası, çetenin telefon görüşmeleriyle gözler önüne serildi. İddianamade, Mustafa Atmacagil'in şirketiyle temasa geçen tüccarların malları ulaştırmak için gümrük memurlarına verilecek rüşvetin de dahil olduğu masrafları istedikleri belirtildi. İddianameye göre, şayet Atmacagil'in şirketiyle kimse temasa geçmek istemediğinde, Atmacagil ve çetesi kağıt üzerinde kurdukları şirketlerle ithal eşyaları alınmış gibi gösterdi. Çete üyeleri dinlendiklerini ve izlendiklerini anladıklarında delilleri yok etmek ve izlerini kaybettirmek amacıyla Mustafa Atmacagil'in şirketinde biraraya geldi. Polis, 20 Şubat 2007'de toplantı yerine baskın düzenledi. Atmacagil'in dev rüşvet çarkı kurduğunu belirleyen polis, çok sayıda gümrük memuru ve Atmacagil'in 32 suç ortağını yakaladı.

ÇETENİN MÜŞTERİ TEMSİLCİLİĞİ DE VAR

İddianamede çetenin reisi ve elemanlarının görev dağılımı şu şekilde ifade edildi: "Mustafa Atmacagil çetenin lideri. Tuncay Güçbilmez, Mehmet Cevat Özdemir ve Mehmet Canbulat müşteri temsilcisi görünümünde. Gökhan Gergef ve Cengiz Gergef ithalat işlemlerinde gerekli bulunan yeterlilik belgelerini takip ediyor. Ayrıca burada bulunan görevliler ile iyi ilişkiler kurup bazen rüşvet vererk bazen de farklı malları göstererek gerekli izin belgelerini aldılar. Levent Ergin, Umut Kuşçu, Murat Atmacagil, Metin Üsküdarlı ve Nedim Atlı gümrük sorumlusu olarak ithalat işlemlerini takip ettiler. Muayene memurları ve diğer görevliler ile birlikte ilişki kurarak gerektiğinde rüşvet vermek suretiyle usulsüz ithalat işlemlerini gerçekleştirdiler. İsmail Erhan Çakır, Ali Önay Atlı, Yücel koyuncu, Serkan Eraslan ve Metin Üsküdarlı gümrük sorumlularına yardımcı konumunda evrak getir götür işlemlerine baktılar. Mustafa Atmacagil'in şoförü Alaattin Süratli de teşekkülün kasası."

PLASTİK TAKI YERİNE KİLOLARCA SÜTYEN

Dorse TIR'larda yapılan aramalarda plastik takıların bulunduğu belirtilen bölmede, toplam 874 kolide 253 bin 920 adet kadın iç çamaşırı ve sütyen ele geçirildi. Bağcılar'daki bir depoda yapılan aramada ise 499 bin 112 adet kadın iç çamaşırına rastlandı. Söz konusu mallar hakkında ibraz edilen faturaların ise malların ele geçirildiği depoya ait olmadığı tespit edildi. Konuyla ilgili yapılan araştırmada söz konusu malların yurda blinçlice sokulduğu ve Mustafa Atmacagil'in depo için çetenin Mersin'deki üyeleri üzerine beyanname hazırlattığı belirlendi. İddianamede, kaset çalar olarak beyan edilen oto teybinin oto CD çalar olduğu, menşeinin İtalya olmayıp Tayland olduğu ve TSE belgesinde eşyanın menşeinin Çin, markasının Pawa olarak kayıtlı olmasına rağmen ürünün Pionner ve Sony olduğu belirtildi. Atatürk Havalanı'nda yapılan bir aramada, kolilerin içinde bulunan kutuların Dockers markalı olduğu ancak, kutular açıldığında Dolce Gabbana, Lacoste, Versace, Playboy ve Guss gibi markalarda saatlerin bulunduğu görüldü.

MEMURLARI RÜŞVETİ AZ BULDU

Saat markalarındaki sahtekarlığı Mustafa Atmacagil'e bildiren diğer çete elemanlarına Atmacagil, "Kolilerin üstündeki numaraları yırtın. Gümrük memurlarına da rüşvet verin kurtulalım. Bu malların da gümrükten çıkartılmadığını, dışardan temin edildiğini söyleyin" talimatında bulunuyor. Rüşvet telefon kayıtlarına şu sözlerle geçti: Mustafa Atmacagil: "Rıza'nın emanetini verdin mi?" Murat Atmacagil: "Verdim ama beğenmedi. saydı cebine koydu ve suratıma dahi bakmadı." Metin Üsküdarlı: "Memur 6 bin dolar istiyor." Mustafa Atmacagil: "Olmaz 4 bin ver." Memur Murat, Mustafa Atmacagil'e, "O banyo süngerleri vardı Korkmazlar'da tamam mı? Onlarda hem kota hem de ihtisas gümrüğü var. Bi de tahta kaşıklar var o tarımlık 1500 dolar verdim halletim işi" diyerek, gümrükten malların nasıl yasa dışı sokulduğunu gözler önüne serdi.

BANYO SÜNGERİ VE YUMURTA ÇIRPICISI DA KAÇAK

Eminönü ve Bağcılar'da yapılan aramada, 880 adet sünger, 355 adet kaşık, 28 bin 634 banyo süngeri ve 27 bin 940 adet cilasız verniksiz tahta kaşık olmak üzere toplam 29 bin 514 banyo süngeri ve 28 bin 295 adet kaşığa kaçak oldukları gerekçesiyle el konuldu. Bağcılar İSTOÇ'taki bir iş yerinde yapılan aramada ise 235 bin 950 star max tasarruflu ampüle, 4 bin 830 portakal sıkma makinası, 6 bin 480 adet atari kolu ve toplam 264 bin 190 ampül ele geçirildi. Ürünlerin CİF değerinin 296 bin 590 YTLolduğu ve gümrüklenmiş değerinin de 364 bin 581 YTL olduğu belirlendi. Başka bir iş yerindeki aramada ise 30 koli içinde 7 bin 200 plastik banyo lifi bulundu. Zeytinburnu'ndaki bir işyerinde de yapma çiçek, küllük, metal süzgeç, metal çay kaşığı, tahta spatula ve yumurta çırpıcısının kaçak olarak yurda sokulduğu anlaşıldı. Çetenin mallardan nasıl kar ettiği ise şu şekilde: "Yapma çiçek 2812 kg. olmasına karşılık 482 kg. gibi gösterildi. Cam küllüğün 8038 kg. olmasına karşılık 3975 kg. ve portakal sıkacağının 3500 kg. olmasına karşılık 3975 kg. olarak beyan edildi. Ayrıca, mallar için şart olan Dış Ticaret Gözetim belgesi ile Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nın uygunluk belgesi de alınmadı. Öte yandan, 900 YTL maaşla çalıştığını söyleyen Atmacagil'in makam şoförü Alaattin Süratli'nin banka hesabında 30 milyon YTL olduğu tespit edildi. Çelik kasalarda ise verilen rüşvetin raporlandığı ajandalar bulundu.

YEŞİL'İN OĞLU TEHTİD EDİYOR İDDİASI

Çıkar amaçlı suç örgütü kurarak tehdit yoluyla bazı tahsilat işlerine aracılık yaptığı iddia edilen Drej Ali'nin yargılandığı davada da adı geçen Mustafa Atmacagil burada tutuksuz yargılanmıştı. Atmacagil, mahkemede yaptığı savunmasında işadamı Hasan Şahin'in kendisiyle ortak olmak istediğini, Şahin'in bu talebini kabul etmeyince de kodı adı Yeşil olan Mahmut Yıldırım'ın oğlu Murat Yıldırım'ın kendisine mektup yazarak araya girdiğini söyledi.

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber