Yargıtay: Asgari ücretliler ?yoksul'

Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari ücretlileri ?yoksul' olarak tanımlayan Yargıtay, bu ücretin yoksulluk nafakası bağlanmasına engel olamayacağını vurguladı.

Yargının çatısından gelen karar, asgari ücretin kişiyi yoksulluktan kurtarmadığı görüşünü bir kez daha doğruladı. Davaya konu olayda, anlaşamayan çift boşanma kararı aldı. Yerel mahkeme tarafları dinleyerek, çiftin boşanmasına karar verdi. Boşanmayla yoksulluğa düşeceğini belirten kadın, kocasından yoksulluk nafakası talebinde bulundu. Yerel mahkeme de kadının istemini haklı bularak, yoksulluk nafakası bağlattı. Aldığı parayla geçinemeyen kadın bir süre sonra nafakanın artırılması talebiyle yerel mahkemeye yeniden dava açtı.

Daha önce yoksulluk nafakası bağlanması istemini haklı bulan yerel mahkeme, bu kez davacının asgari ücretin biraz da üzerinde gelir elde ettiğini, dolayısıyla yoksul kabul edilemeyeceğini belirterek, davayı reddetti.

Temel ihtiyaçlar

Yerel mahkemeden olumlu sonuç alamayan kadın dosyasını Yargıtay'ın gündemine taşıdı. Davayı inceleyen Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği kararı yanlış bularak, bozdu. Yargıtay, bozma kararında, yerel mahkemelere, asgari ücretliye yoksulluk nafakası bağlanması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Gerekçede şu ifadelede yer verildi:

?Her ne kadar yoksulluğun tanımı yasamızda yapılmamış ise de Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararlarında da kabul edildiği gibi yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde geliri olmayanların yoksul kabul edilmesi gerekir.?

Nafakada hakkaniyet

?Yargıtay'ın kararlarına göre de asgari ücret seviyesinde geliri olmak, yoksulluk nafakasına hükmedilmesine engel değildir? diyen Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi, nafaka miktarının belirlenirken tarafların mali ve sosyal durumları dikkate alınarak, hakkaniyet gereğince artırılması gerektiğine dikkat çekti. Davayı haksız bularak reddeden yerel mahkemenin kararın doğru olmadığına işaret eden Yargıtay, kararı bozarak yeniden incelenmesi gerektiğine hükmetti.

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de temaslarda bulunan IMF Birinci Başkan Yardımcısı Krueger, Türkiye'deki asgari ücretin yüksek olmasının iş gücünü, ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilediğini ve kayıtdışı istihdamı da körüklediğini iddia etmişti

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber