Şiddete uğrayan kadın ne yapmalı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ekim 2012 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AİLE BAKANLIĞININ RESMİ AÇIKLAMASIDIR

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranış ŞİDDETTİR.

Baskı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren ŞİDDET, toplumsal, kamusal veya özel alanda karşımıza çıkabilmektedir.

Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile şiddet içeren her türlü tutum ve davranış, KADINA YÖNELİK ŞİDDETTİR.

Aile veya hanede aile bireyleri arasında meydana gelen her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet EV İÇİ ŞİDDETTİR.

Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddet SUÇTUR!

Kadına Yönelik Şiddet insan onuruna yönelik bir SUÇTUR!

Kadına Yönelik Şiddet Bir İNSAN HAKLARI İHLALİDİR.

Kadını, kesici veya vurucu aletlerle yaralamak, yakıcı maddelerle bedenine zarar vermek, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak vb. eylemler FİZİKSEL ŞİDDETTİR.

Kıskançlık bahanesiyle kadını sürekli kontrol altında tutmak, odaya veya eve kilitlemek, yakınları ve arkadaşlarıyla görüştürmemek, nasıl giyineceğine, kimlerle görüşüp, nereye gideceğine kadın yerine karar vermek, kadını çocuklarına zarar vermekle veya öldürmekle tehdit etmek PSİKOLOJİK ŞİDDETTİR.

Kadına para vermemek veya kısıtlı para vermek, kadının mallarını ve gelirlerini elinden almak, çalışmasına izin vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak, ailenin tasarrufları, gelir ve giderleri konusunda müşterek hareket etmemek EKONOMİK ŞİDDETTİR.

Taciz, sarkıntılık, evlilik içi tecavüz, kadını çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya zorlamak CİNSEL ŞİDDETTİR.

6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN

1- Kanun Kapsamı ile ilgili olarak;

- ?Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun? aile içi şiddetin önlenerek aile bütünlüğünün korunmasını amaçlamaktadır.

- ?Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun? kadınları, çocukları, aile bireylerini ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarını şiddete karşı koruyarak şiddeti önlemeyi amaçlamaktadır.

- ?Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun? ile Vali, Kaymakam, Hâkim ve Polis Şiddet Mağdurunun Yanında? Şiddet Uygulayanın Karşısındadır.

- Bu Kanundan yararlanmak için herhangi bir HARÇ ve POSTA GİDERİ ÖDENMEZ.

- Şiddet mağdurunun sosyal güvencesi olmaması durumunda Kanun kapsamındaki sağlık giderleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) bütçesinden karşılanır.

- Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için, şiddetin uygulandığı hususunda DELİL VEYA BELGE ARANMAZ.

- TEDBİR KARARI alınabilmesi için ilgilinin talep etmesi gerekmektedir.

- Tedbir kararları en çabuk ve en kolay ulaşılabilecek YER HÂKİMİNDEN, MÜLKÎ AMİRDEN YA DA KOLLUK BİRİMİNDEN talep edilebilir.

- Tedbir kararı ilk defasında en çok ALTI AY için verilebilir.

- Şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı hâlinde herkes bu durumu resmi makam veya mercilere İHBAR EDEBİLİR.

- İHBARI ALAN KAMU GÖREVLİLERİ bu Kanun kapsamındaki görevlerini gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür.

- Kamu kurum ve kuruluşları ile diğer gerçek ve tüzel kişiler, görev alanlarına giren konularda işbirliği yapmak ve yardımda bulunmak ve alınan tedbir kararlarını ivedilikle yerine getirmekle yükümlüdür.

- Tedbir kararları, Bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri ile Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluğa en seri vasıtalarla bildirilir.

- Koruyucu tedbir kararlarında gizlilik ilkesi esastır.

- Tedbir kararının ilgililere tefhim veya tebliğ edilmemesi, uygulanmasına engel teşkil etmez.

- Tedbir kararlarının uygulanmasının izlenmesinde hâkim kararı ile teknik araç ve yöntemler kullanılabilir.

2- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri ile ilgili olarak;

- Kanun kapsamında kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde şiddet mağdurlarına psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal alanda rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilir.

- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri 7 gün 24 saat esasıyla çalışır.

- Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri, şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının izlenmesine yönelik, şiddet mağduru kişiler ile şiddet uygulayan/uygulama ihtimali bulunan kişilere yönelik hizmetler yürütür.

3- Şiddet uygulayan ile ilgili olarak;

- Hâkim, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişinin; ortak yaşam alanından uzaklaştırılmasına, korunan kişilerin bulunduğu konut, okul ve işyerine yaklaşmamasına yönelik karar verebilir.

- Hâkim tarafından şiddet uygulayanın, korunan kişiye karşı şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren SÖZ VE DAVRANIŞLARDA BULUNMAMASINA ve iletişim araçları ile veya sair surette RAHATSIZ ETMEMESİNE karar verilebilir.

- Çocuklarla kişisel ilişki kurulmasına, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılmasına, kişisel ilişkinin sınırlanmasına ya da tümüyle kaldırılmasına yönelik karar hâkim tarafından verilebilir.

- Şiddet uygulayanın hâkim tarafından verilen karar doğrultusunda silah veya benzeri araçlarını kolluk kuvvetlerine teslim etmesi sağlanır. Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesine de karar verilebilir.

- Mülki amir veya hâkim şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişinin bir sağlık kuruluşunda muayene veya tedavisinin sağlanmasına yönelik tedbirlere hükmedebilir.

- Sayılan tedbirlerin yanı sıra şiddet gören lehine nafaka ödeme yükümlülüğü getirilebilir.

- Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişi, hükmedilen tedbir kararlarını ihlal etmesi durumunda ÜÇ GÜNDEN ON GÜNE KADAR ZORLAMA HAPSİ ile cezalandırılabilir.

- Tedbir kararının gereklerine aykırılığın her tekrarında, zorlama hapsinin süresi ON BEŞ GÜNDEN OTUZ GÜNE KADARDIR. Söz konusu ceza PARAYA ÇEVRİLEMEZ, ERTELENEMEZ.

4-Şiddet Mağduru ile ilgili olarak;

- Hâkim; korunan kişinin işyerinin değiştirilmesine, korunan kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı bir yerleşim yeri belirlenmesine karar verebilir.

- Hayatî tehlike bulunması hâlinde, şiddet mağduru geçici koruma altına alınabilir.

Vali ve Kaymakam korunan kişinin çalışma yaşamına katılımını desteklemek amacıyla çocukları için kreş imkânı sağlayabilir.

- Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve talep üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulabilir.

- Hâkim; şiddet mağdurunun aydınlatılmış rızasına dayanarak kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesine hükmedebilir.

- Şiddet mağdurunun barınma talebi olması hâlinde, mülki amir veya gecikmesinde sakınca olan hallerde kolluk kuvvetleri şiddet mağduru ve çocuklarına uygun barınma yeri sağlar.

- Vali ve Kaymakam gerekli gördüğü hallerde şiddet mağduruna maddi yardım yapılmasına geçici bir süre için karar verebilir.

ŞİDDETE MARUZ KALINDIĞINDA BAŞVURULABİLECEK YERLER

Valilik- Kaymakamlık

Kolluk Güçleri

Adli Makamlar (Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aile Mahkemeleri)

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri

Sağlık Kuruluşları

ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı

ALO 155 Polis İmdat

ALO 156 Jandarma İmdat

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE EV İÇİ ŞİDDETE HEP BİRLİKTE SON VERELİM!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber