ÖSYM'nin KPSS Yerleştirmelerindeki Hukuki Yetersizliği 3- Cinsiyet Ayrımcılığı

Haber Giriş : 03 Aralık 2003 07:05, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:49
ÖSYM'nin KPSS Yerleştirmelerindeki Hukuki Yetersizliği 3- Cinsiyet Ayrımcılığı

ÖSYM'nin KPSS Yerleştirmelerindeki Yetersizliği 3- Cinsiyet Ayrımcılığı

DSİ, Toprak Mahsulleri ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü gibi kurumların yapacağı memur yerleştirmelerinde, kadrolar için "Erkek olma" koşulunun aranmasına yönelik tepkiler bir çok medya organında yer aldı. (Son başvuru tarihi 5 Aralık 2003'tür) Bu konuda, adaylardan Özlem Şahin'in mektubunun yayınlanmadığı neredeyse hiç bir gazete köşesi kalmadı. Ancak, ne ÖSYM'den ne de Devlet Personel Başkanlığından yanlışlığın düzeltilmesine ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Olayın hukuki boyutunu özetleyecek olursak; 657 sayılı Kanunun, memurluğa alınacaklarda genel şartları düzenleyen 48'inci maddesinde; Türk vatandaşı olma, yaş, öğrenim, askerlik, kamu haklarından mahrum olmama, belirli suçları işlememe ve sağlık durumlarına ilişkin hükümler yer almaktadır. Özel şartlarda ise Kurumların özel Kanun veya diğer mevzuatlarında belirli özel şartlar isteyebilecekleri belirtilmiştir. Ancak, özel şartların bir üst hukuki metin olan Anayasa'ya aykırı olması düşünülmez. Bu çerçevede Anayasamızın 10'uncu maddesinde yer alan "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir...Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." hükmü açık olup, herhangi bir kamu kurumunun cinsiyetinden dolayı bir vatandaşa farklı muamelede bulunması mümkün değildir.

Peki adaylar bu konuda neler yapabilir?
Bu konuda üç yol takip edilebilir. Birincisi yol, medya merkezlerine intikal ettirmek böylece bir kamuoyu oluşmasını sağlamaktır. Bu konuda sadece adaylardan Özlem Şahin'in çabası bile medyada bir çok haber yapılmasına neden olmuştur. Durumu güzel bir şekilde özetleyen bir mail, faks veya telefon görüşmesi bu tür bir olay için yeterlidir.

İkinci yol, olayı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN'e bir mektup veya faks ile bildirmektir. Durumu özetleyecek açıklamalar aşağıdaki adrese gönderilmelidir.
"Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına
Sayın Mehmet Ali ŞAHİN
Ankara"

Üçüncü yol ise hukuki yoldur. Mağdur olan tüm adayların bu yolu takip etmesi oldukça yararlı olacaktır. Buna göre bayan memurların, ilanda "erkek olma" şartı aranmasına rağmen ÖSYM'ye tercihlerini göndermesi gerekmektedir. ÖSYM'deki bilgisayar programı bayan adayların tercihlerini dikkate almayacaktır. Sonuçların açıklanmasından sonra puanı, açıklanan taban puanlarından yüksek olan bayan memurların niiçin atanamadıklarına ilişkin olarak ÖSYM'ye bir dilekçeile başvurmaları gerekmektedir. ÖSYM, şartlar taşınmadığından tercihlerin dikkate alınmayacağını belirtecektir. İşte bu cevap üzerine 60 gün içinde idare mahkemesinde ÖSYM aleyhine dava açmak gerekmektedir. Bu davanın olumlu sonuçlanacağı ve mahkemelerin, cinsiyet ayrımcılığı uygulaması nedeniyle tercihleri dikkate alınmayan aday lehine karar vermesi oldukça yüksek ihtimaldir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber