Öğretmenlerden gelen beş soru beş cevap

Haber Giriş : 15 Ocak 2006 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Merhaba,
Özür grubundan dolayı İl içinde haksızlığa uğruyorum.Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ben Mersin Üniversitesi`nde Eğitim Bilimleri ( E.P.Ö.) bölümündeTezli Yüksek Lisans yapan devlet kurumunda çalışan bir öğretmenim.
08 Aralık 2005 tarihinde Mazeretten dolayı Yer Değiştirme Tayinleri başladı.
Öğrenim Mazeretinden dolayı İl içinde yer değiştirmek için başvuruda bulunmak istedim.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü`nden bana aynen şöyle bir cevap geldi. Siz Zaten Mersin Büyükşehir sınırları içindeki bir yerleşim yerinde görev yapıyorsunuz. Üniversite`de Büyükşehir sınırları içinde olduğu için tayin isteğinde bulunamazsınız.
Bunun için Bakanlıktan görüş almamız gerek dediler.
Kendilerinin görüş almasına gerek kalmadan ; 0312 413 15 64 numaralı telefondan Sınıf Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirmesinden Sorumlu Şube Müdürü`ne ulaştım.
Aynı şeyi kendisine sordum.
" Tayin isteyemezsiniz" dedi.

Neden dedim. "Siz Zaten Büyükşehir sınırları içindesiniz" dedi.
Ben de ; " Derslere devam zorunluluğum var, derslere yetişemiyorum, bu Anayasa`da yer alan öğrenim hakkıma aykırı " dedim.
"İsteyemezsiniz" diye tekrarladı.

Kanun ve yönetmelikleri inceledim. Böyle bir kısıtlama yok. Keyfi bir uygulama var. Kanunlarda olsaydı da dava açacaktım. Fakat sorunum devam ediyor. Kanunlarda yazmadığı halde, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tayin isterseniz, iptal ederiz diyor. Ama İl dışından Özür mazeretiyle gelenleri, Merkeze daha yakın yere atayabiliyor. Ve belki her gün geliş-gidiş yapması gerekmeyen mazeretli öğretmenleri merkeze atayacaklar.

Şimdi ben soruyorum.Üniversiteye 32 km. uzaklıkta ve 3 vasıta değiştirerek Üniversiteye gittiğim bir yerden tayin istemek hakkım değil mi?Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu keyfi uygulamalarına kim dur diyecek ?

CEVAP: Mevzuatı araştırmışsınız ve böyle bir uygulama olmadığını fark etmişsiniz. Bulunduğunuz yerde 1 yılı doldurduğunuz takdirde tayin isteyebilirsiniz. Tayin istediğiniz okulda sıraya girersiniz. Ama acaba tayin istediğiniz okun norm kadrosu sizin orda görev olanak sağlayacak mı? Zaten okulun norm kadrosu doluysa zaten atamanızın yapılması imkansız.
Fakat eğitim hakkınızla ilgili Millî Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi'nde şu hüküm yer almaktadır:

"Öğrenim İzni
Madde 41- Bakanlık personelinden; Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsüne devam edenlere 7163 sayılı Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Teşkilât Kanunu, Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezine devam edenlere ise Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezi Yönetmeliği ve Eğitim İç Yönetmeliği hükümleri gereğince eğitim süresince aylıklı izin verilir. Bu izinler, 15 inci maddenin (a) bendinde belirtilen görevlerde bulunanlar ile il milli eğitim müdürlerine aynı bentte belirtilen izin vermekle yetkili amirler, merkez teşkilatında görevli diğer memurlara dairesi amirinin uygun görüşü üzerine Personel Genel Müdürü, taşra teşkilâtında görevli olanlara ise il millî eğitim müdürünün önerisi üzerine vali tarafından verilir. Yüksek lisans öğrenimine devam edenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilir. Öğretmenlerin ders saatleri, bu öğrenimlerine devam edebilmelerine olanak verecek şekilde düzenlenir. Bu izin merkez teşkilatında görevli olanlara birim amiri, taşra teşkilatında görevli olanlara il/ilçe milli eğitim müdürü tarafından verilir. İzin verme yetkisi alt kademelere devredilebilir."

Bu hüküm gereğince işlemleri başlatabilirsiniz.

Yüksek lisans öğrenimine devam eden personele verilen iki yarım gün iznin toplanarak yıllık izinlerinden düşülüp düşülmeyeceği ile bunların ek ders ücretlerinin ne şekilde ödeneceği hakkında.

Milli Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesinin 41 inci maddesinde; yüksek lisans öğrenimine devam edenlere, görevlerini aksatmamaları kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebileceği belirlenmiş, ancak, bu izinlerin toplanarak yıllık izinden düşüleceğine ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslarda; Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlar ile diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmen, yönetici ve usta öğreticiler ile merkez ve taşra teşkilatının diğer görevlilerinin aylık ve ücretle okutacakları veya okutmuş sayılacakları haftalık ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve benzeri diğer hususlar belirlenmiş olup, anılan Esasların 10 uncu maddesinde; Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapanlardan kimlerin haftalık çalışmalarının ne kadarının ders niteliğinde yönetim görevi sayılacağı ve bu görevlerine karşılık ek ders ücreti ödeneceği belirtilmiştir.
Bu çerçevede, haftalık çalışmalarının belli bir bölümü ders niteliğinde yönetim görevi sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılanlardan mesai saatleri içinde yüksek lisans öğrenimlerini takip etmeleri açısından tanınan haftada iki yarım gün izinden yararlanan personele, bu kapsamdaki personelin ders ücreti ödemeye esas saatlerinin haftanın iş günlerine dağılımında belirli bir çalışma saatini tamamlamaları gibi bir şart bulunmadığından, ek ders ücretlerinin tamamının ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.


İZCİLİK ÇALIŞMALARINDA, YÜKSEK LİSAN YAPANLAR İÇİN %25 FAZLA ÖDEME YAPILABİLİR Mİ?

SORU: Ders dışı faaliyet olarak yapılan izcilik çalışmalarında yüksek lisans yapanlar için %25 fazla ödeme yapılırmı? çok acil bilgilerinizi bekliyorum

CEVAP: Aşağıda sıraladığımız bakanlık görüşleri dikkate alınarak yaptığımız yorumda izcilik için yapılan çalışmalarda ödenecek ek ders ücretinin de % 25 fazlasıyla ödenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NUN 176 NCI MADDESİ

Öğretmenliğe atandıkları alanlarda master derecesini almış öğretmenlere, branşları dışında okuttukları derslere bağlı olarak ödenecek ek ders ücretinin de % 25 fazlasıyla ödenip ödenmeyeceği hakkında

Bakanlığımızın 16/6/1999 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.01.03-4-1491/48872 (1999/50) sayılı Genelgesinde de belirtildiği gibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 176 ncı maddesinde; ek ders ücretlerinin, alanlarında master derecesini almış öğretmenlere %25, alanlarında doktora derecesini almış öğretmenlere ise %40 fazlasıyla ödenmesi öngörülürken, bu öğrenimlerini alanlarında yapmış olmaları yönüyle sınırlama yapılmış, ancak okutacakları derslerin veya ek ders görevinden sayılan görevlerin alanlarında olması yönüyle bir sınırlandırma yapılmamıştır.

Bu nedenle, öğretmenliğe atandıkları alanda master derecesini almış öğretmenlere, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar kapsamında ödenmesi gereken ek ders ücretlerinin, hiçbir ayrım yapılmaksızın %25 fazlasıyla ödenmesi gerekmektedir.

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NUN 176 NCI MADDESİ-

İlköğretim okulu özel sınıfında resim, müzik ve beden eğitimi derslerini okutan branş öğretmenlerinin ek ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödenip ödenemeyeceği hakkında.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların 5 inci maddesinde; genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin branşlarında aylıkları karşılığında haftada 15 saat ders okutmakla yükümlü oldukları, 6 ncı maddesinde de; bunlara haftada 6 saati zorunlu olmak üzere 15 saate kadar branşlarında ek ders görevi verilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 49 uncu maddesinde; sınıf öğretmenliğinin esas olduğu özel eğitim sınıflarında resim, müzik, beden eğitimi gibi özel beceri gerektiren derslerin; branş öğretmenleri, kurstan geçerek branşlaşmış sınıf öğretmenleri veya ek branşı uygun olan özel eğitim öğretmenleri tarafından verilebileceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176 ncı maddesinin (a) bendinde; özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıflarda görev yapan öğretmenlerin ek ders ücretlerinin %25 fazlasıyla ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu çerçevede; özel sınıflarda görevlendirilen söz konusu branş öğretmenlerinin, branşları kapsamında aylık karşılığı okutmaları gereken ders saati miktarı üzerinde okuttukları dersleri ek ders ücreti karşılığı okutmaları ve özel sınıflara isabet eden ücretlerinin %25 fazlasıyla ödenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.


NORM KADRODA SIRA DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

SORU: 4855 sayılı kanun kapsamında atandığım okulda 18.08.2005 tarihinde göreve başladım. 5 norm 5 öğretmen vardı, benden sonra aynı kanunla bir öğretmen daha geldi. Eylül ayında okulun normu 6 oldu sınıf bana verildi. 15 ekimde sıradan gelen öğretmene verildi. benim hizmet puanım ve kıdemim fazla ben norm fazlası durumundayım yapılan işlem doğrumudur hakkımı nasıl arayabilirim

CEVAP: Norm kadro işlemleri hizmet puanına göre yapılmaktadır, fakat ilk yapıldığı ve düzenlendiği tarihteki sıralama değiştirilemez.

Yani okulun norm kadrosu 4 iken ilk defa hizmet puanına göre yapılan sıralama değiştirilemez. Bu sıralamada hizmet puanlarına göre 1 ve 4 öğretmen belirlenir sonradan herhangi bir sebeple bu okula atanan (atanması mümkün değil çünkü norm kadro su belirlenen okula ihtiyaç olmadan atama yapılamaz) kişiler benim hizmet puanım yüksek ben norm kadroda 2 sıradayım 3 sıradayım vb durumlardan bahsedemez. Bu durum yönetmelik ve kanunlarla sabittir.
Daha sonra okulun normu artsa dahi ilk yapılan sıralama değiştirilemez sonradan normdan dolayı gelenler hizmet puanlarına bakılmaksızın geliş sıralarına göre sıralamaya tabi tutulurlar. Kısaca norm kadro ilk defa yapıldığında hizmet puanına göre yapılır. Daha sonra bir değişiklik yapılacaksa bu geliş sırasına göre işlem görür.
Bu konuda hazırladığımız geniş bilgi ve mevzuat için Sitemiz Öğretmenler bölüm sorumlusu Ahmet Kandemir'in norm kadro kitabına bakabilirsiniz.


BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLERİ 1, 2 VE 3. SINIFA GİREBİLİR Mİ?

SORU: Merhaba.
Ben kadrolu bilgisayar öğretmeniyim. Sene ortasında ilköğretim 2. kademede seçmeli bilgisayar dersleri 1 saate düşürüldü. Dönem başında ise 1., 2 ve 3. sınıflara seçmeli bilgisayar dersi getirildi. Acaba 1, 2 ve 3. sınıflara branş öğretmeni bilgisayar derslerine girebilir mi? Girerse ek ders ücreti ödenir mi? Ayrıca, neden bilgisayar derslerinin bir saate düşürüldüğünü de anlamış değilim. İlgilerinize teşekkür ederim.

CEVAP: Olay yeni bir durum. Yönetmelikte 4 ve 5 inci sınıflar girebilirler dese de bu durum yeni geliştiği için bakanlığın bir açıklama yapması veya yeniz bir düzenlemeye girmesi gerekmektedir.

Öğretmenler
Madde 64 - İlköğretim okullarında dersler sınıf veya branş öğretmenleri tarafından okutulur.
Öğretmenler, kendilerine verilen sınıfın veya şubenin derslerini, programda belirtilen esaslara göre plânlamak, okutmak, bunlarla ilgili uygulama ve deneyleri yapmak, ders dışında okulun eğitim-öğretim ve yönetim işlerine etkin bir biçimde katılmak ve bu konularda kanun, yönetmelik ve emirlerde belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler.
İlköğretim okullarının 1-5 inci sınıflarında sınıf öğretmenliği esastır. Sınıf öğretmenleri, okuttukları sınıfı bir üst sınıfta da okuturlar. Ancak istekleri yönetimce uygun görülmesi hâlinde başka bir sınıfı da okutabilirler. Herhangi bir sınıfta başarı gösteren öğretmenler, isteklerinin yönetimce uygun görülmesi hâlinde aynı sınıfı okutmaya devam edebilirler.
(Değişik dördüncü fıkra: 24.6.2005/25855 RG) "İlköğretim okullarının 4 ve 5 inci sınıflarında özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen; beden eğitimi, müzik, resim-iş, din kültürü ve ahlâk bilgisi, yabancı dil, iş eğitimi ve bilgisayar dersleri branş öğretmenlerince okutulur. Ancak ihtiyacın branş öğretmenlerince karşılanamaması hâlinde bu dersler yüksek öğrenimlerini söz konusu branşlarda yapan sınıf öğretmenleri veya sınıf öğretmeni olup bu alanda hizmet içi eğitim sertifikası almış öğretmenler tarafından ders değişimi yolu ile okutulabilir. Bunun da mümkün olmadığı durumlarda söz konusu dersler sınıf öğretmenince okutulmaya devam edilir."(9)
Beşinci fıkra yürürlükten kaldırıldı. ( 21.10.2004/25620 RG )(3)
Derslerini branş öğretmeni okutan sınıf öğretmeni, bu ders saatlerinde yönetimce verilen eğitim-öğretim görevlerini yapar.


MÜDÜR YARDIMCISI OLARAK NAKLEN ATAMA İSTEYEBİLİR MİYİM?

SORU: Merhaba,
10 Ekim 2004 tarihinde yapılan Müdür Yardımcılığı sınavını kazandım ve bu göreve 15 şubat 2005 tarihinde başladım. Daha önce sınıf öğretmeni olarak çalışıyordum. İl dışına tayin istemem durumunda en az üç yıl bu görevde çalışmam gerektiğini biliyorum. Bu süre dolmadan eş durumundan tayin istemem durumunda: 1) Atamaya başvururken sınıf öğretmeni olarak mı yoksa müdür yardımcısı olarak mı tayin isteyeceğim? 2) Üç yıllık süreyi doldurmam durumunda eş durumundan dolayı müdür yardımcısı olarak tayin isteyebilecek miyim?
Cevap verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.

CEVAP: 1) Atamaya başvururken sınıf öğretmeni olarak mı yoksa müdür yardımcısı olarak mı tayin isteyeceğim?: İki türlü de isteyebilirsiniz ama müdür yardımcısı olarak istemek diye bir seçenek bu zaman kadar uygulanmadı yönetmelikte var ama uygulaması yok.

2) Üç yıllık süreyi doldurmam durumunda eş durumundan dolayı müdür yardımcısı olarak tayin isteyebilecek miyim?
Yine belirttiğimiz gibi yönetmelikte yazmasına rağmen böyle bir uygulama yok. Müdür yardımcıları kadroları okula ait kadrolardır kişilere ait değillerdir kişiler bu kadroları üzerlerinde götüremezler.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

Eğitim Kurumları Arasında Yer Değiştirme

Madde 26 - Eğitim kurumu yöneticileri, halen bulundukları eğitim kurumu yöneticiliğinde en az iki yıl görev yapmış olmaları kaydıyla il içinde, üç yıl görev yapmış olmaları kaydıyla il dışında durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliği için yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber