ÜAK Komisyonu'nun hazırladığı YÖK yasa taslağı Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı taslakla büyük benzerlikler taşıyor.

Haber Giriş : 14 Aralık 2003 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÜAK Komisyonu'nun hazırladığı YÖK yasa taslağı Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı taslakla büyük benzerlikler taşıyor.

Taslakta YÖK'ün yetkileri sınırlanırken üniversitelere idari, mali ve akademik özerklik tanınıyor. Rektörlerin taslağı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yasa taslağı arasında bazı benzerlik bulunması dikkat çekti. YÖK'ün yeni Başkanı Teziç'e sunulan taslak, YÖK'ü 16 üyeden oluşan tek bir kurul olarak düzenliyor. Yani, YÖK Yürütme Kurulu kaldırılıyor.

YÖK üyelerinin seçiminde ise Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul arasında bir eşitlik sağlanıyor. Buna göre 5'er üyeyi Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Üniversitelerarası Kurul seçerken, 1 üyeyi de Genelkurmay Başkanlığı'nın belirlemesi öneriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta Genelkurmay'ın seçtiği üyenin profesör olması şartı konulurken, rektörlerin taslağında da üyenin mutlaka eğitimci olması isteniyor.

YÖK'ün yetkileri azalacak

Taslakta, YÖK Başkanı'nı Cumhurbaşkanı'nın seçmesi hükmü korunurken, YÖK'ün yetkileri yükseköğretimde koordinasyon görevi ile sınırlanıyor. Akademik yetkileri Üniversitelerarası Kurul ve üniversite yönetim kurulları arasında paylaştırılıyor. Üniversitelerarası Kurul'un etkinliği artırılırken, kurul üyelerine kendi içinden başkan seçme hakkı tanınıyor. ÜAK'nın yetkilerindeki artışa paralel olarak bir yürütme kurulunun oluşturulması kararlaştırılıyor. 4 kişilik Yürütme Kurulu'nun başkanlığını ÜAK Başkanı'nın yapacağı belirtiliyor. Üniversitelerarası Kurul'un kendi içinden bir yürütme kurulu seçmesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın taslağında da yer almıştı.

Rektörlerin seçimi

YÖK'ün rektör seçiminde aday sıralamasını değiştirme yetkisi kaldırılıyor. Üniversitede en çok oy alan 3 adayın isimlerinin YÖK'e gönderilmesi, YÖK'ün sadece adaylar ile ilgili görüşlerini ekleyerek, sıralamayı bozmadan Cumhurbaşkanı'na iletmesi benimseniyor. Cumhurbaşkanı'nın ise 3 aday arasından seçim yapabileceği kaydediliyor. Benzer biçimde dekanlık seçiminde de, en çok oy alan 3 adayın isimlerinin rektöre gönderilmesi, rektörün ise görüşünü ekleyerek YÖK'e iletmesi benimseniyor. Taslakta, üniversitedeki demokratikleşmenin bir ifadesi olarak, üniversite yönetim kurullarında öğrencilerin bir üye ile temsil edilmesi öneriliyor. Öğrenci temsilcisine oy hakkı verileceği de belirtiliyor.

Katsayı değişerek kalacak

Rektörler, ÖSS'de mesleki alan sınırlandırmasının korunması yönünde bir düzenleme yaptı. Buna karşılık mesleki alanlar ile ilgili bir genişletmeye gidilerek, meslek lisesi mezunlarının mühendislik fakültelerine girişi önündeki katsayı engeli kaldırıldı. Yani meslek lisesi mezununun kendi alanındaki bir mühendislik fakültesini tercih etmesi halinde, ÖSS puan katsayısının 0,8 olması istendi. Ayrıca, üniversiteye girişte sınavın ağırlığını azaltmak amacıyla Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'nın etkisi artırıldı. AOÖBP'nin üniversiteye girişteki etkisinin en az yüzde 25 olması önerildi.

yenişafak


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber