Küf ve rutubete çözüm: Su yalıtımı

BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Karahan: -"Bina maliyetinin yaklaşık yüzde 3'üne tekabül eden su yalıtımı, yapıların kullanım ömrünü artırırken, suya ve neme karşı korunma da sağlıyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2014 20:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Küf ve rutubete çözüm: Su yalıtımı

DUYGU CAN - Su yalıtımı, suyun çatı ve duvarlardan sızmasını önlediği gibi binalarda bakteri ve küf oluşmasını da engelleyerek sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlıyor.

Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binalara hasar veren en önemli faktörlerden birinin su olduğunu söyledi.

Ev satın alırken mutlaka binanın su yalıtımı uygulamasının kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Karahan, "Su yalıtımı olmayan binalar inşa edildikten 10 yıl sonra taşıma kapasitelerinin yüzde 66'sını kaybediyor. Bu da özellikle deprem karşısında binaların ayakta durmasını engelliyor" dedi.

Karahan, sudan kaynaklı olumsuz etkilerin, yapıların kullanım ömrünü azalttığına işaret ederek, bunun da ekstra bir ekonomik kayba neden olduğunu dile getirdi.

Su yalıtımıyla bu büyük kaybın giderilebildiğini ifade eden Karahan, "Bina maliyetinin yaklaşık yüzde 3'üne tekabül eden su yalıtımının sağladığı fayda, bir binanın sağlamlığı en önemli unsurken, maliyetten çok daha önemlidir" diye konuştu.

-Küflenme, siyah leke ve mantar oluşumu

Nem ve suyun, yapı elemanı gözeneklerinden geçerek iç ortam yüzeyinde küflenme, siyah leke ve mantar gibi organizmaların oluşumuna neden olduğunu vurgulayan Karahan, şöyle konuştu:

"Binaların, yağmur ve kar gibi yağışlar, toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış, banyo, tuvalet gibi ıslak bölgelerde su sızıntıları ve zemindeki basınçlı veya basınçsız yer altı suları nedeniyle suya maruz kalıyor. Yapıya herhangi bir yoldan sızan su, taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona (paslanma) uğratıyor. Özetle yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden oluyor. Bu da yapı malzemelerinin çürümesine, sıvaların kabarıp dökülmesine ve perde duvarlardaki demirlerin paslanmasına neden olarak yapıya hasar verir. Binaların suya ve neme karşı korunması için tek çözüm ise su yalıtımıdır."

-Kötü koku oluşumunu önlüyor

Karahan, nem ve nemin yol açtığı küfün, mekanlarda kötü kokuların oluşmasına ve bakterilerin üremesine neden olduğuna dikkati çekerek, bu havayı soluyan kişilerin alerji, astım, bronşit gibi hastalıklara yakalanma riskinin de yüksek olduğunu vurguladı.

Su yalıtımının, binalarda bakteri ve küf oluşmasını da engellediğini belirten Karahan, yapıları her yönden gelebilecek dış etkilere karşı korumanın su yalıtımıyla mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber