Özel Okullar Derneği: OKS kaldırılmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Nurullah Dal, Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) ile Öğrenci Seçme Sınavının (ÖSS) bilgi değil, eleme sınavı olduğunu belirterek, "OKS kaldırılmalıdır" dedi.

Dal, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, özel okulların kayıt dönemlerinin Anadolu lisesi kayıtları ile paralel devam edeceğini ifade ederek, kazanan öğrencilerin Anadolu liselerine de, özel okullara da kayıt yaptırma şansı olabileceğini söyledi.

Boş kontenjanlara öğrenci almak için yedekten kazanan veya daha alt sıralarda yer alan öğrencilerin ilan edileceğini kaydeden Dal, taban ve tavan puanlarına göre okullara müracaat ederek kayıtların yapılacağını, genelde de okulların kontenjan artırımı yaptığını dile getirdi.

Nurullah Dal, sınav sonuç belgelerinin öğrencilerin adreslerine yarından itibaren postalanmaya başlanacağını kaydederek, sınav sonuçlarının, "www.egitek.meb.gov.tr" veya "www.turkozokbir.org.tr" internet adreslerinden öğrenilebileceğini bildirdi.

Özel okullara kesin kayıtların 1 Ağustosta başlayacağını ifade eden Dal, boşlukların dolması için 3 hafta boyunca kayıtların devam edeceğini, 24 Ağustostan sonra da son kayıt döneminin açılacağını söyledi.

Dal, sınavı kazanan öğrencilere şöyle seslendi:

"Öğrenciler eğer iki okulu birden kazandıysa bu tercihlerini yaparken lütfen rahat olsunlar. Kazandıkları özel okula da kayıtlarını yaptırsınlar. En son kararları Anadolu lisesine gitmek olursa bütün özel okullar aldıkları kayıt ücretini iade edecekler." Nurullah Dal, sınav sonuç belgesi kaybolan veya herhangi bir sebeple ellerine geçmeyen adayların velilerine de, dernek genel merkezinden bir kez sınav sonuç belgesinin ücretsiz verileceğini belirtti.

"DUYURAMADIK"

Dal, bir gazetecinin "Geçen yıl Özel Okullar Sınavına 32 bine yakın öğrenci katılmıştı. Bu sayının bu yıl düşmesinin nedeni nedir?" sorusuna karşılık, şunları söyledi:

"Sınavımızı 15 yıldır kendimiz yapıyorduk. Geçen sene 32 bine yakın öğrenci kazanmıştı. Bize, 'Bu sınavı insanlar deneme sınavı olarak kabul ediyor. Onun için bu kadar öğrenci katılıyor. Aslında bu kadar talep yok özel okullara' dediler. Biz de buna katılmıyorduk. Bu yıl hiçbir sınav yapmadığımız halde 94 özel liseye girmek için 25 bin öğrenci katıldı. Öğrencilerin tercihi 'Biz bu okullara girmeyi düşünüyoruz, istiyoruz, arzuluyuz' şeklinde oldu. Bu çok önemli bir faktördür.

3 gündür öğrencilerden, velilerden ve dershanelerden yüzlerce

telefon alıyoruz. OKS'ye girmekle bir özel veya yabancı okulu da seçme hakkına sahip olacaklarını düşünmüşler. 'Özel okula nasıl girebiliriz' diye soruyorlar. Aslında il il gezdik ve anlattık. Buna rağmen duyuramadık. Bu nedenle 25 bine düştük. Bugün kendi sınavımızı yapsaydık en az 45-50 bin kişinin katılacağını net bir şekilde hesaplamıştık." Önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanına raporlarını sunacaklarını ve sınavı kendilerinin yapmak istediklerini ifade edeceklerini belirten Dal, "Haklı ve sayısal verilere dayalı gerekçelerimiz var" dedi.

"OKS KALDIRILMALI"

Dal, yeni ilköğretim müfredatı ile OKS'nin birbirine zıt olduğunu ve çeliştiğini, OKS'nin tamamen kaldırılması gerektiğini savunarak, şöyle konuştu:

"Devletin düz lisesi ile Anadolu lisesi arasındaki farkı bana kimse izah edemez. İkisi aynı sistemde, aynı müfredatı işleyen okullardır. Siz hangi hakla bir sınav yapıp, bir kısmına 'sen buraya gir, sen buraya git' diyebilirsiniz. OKS'nin ana çıkış noktası da budur. Bu çıkış noktasından hatalıdır. Artık Anadolu lisesinin İngilizce eğitimi de yok. 5 Anadolu lisesinde İngilizce eğitim veriliyor, geri kalanı düz lise ile aynı müfredatı uyguluyor. Bunun arasındaki farkı neye göre yapıyorsunuz da, 'başarılıları şuraya başarısızları şuraya koyuyorum' diye bir eleme sınavı yapıyorsunuz.

OKS ve ÖSS bilgi değil, eleme sınavıdır. Türkiye'deki bütün sıkıntı bu. Bunlar acımasızdır, müfredatlarla uyuşmaz. Sistem olarak çok hatalıdır. OKS kaldırılmalıdır, eğitimin kalitesi böyle yükselir." Türkiye'de özel okulların oranının yüzde 1.9 ile gelişmekte olan ülkeler arasında son sıralarda yer aldığını ifade eden Dal, "Bugün komünist Rusya'da özel okulların oranı yüzde 15'i aşmış durumda. Bizde en ufak bir şekilde özel okulculuğa bir yardım yapılmaya çalışılsa inanılmaz şekilde tepki görüyor. Bunu anlamak mümkün değildir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber