Telekom'daki 'ajanların' ülkeden ayrılması istendi

Haber Giriş : 13 Temmuz 2006 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom'da başlatılan gizli operasyonda "ajan sorgusu" Başkent'i karıştırdı. İstihbarat ve güvenlik birimlerince sorgulanan İngilizlerin telefon konuşmalarını kaydettikleri, gelen aramaları listeledikleri belirlendi. İstihbarat birimlerince hazırlanan raporlar "yeni bir telekulak skandalı"nı gündeme getirdi. Sorgulamanın ardından serbest bırakılan yabancı personelin Türkiye'yi terk etmeleri istendi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin de, Oger Telecom'a mektup yazarak, "stratejik yerlerde yabancı çalıştırma" uyarısında bulundu.

Türk Telekom'da kritik noktalarda görevlendirilen İngilizlerin telefonları dinledikleri, belli kişilerin telefon konuşmalarını topladıkları ortaya çıktı. İstihbaratın gizli tuttuğu incelemenin ardından, takibe alınan kişilerin faturalama birimlerini denetim altında tuttukları saptandı.

Oger Telecom'un satın aldığı Türk Telekom'da kritik noktalarda çalışan Türkiye vatadaşı personelin pasif görevlere getirildiği bildirildi. Bu durumdan rahatsız olan personelin, konuyu istihbarat birimlerine ileterek, telekomünikasyon sektöründeki hassas noktalara İngiliz personelin atandığını bildirdi. Siyasiler ve Telekom çalışanlarının "İngiliz istihbaratı kurumu ele geçirdi" uyarıları üzerine istihbarat ve güvenlik birimleri Türk Telekom çalışanlarını yakın takibe aldı. Geçen hafta "gizli" sürdürülen operasyonda, telefon kayıtlarını toplayan yabancı personel saatlerce süren sorgunun ardından serbest bırakıldı. Yabancı istihbarat birimleri ile yapılan görüşmelerin ardından Türkiye'den ayrılmaları istendi.

UYARI DİKKATE ALINMADI

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin, Oger Telecom'a mektup yazarak "stratejik yerlerde yabancı çalıştırmayın" uyarısında bulundu. Şahin, daha önce bu konuda yaptığı açıklamalarda "Gerek imtiyaz sözleşmeleri gerek hala altın hisseyi elinde tutan Ulaştırma Bakanlığı, böyle bir şeye fırsat vermez. Biz o arkadaşları yazıyla da uyarıyoruz. TT'ye yazımızı yazdık. 'Böyle hassas olan yerlerde kesinlikle yabancı çalıştırılmasın' diye. Türk Telekom yüzde yüz özelleşse bile buna fırsat verilmez" şeklinde görüşünü belirtti.

İSTİHBARAT RAPORLARI

Türk Telekom'da "istihbaratçı mühendisler çalışıyor" iddiaları Meclis gündemine de geldi. İstihbarat birimlerinin uzun zamandır yakın takibe aldığı bu kişilerin, faturalama birimlerimde bazı kişilerin telefon konuşmalarını, görüşülen telefon numaralarını istediklerini tespit etti. Sorgulama sırasında, bu kişilerin yaptıkları işlemlere ilişkin rapor da önlerine koyuldu. Güvenlik ve istihbarat birimlerinin "istişare şeklindeydi" dedikleri sorgunun ardından 8 İngiliz'in Türkiye'yi terk etmelerini istedikleri öğrenildi.

Türk Telekom'u 2005 yılında satın alan Oger Grubu hakkında, İngiliz İstihbarat Servisi ile yakın ilişkileri gündeme getirilmişti. Oger'in kurucusu Lübnan eski Başkanı Refik Hariri'nin İngiltere ile yakın temasları, şirketin finansörleri arasında İngiltere'nin de bulunduğu öne sürülüyor.

» VADOFONE "TELEKULAK" SKANDALI

TELSİM i satın alan Vadofene "telekulak" skandali İle gündeme geldi. BBC televizyonu, Yunanistan'da patlak veren "telekulak" skandalı kapsamında, bilgisayarlarında telefon dinleme programı bulunan Vodafone'un CEO'su George Koronlas Yunan Parlamentosu tarafından İfade vermeye çağrıldı. Yunanistan hükümeti, başbakan, bakanlar, genelkurmay başkanları, milletvekilleri dahil yaklaşık 100 yöneticinin telefonlarının dinlendiğini açıklamıştı. Atina Olimpiyatları'ndan önce başladığı anlaşılan dinleme olayı, 2005 baharında ortaya çıkmıştı.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber