Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanının 'yasak eleştirisine' 4,5 yıl hapis istemi

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Bir-Sen Kütahya Şube Başkanı Hıdır Yıldırım hakkında Kütahya Cumhuriyet Savcılığı tarafından Danıştay 2. Dairesi'nin başörtüsü kararını eleştirdiği iddiasıyla dava açıldı. Yıldırım ?Danıştay kararı antidemokratik? sözlerini sendikanın genel merkezinden aldığını belirtince Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da davaya dahil edildi. Sendikacıların sözlerini haber yapan 6 gazeteci de basın kanununa göre hakları olan, ön ödeme yoluyla ceza davasından ayrı tutulma teklifini geri çevirerek davaya dahil oldu.

Davaya konu olay, Eğitim-Bir-Sen Kütahya Şube Başkanı Hıdır Yıldırım'ın Danıştay 2. Dairesi'nin Anaokulu öğretmeni Aytaç Kılıç'ın okul dışında başörtülü olmasını engelleyen kararını eleştirmesi ile gerçekleşti. Yıldırım, ?Ninelerimizden, annelerimizden, onların en masum en temiz örtülerinden, kim ne hakla kötü örnek olarak söz edebilir? Anayasada ifadesini bulan dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kimsenin suçlanamayacağı ve kınanamayacağı açık hükmüne rağmen Müslüman halkımızın dini inanç ve kanaatlerinin tezahürleri ne zamandan beri kötülükle birlikte anılıyor?? dedi ve kararı ?antidemokratik? olarak niteledi.

AZMETTİRME SUÇLAMASI

Kütahya Cumhuriyet Savcısı Gökhan Mesci'nin harekete geçmesi sonrasında Yıldırım verdiği savunma beyanında, sendikasının genel başkanının telefonla kendisini arayarak açıklamayı yapmasını istediğini, konuşma metnini de sendikanın internet sitesinden aldığını söyledi. Bunun üzerine TCK 38/1. madde gerekçe gösterilerek azmettirme suçlamasıyla Savcılık Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'yu da davaya dahil etti. İddianamede, sendikacıların TCK 288/1 ve 53 /1-2. maddeleri gereği adli yargılamayı etkilemeye teşebüs suçundan yargılanması istendi. İddianamede sözkonusu davanın yargılama sürecinin Danıştay'da sona ermediği, sadece Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin temyiz edildiği belirtildi. Sendikacıların beyanatlarındaki eleştiri ve açıklamalarla yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği öne sürülerek, 3 yerel gazetede 15 Şubat 2006'da çıkan ?Danıştay'ın kararı antidemokratik? haberinin davaya delil teşkil ettiği ifade edildi.

GAZETECİLER DE DAHİL EDİLDİ

Savcılık davayı sadece ?antidemokratik? yorumunu yapan sendikacılarla sınırlı tutmadı. Sendikacıların sözlerini haber yapan ?Kütahya'da Olay? Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Boz, Genel Koordinatörü Alaaddin Uygun, ?Halkın Gaztesi- Kütahya? Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hakkı Ön, Genel Koordinatörü Önder Yaylıoğlu, Akis Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Başak Akkaşoğlu, Haber Sorumlusu İbrahim Coşkun hakkında da Basın Yasası 19/2 ve 19/1. maddesi gereği görülmekte olan bir dava kesin kararla sonuçlanıncaya kadar dava ile ilgili hakim ve mahkeme işlemleri hakkında mütalaa yayımlamaktan dava açıldı.

2 sendikacının yargıyı etkilediği iddia edilen yorumlarını haber yapmak suçlaması ile Savcılığın haklarında dava açtığı 6 gazeteci ise Basın Kanunu gereği kendilerine teklif edilen ön ödeme yaparak ceza davasından kurtulma önerisini kabul etmedi. Gazeteciler de sendikacılarla birlikte Kütahya 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

?Görevden alınsınlar'

İddianamede, tüm şüphelilerin ayrı ayrı cezalandırılmaları ve sevk maddelerinde belirtildiği üzere hapis cezasına çarptırılmaları talep edilirken, sendika şube başkanı ve genel başkanının da güvenlik tedbiri hükmolunarak halen sürdürdükleri sendika yöneticiliği görevlerinden uzaklaştırılmaları istendi.

GİTMEZLERSE ZORLA GÖTÜRECEKLER

Davanın duruşması 25 Eylül'de Kütahya'da yapılacak. Sendikacılara ulaşan duruşma çağrısında, ?Belirtilen tarih ve saatte duruşmaya gelmediğiniz taktirde CMK 176. maddesi uyarınca zorla getirileceğiniz hususu ihtar olunur? denildi. Sanıklara TCK'nın adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs maddelerinden Madde 288 (1) bendine göre 4 buçuk yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber