Erken seçim ekonomi için büyük risk

TÜRKİYE'de seçimlerin üzerinden iki aydan fazla süre geçmesine rağmen erken seçim tartışmalarının yoğunlaşması ve kasım ayı gibi yeniden seçim olması ekonomide bir çok şeyi riske atıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Ağustos 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erken seçim ekonomi için büyük risk

Neşe KARANFİL

Erken seçim öncelikle dünya liderlerinin katılacağı G-20 toplantısını birebir etkileyecek. Ayrıca piyasalar FED'in faiz artışına odaklanmışken Türkiye'nin seçimi bir çok risk oluşturacak. Merkez Bankası da 18 Ağustos tarihinde Para Politikası Kurulu'nu (PPK) toplayacak. Burada FED'e karşı hazırlığını yaptığı yeni sadeleştirme politikasına ilişkin sinyal verecek. 17 Ekim tarihinde TBMM'ye sunulması gereken 2016 yılı bütçe tasarısının akıbeti de belirsiz kalacak.

G-20 15-16 KASIM'DA

Türkiye kasımda dünya liderlerinin katılacağı G-20'ye evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. G-20 için öncelikle 4-5 Eylül tarihleri arasında bakanlar ve merkez bankası başkanları toplantısı yapılacak. 15-16 Kasım tarihleri arasında ise Antalya'da liderler zirvesi gerçekleştirilecek. Olası bir erken seçim için en erken tarih olarak gösterilen 22 Kasım'dan bir hafta önceye denk gelen zirveye ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron, Japonya Başbakanı Shinzo Abe gibi birçok dünya liderinin katılması bekleniyor.

Gelişmekte olan ülkelerin gözü ABD Merkez Bankası FED'in eylül ayında yapacağı toplantıda. FED, 16-17 Eylül tarihlerinde toplantı yapacak. Eğer faiz artışı gelirse doların güçlenmesi bekleniyor. Türkiye'de ise siyasi belirsizliklerle birlikte bu durumdan daha fazla etkilenebileceği tahminleri yapılıyor.

MERKEZ'DE YENİ PLAN

Merkez Bankası FED'in eylül ayındaki toplantısı öncesinde bir dizi adım atacağının sinyalini verdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, banka politikasında sadeleşmeye-normalleşmeye gidileceğini açıkladı. Bunun ilk sinyallerini de 18 Ağustos günü toplanacak Para Politikası Kurulu'nda verecek. Piyasalarda politika değişikliğinden önce faiz artışı olabileceğine yönelik tahminler yapılıyor. Hükümet kurma çalışmalarına ilişkin son tarih 23 Ağustos'ta bitecek. Merkez Bankası'nın PPK toplantısı ise bu tarihten 5 gün önce. Eylül ayındaki PPK toplantısı ise 22 Eylül tarihinde.

Maliye Bakanlığı 2016 yılı bütçe tasarısı ile ilgili çalışmalara başladı. Kurum ve kuruluşlarla görüşmeler sürüyor. 2016 yılı bütçe tasarısının 17 Ekim tarihinde TBMM'ye sunulması ve önce Plan ve Bütçe Komisyonu ardından da Genel Kurul'da görüşülerek onaylanması gerekiyor. Ancak siyasi belirsizlik ortamında bütçe tasarı süreci belirsiz. Bu durumda 2016 yılının ilk aylarının geçici bütçe ile geçirilme ihtimali yüksek görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber