TBMM komisyonu sahte nüfus cüzdanları çıkartılarak mağdur olan vatandaşları görüştü

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2006 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Dilekçe Komisyonu, sahte nüfus cüzdanları çıkartılarak mağdur olan vatandaşlar ile Aksaz Deniz Üs Komutanlığının güvenliği gerekçe gösterilerek mahalleleri boşaltılmak istenen köylülerin durumunu görüştü.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman başkanlığında toplanan komisyonda, vatandaşların şikayet dilekçeleri ele alınmadan önce, boşalan katip üyelik için seçim yapıldı.

AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, oybirliğiyle katip üyeliğe seçildi.

Komisyon, daha sonra nüfus cüzdanlarındaki kimlik bilgileri değiştirilerek yeni cüzdan çıkartılan ve bu nedenle mağdur olan vatandaşların şikayetlerini ele aldı.

Başkan Akman, bu konuda komisyonlarına yapılan başvurularda; kaybettikleri nüfus cüzdanlarındaki kimlik bilgileri kullanılarak, kimlik bilgileri kendilerine, fotoğrafı başkasına ait sahte kimlikler çıkartıldığının belirtildiğini anlattı.

Bu kimliklerin, usulsüz ve suç içeren işlerde kullanıldığının ve kimliklerin gerçek sahiplerinin mağdur olduklarının da belirtildiğini kaydeden Akman, hem muhtarlar hem de nüfus müdürlüklerince gerekli kontrol mekanizmasının kurulmasının istendiğini bildirdi.

NÜFUS VE VATANDAŞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSİLCİSİ

Komisyona bilgi veren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Temsilcisi Suat Küçük de Mernis Projesini anlattı.

Mahkemelerden nüfus cüzdanı sahteciliğiyle ilgili olarak 2004'te 53, 2005'te 93, 2006'ta da 51 dosyanın genel müdürlüklerine geldiğini ifade eden Küçük, bu rakamların da 70 milyonluk Türkiye'de çok düşük kaldığını söyledi.

Küçük, 31 Ağustos 2004'te yayınladıkları genelgeyle, nüfus cüzdanı verilirken, sahteciliğin önüne geçmek için kişilere ailesiyle ilgili bir çok soruların sorulmasının istendiğini kaydetti.

''SAHTECİLİĞİ TAMAMEN ÖNLEMEK MÜMKÜN DEĞİL''

Bugünkü mevcut durumla kimlik sahteciliğinin önüne geçilemeyeceğini ifade eden Küçük, ''Kimlik numarası kullanılması sahteciliği önlemez, sadece vatandaşların işlerinde kolaylıklar sağlar. Sahteciliği tamamen önlemek mümkün değil. Sahteciliği yapmak isteyen kişi, bunu yapmak isterse mutlaka yapar. Başkasının kimliğini bulur, ona fotoğrafını yapıştırıp presleyip kullanır'' diye konuştu.

Sahteciliğin önüne geçmek için ''elektronik vatandaşlık kimlik kartı'' projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Küçük, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi. Suat Küçük, parmak izi alınması ve gözün tanınmasının da bu proje kapsamında düşünüldüğünü belirtti.

BOŞALTILMAK İSTENEN MAHALLE

Komisyon daha sonra, AK Parti Muğla Milletvekili Seyfi Terzibaşıoğlu'nun itirazı üzerine tekrar ele alınan, Aksaz Deniz Üs Komutanlığının güvenliği ve askeri yasak bölge kapsamında bulunduğu gerekçesiyle boşaltılmak istenen Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Sultaniye köyü Büyükkaraağaç Mahallesi sakinlerinin dilekçelerini görüştü.

Sultaniye Köyü'nden Abdurrahman Keser, bölgeyle ilgili bir harita üzerinde yaptığı konuşmasında, köyün, üs komutanlığının merkezine 18 kilometre, sosyal tesislerine ise 5 kilometre uzaklıkta bulunduğunu söyledi.

Köylerinin, üs komutanlığı bölgelerine gelmeden çok önceleri kurulduğunu belirten Keser, mahallelerinin 2. derecede askeri yasak bölgesi kapsamında olmasına rağmen, 1. derecede askeri yasak bölgesi kapsamındaymış gibi işlem yapılarak boşaltılmak istendiğini kaydetti.

Milli Savunma Bakanlığı Temsilcisi Hakim Yarbay Erol Dursun da konuyu, askeri yasak bölgelere ilişkin kanun kapsamında değerlendirdiklerini söyledi.

Öncelikle söz konusu bölgenin kaçıncı derecede kara askeri yasak bölgesi kapsamında olduğunun belirlenmesi gerektiğini ifade eden Dursun, ''Şahsi kanaatime göre bölge 2. derecede askeri yasak bölge kapsamında. Orada, buna göre işlem yapılması lazım'' dedi.

Komisyon Başkanı Akman, alt komisyon kurularak konunun detaylıca incelenmesine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber