Devlet, işçinin gelirinin yüzde 43'üne vergi takozu koyuyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Mart 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergiyle sağlanan kamu hizmetlerinin niteliksizliğinin eleştirildiği Türkiye, işçisinin sırtına en fazla ücret kesintisi yükleyen OECD ülkesi olmayı sürdürüyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2006 yılına ait "Ücretlerin Vergilendirilmesi" raporuna göre Türkiye, eşlerden birinin çalıştığı iki çocuklu ailenin en fazla kesinti yüküne katlandığı ülke durumunda. Türkiye 2005'te de aynı konumda bulunuyordu.

OECD'nin 2006'ya ait yıllık "Ücretlerin Vergilendirilmesi" raporu, üye ülkelerde birey ve değişik bileşimdeki ailelerin elde ettikleri gelirlerdeki kesintilerle ilgili karşılaştırmaları içeriyor.

Rapora göre, söz konusu özellikleri taşıyan bir aile, Türkiye'de 2006 yılında haneye giren ücret üzerinden yüzde 42.8 kesinti alındı. En yüksek ikinci vergi takozuna sahip Polonya'da ise bu oran yüzde 42.2 oldu.

Polonya'yı söz konusu aile örneğinde yüzde 42 kesintiyle Fransa izledi. Vergi takozunun AB ülkelerinde yüzde 30'lar dolayında bulunurken OECD ortalamasının yüzde 27.5 olduğu belirtildi.

Türkiye, Polonya ve Fransa'yı ise yükün fazlalığına göre, İsveç, Yunanistan, Belçika, Macaristan, Finlandiya, Hollanda ve Avusturya izliyor. Bu kategoride ücretler üzerinde en az vergi yüküne sahip olan ülkeler İrlanda (yüzde 2.3), Yeni Zelanda (yüzde 2.6) ve İzlanda (yüzde 10.4) olarak sıralandı.

Bekârın vergisi yüksek

Rapor, OECD ülkelerinde hükümetler tarafından işçi ücretlerinden alınan ve işçinin işverene olan maliyetiyle net maaşı artı hükümetin ödediği nakit destekler arasındaki fark olan "vergi takozunu" kıyaslıyor.

Rapora ilişkin OECD açıklamasında, "İstihdamın toplam maliyeti, şirketlerin işe alma kararlarında ana unsurdur ve böylece, dolaylı olarak işsizlik eğilimlerini etkileyen bir faktör olmaktadır" denildi.

Geçen yıl hizmetler ve sanayi üretimi sektöründe çocuksuz, bekar, ortalama ücret düzeyinde geliri olan işçilerin ücretlerinde en fazla "vergi takozu" kesintisi Belçika'da yapıldı.

Yüzde 55.4 ücret kesintisi olan bu ülkeyi yüzde 52.5 ile Almanya, yüzde 51 ile Macaristan izledi. Üç ülkede de işçilerin işverenler tarafından ödenen toplam istihdam maliyetinin yarısından azını aldıkları dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber