İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Her sosyal medya fenomeni vergi düzenlemesinden yararlanabilir mi?

Sosyal medya fenomenlerine yönelik vergi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ekim 2021 09:01, Son Güncelleme : 26 Ekim 2021 09:11
Her sosyal medya fenomeni vergi düzenlemesinden yararlanabilir mi?

Her sosyal medya fenomeni vergi düzenlemesinden yararlanabilir mi?

7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesine göre her sosyal medya fenomeni getirilen düzenlemeden yararlanamamaktadır.

Düzenlemeye göre, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır. Ancak istisnadan yararlanabilmenin de şartları vardır. Buna göre;

1- Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

2- Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.

3- Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.

4- Bu kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini ikinci fıkrada belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur. Yani 2021 yılında sosyal medyadan kapsamdaki faaliyetlerden 650 bin TL'den fazla gelir elde edenler bu istisnadan yararlanamazlar.

5- İstisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespit edilmesi halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil olunur.

6- Cumhurbaşkanı, bu maddede yer alan tevkifat oranını her bir faaliyet türü için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye, bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye; Hazine ve Maliye Bakanlığı, maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber