Her yıl 8 milyon kişi tüberküloza yakalanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2008 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu İkinci Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, her yıl 8 milyon insanın tüberküloza yakalandığını, 1.6 milyon insanın ise bu hastalıktan dolayı öldüğünü söyledi.

- Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu İkinci Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, Trabzon Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde ?Dünya Tüberküloz Günü? dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, tüberkülozun ergenlerde, enfeksiyona bağlı ölümlerde HIV/AIDS'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Her yıl 8 milyon insanın tüberküloza yakalandığına, 1.6 milyon insanın ise bu hastalıktan dolayı öldüğüne dikkati çeken Kılıçaslan, ?Tüberküloz nedeni, tedavisi ve korunma yolları belli bir hastalık. Buna rağmen en çok öldüren hastalıklar arasında yer alması, insanlık için yüz karartıcı bir durum? dedi.

Dünya Sağlık Örgütünün 1995 yılında tüberküloz konusunda acil durum ilan etmesinden sonra bu konuda çalışmaların hızlandığını ifade eden Kılıçaslan, ?Bu çalışmaların en önemli adımı tüberkülozun eliminasyonu oldu. Tüberkülozu bulaştırıcı hastaları erkenden bulmalıyız ve 6 ay boyunca bu hastaları tam anlamıyla tedavi etmeliyiz. Tam tedavi etmeyeceksek, tedavisi yarım kalacaksa hiç etmeyelim. Çünkü tedavisi yarım kalmış, tam olarak iyileşmeyen hasta ölmez ama hastalığını bulaştırmaya devam eder? diye konuştu.

Son birkaç yıldır hükümetin kararlı tutumuyla tüberkülozla mücadele konusunda önemli bir adım atıldığını kaydeden Kılıçaslan, hastaya ilacının sağlık görevlisi nezaretinde içirilmesini sağlayan doğrudan gözetimli tedavinin, bu konuda atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

?DİRENÇLİ TÜBERKÜLOZ HASTALARI RİSK OLUŞTURUYOR?

Dünya Sağlık Örgütü'nün en büyük uyarısını dirençli tüberküloz konusunda yaptığını vurgulayan Kılıçaslan, şöyle devam etti:

?Düzensiz ilaç kullanımı, ilaca karşı direnci artırmakta, tedaviyi zorlaştırmakta ve maliyeti 300 kat artırmaktadır. Şu anda Türkiye de bu tehdit altındadır. Bu nedenle hastaların çok iyi tedavi edilmesi gerekmektedir. Dirençli tüberküloz hastalarıyla aynı ortamda zaman geçiren herkes risk altındadır. Özellikle Türk Cumhuriyetlerinden Türkiye'ye dirençli tüberküloz hastaları gelmekte, bu kişiler de tehdit oluşturmaktadır.?

Tüberkülozlu hastaların mutlaka yatarak tedavi olması gerektiğini dile getiren Kılıçaslan, ?Ancak bu hastaları, ameliyat gibi masrafları olmadığı, ?kazanç' sağlamadıkları için hastaneler yatırma konusunda pek gönüllü değil. Bu nedenle Bakanlık, tüberküloz hastalarının yatırılması konusunda gerekli düzenlemeleri yapmalıdır. Yoksa hastane yönetimleri tüberkülozlu hastayı yatırma konusunda çok gönüllü olmayacak? dedi.

Kılıçaslan, verem savaş dispanserlerinin tüberkülozla mücadele konusunda çok önemli kuruluşlar olduğunu, mutlaka korunmaları gerektiğini de söyledi.

PROF. DR. TEVFİK ÖZLÜ

Türk Toraks Derneği Basın Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü ise yeryüzünde yaşayan her 3 kişiden birinin tüberküloz mikrobuna bulaştığını, bu kişilerin hasta olmasalar bile hasta olmaya aday olduklarını belirtti.

Tıbbın tüberküloza çare bulduğunu dile getiren Özlü, ?Buna rağmen en çok öldüren hastalıklardan biri olması çelişkidir. Tıp gerekeni yapmıştır, ancak bunların halka ulaştırılmasında bazı sorunlar var. O nedenle kontrol altına alınamıyor? diye konuştu.

Tüberkülozun sosyal bir sorun olduğunu kaydeden Özlü, ?Kötü tedavi, tedavisizlikten daha kötüdür. Eksik ve yanlış tedavi direnç gelişmesine neden olur, elimizdeki ilaçlarla tedavi edilemez hale gelir? dedi.

Tedavinin tüberküloz hastasının isteğine bırakılamayacağını da vurgulayan Özlü, çünkü bulaşıcı bir hastalık olan tüberkülozun, toplum sağlığı sorunu olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber